LG monitor

Gaming populacija koja treba dobre modele monitor-a jako je probirljiva i konstantno u potrazi za novim rješenjima. Dobro ima razloga za to, jer svakim danom izlaze novi modeli monitora koji daju nova poboljpanja i fantastične rezultate.

Gejmeri se prije svega fokusiraju na osvježavanje ekrana, i na tom nivou ćesto donose odluke. LG 24MP59G-P je ograničen na 75Hz, što večini igraća neće biti dovoljno. Ovo je pristojan IPS monitor sa 1080p rezolucijom i odličnim uglovima za gledanje. LG 24MP59G-P ima i AMD FreeSync VRR podršku, ali kao i večina ostalih IPS monitora nije dobar za tamnije prostorije.

Dizajn monitor LG

[ngg src=”galleries” ids=”23” sortorder=”146,149,150,147,148,151” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”3”]

Ovo je monitor sa pristojnim izgledom i sjajnim okvirom sa modernim postoljem u obliku slova V. Sve ovo mu daje jako elegantan izgled. Zbog vrlo lošeg dizajna postolja monitor je teško postaviti u idealan položaj za gledanje. Postolje se može samo naginjati, te ne može se podešavati po visini niti okretati. Kada se gleda sastrane izgleda prilično tanko, a LG 24MP59G-P je izgrađen od plastike.

Kvaliteta slike monitor-a LG 24MP59G-P

Slika na LG 24MP59G-P ostaje tačna i kada se gleda pod uglom. Dobro pokriva raspon sRGB u boja, ali pokrivenost šireg Adobe RGB raspona boja nije tako dobra i manje je idealna za profesionalno uređivanje fotografija ili video zapisa. Monitoru nedostaje napredna HDR karakteristika, a zbog osrednjeg kontrasta i loše crne boje – monitor ne daje dobre rezultate u zamračenom prostoru.

Crna boja u tamnom prostoru izgleda siva. Kao i većina IPS monitora, kada se slika gleda sastrane – nivo crne boje ostaje ista. Osim toga loša svjetlost sa ivica ekrana može zasmetati kada se monitor koristi u tamnoj sobi.

LG 24MP59G-P posjeduje dobru paletu boja ali pokrivenost sRGB-om ne ispunjava baš normu. Iako nije idealna za profesionalce, ipak je Adone RGB raspon boja dobar. Monitor odlično rješava pitanje refleksije, i ako nemate neki veči prozor na spram monitora – nečete imati problema sa refleksijom.

Pokret

LG 24MP59G-P ima jako dobro vrijeme odziva, ali računajte na to da monitor ima veča zamučenja od monitora za igranje više klase. Overdrive se može prilagoditi promjenom postavke Response Time. Niska frekvencija osvježenja od 75 Hz može smetati nekim ljudima. LG 24MP59G prema zadanim postavkama je potpuno bez treperenja ekrana, što je sjajno. Smanjenje pomicanja od 1 ms uvodi treperenje ekrana od 75 Hz. Ograničena brzina osvježavanja od 75 Hz može razočarati ozbiljnije igrače.

Ulazi monitora

Rezolucija 1080p nije idealna za rad sa više zadataka i ne pruža impresivno igranje. Jako puno razlišitih ulaza obezbjeđuje mogućnost priključivanja dosta razičitih uređaja, pa će čak i stariji računari koji ne posjeduju HDMI ili DisplayPort lako da se kopčaju na monitor. Podržava i FreeSync VRR koji također ima izvrsno nisko zaostajanje ulaza. Monitor posjeduje DisplayPort, HDMI i VGA ulaze, ali ne i DVI.

Karakteristike monitor-a LG 24MP59G-P

Monitor posjeduje osnovne karakteristike i ne dodaje nešto novo. Nema ugrađene zvučnike i ne podržava HDR. Neke od karakteristika:
– Super rezolucija +: Ovo može poboljšati oštrinu slike, ali u ovom slučaju to nije izraženo.
– Postavke igara: Postoje 3 unaprijed postavljena načina slike za različite žanrove igara. Četvrti način rada je mogučnost prilagođavanja i snimanja.
– Crni stabilizator: Ova karakteristika prilagođava kontrast i gamu kako bi bilo lakše uočiti predmete sakrivene u sjeni. Ovo može biti korisno u FPS igrama.

Zaključak

LG 24MP59G-P u cjelini je dobar monitor, sa malim kašnjenjem ulaza i podrškom za FreeSync. Kancelarijski zaposlenici imaju zamjerke na izvedbu monitora pa neće biti baš oduševljeni ovim modelom. Ipak ovo je dobar model monitora i mnogi će poželjeti da ga imaju.