Apple macbook air

Nakon 2015 godine fanovi Mac laptopa su željno očekivali nove modele svojih ljubimaca ali je kako vidimo sve već dugo potrajalo. Za skoro tri godine koje su u svijetu informatičkih tehnologija jako dug period možemo reći desile su se mnoge promjene u svim segmentima laptop/računarskih modela.

Izlaskom MacBook Aira mnogi su se upitali kakve su se promjene desile kod Mac laptopa i da li su one opravdale očekivanja ? Da li je Mac izgubio svoj sjaj i armiju svojih fanova vrijeme će pokazati. A kakve promjene se desile ? Počnimo sa izgledom.

Dizajn MacBook Aira

Odmah možemo reći da je MacBook Air izgledom isti kao i stari i da tu nema nekih većih promjena. Kažemo izgledom budući da je vidljiva promjena u dimenziji ta što je ovaj Mac model smanjen u širinu i dužinu ali ne u visinu. Kada otvorite MacBook Air ono što ga razlikuje od MacBook Pro je to da nema Touch Bar, i sa tankim crnim obrubom na mjestu okvira ovaj Mac laptop podsjeća na druge Apple laptope.

Posjeduje samo sva USB-C Thunderbolt porta i priključak za slušalice a nedostatak je taj što nema čitač SD kartica. Tastatura MacBook Aira je osjetljiva i čvrsta i ona vam neće praviti probleme prilikom dugog korištenja i kucanja. Generalno kvaliteta izrade MacBook Air –a je vrhunska a pošto je dovoljno tanak da bude neprimjetan u ruksaku jako je popularan među mlađom populacijom.

Hardver laptopa MacBook Aira

Neobičan izbor hardvera MacBook Air – a nas iznenadio ali su performanse vrlo slične dvojezgrenim MacBook Pro procesorima. To kažem budući da je ovaj laptop opremljen sa samo jednim dual-core procesorom iz Y čip serije procesora. Posjeduje mali ventilator koji bi trebao da bolje rasipa temperaturu i održava performanse duže.

Standarni model MacBook Air – a ima 128 GB prostora za pohranu i 8 GB RAM-a. Međutim zahvaljujući brzom SSD-u i RAM-u, MacBook Air brzo rješava sve zadatke i lako se nosi sa zahtjevima korisnika. Samo ipak imajte na umi jednu krajnost – ipak nije za najnovije i aritmetički izazovne proračune.

MacBook Air baterija traje oko devet sati bez punjenja ali se on isporučuje sa relativno malim USB punjačem od 30 W. Ok je što je punjać fizički mali, ali 30W je relativno niska obzirom na neke zahtjeve tokom rada. Dobro je što za punjenje laptopa možete koristiti bilo koji USB-C priključak, a iznenađujući su zvučnici koji daju glasan i jasan zvuk i time doprinose još boljem dojmu MacBook Air laptopa.

Cijenu i dobavljivost laptopa Apple možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/525-apple-laptopi