HP-Elitebook-G3

HP EliteBook 1040 G3 je jedan od interesantnijih laptopa koji se pojavio na tržištu. Mnoštvo stvari i karakteristika upučuju na to, ali možemo početi od nekih osnovnih stvari. Tastatura je jako udobna za dugotrajno pisanje i na neki način je možemo povezati sa poslovnim laptopima. Zašto poslovnim ?

Pa to mi je prvo palo na pamet prilikom korištenja tasteture jer je toliko udobna i sigurna da je sama pomisao na poslovne laptope i sastanke opravdana. Sad nastavljajući u tom smjeru – poslovni laptop, napominjem i Sure View mod.

Sure View mod

Tokom samih sastanaka i saradnje sa poslovnim partnerima sakrivanje bitnih poslovnih materijala i dokumenata od nepoželjnih očiju je veoma lako koristeći pomenuti Sure View mod. Ovo je debitansta HP tehnologija koja radi na sljedečem principu – pritiskom na fn ili F2 tipku zatamnjuje ekran do te mjere da neko ko sjedi lijevo ili desno od vas nemože da pročita ono što je na ekranu. Osim ovog, postoji i model koji nema ovaj mod i koji očekivano košta jeftinije.

Dizajn HP EliteBook 1040 G3

Elegantni izgled ovog laptopa daje sjajni metalni kosi rub oko samog laptopa koji je napravljen od srebrenog aluminijskog kućišta. Tastatura je odličana i lagano uvučena a luksuzni stakleni touchpad daje glatko i ugodno korištenje. Nešto zbog čega će te se osjećati pomalo zabrinuto je ispodprosječno trajanje baterije.

Specifikacije

Vezano za priključke i utore HP EliteBook 1040 G3 na lijevoj strani ima USB 3.0 priključka, priključak za miša, utor za sigurnosno zaključavanje, Smart Card čitač, HDMI port, priključak za slušalice, A micro SIM, USB Type-C priključak i priključak za napajanje. Ispod desnog ugla tastature se nalazi čitač otiska prsta. 14 inča ekran nudi jasnu i stabilnu sliku ali pati od dosadnih boja u smislu da neke boje ne izgledaju onako kako se očekivalo.

Bijela nijansa na mjestu crne boje donijela je utisak sive umjesto crne boje. Tako i sa zelenom bojom koja je izgledala nekako prigušeno bez razigrane boje kakva je zelena prilikom prikaza na ekranu. Ovo je vjerovatno zbog nedostatka svjetlosti. Ali fini detalji i oštrina na ovom 1920 x 1080 piksela ekranu daju mogučnost viđenja najsitnijih detalja na filmovima i emisijama koje gledate. Ekran osjetljiv na dodir precizno prati putanju prilikom korištenja i ovdje se pokazala stabilnost ovog dijela HP EliteBook 1040 G3 laptopa.

Zaključak

Inovacija u vidu Sure View moda te čvrst zvuk i jako udobna tastatura su osnovne prednosti HP EliteBook 1040 G3 laptopa. Što se tiče mana – njih nema mnogo i jedino što bi naveli je dosta kratak vijek trajanja baterije i već pomenute boje na ekranu. Sve ostalo je OK.

Cijenu i dobavljivost laptopa HP EliteBook 1040 G3 možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/laptopi/5791-hp-elitebook-folio-1040.html