printeri

Sa toliko modela printer-a na tržištu, raznim karakteristikama i šarenolikim cijenama – kupovina printera je jako komplikovana odluka. Između svih tih printera, odabrati pravi je uvijek bilo teško. Ovdje možete nači smijernice koje će vam olakšati odluku prilikom kupovine printera. Najbolje je poredati printere u tri kategorije: printeri prema namjeni, namjeravanoj upotrebi i tehnologiji.

Ako dobro definirate svoje potrebe, u ovim kategorijama će te lako naći ono što trebate. Namjenjeni ispisu teksta i kao foto-printeri na tržištu su u najvećem broju. Printeri posebne namjene uključuju prijenosne printere, namjenske i gotovo namjenjenske foto printere i printere naljepnica. Ako su namijenjene za kućnu upotrebu ili za tekst u uredu, to su ti pisači opče namjene. Što se tiće tehnologije, laserski i tintni printeri se uklapaju u ovu kategoriju. Laserski printeri ispisuju kvalitetnije tekst od tintnih, ali za ispis fotografija tu je tintni printer ispred laserskog. Ovdje vam je bitno da dobro razmislite ša vam je prioritetnije, tekst ili fotografija.

Jednofunkcijski ili multifunkcijski printer?

multifunkcijski printer

Višenamjenski (MFP) printer poznat i kao “sve u jednom” (AIO) dodaje razne funkcije i to sve na jednom mjestu. Te druge opcije uključuju mogučnost skeniranja, faksiranja, kopiranja, skeniranja u e-poštu i sl. Kancelarijski printeri obično imaju i automatski ulagač dokumenata (ADF), a neki ADF-ovi mogu rukovati dvostranim dokumentima. MFP se može izravno povezati s Internetom putem Wi-Fi-ja radi pristupa i ispisa teksta ili fotografije. Neki modeli omogućuju vam slanje dokumenata na printer koji će ih potom ispisati.

Trebate printer u boji?

printer

Ako kupujete printer za kancelariju onda vam i nije potrabna boja budući da su dokumenti najčešće ispis teksta. Međutim za kuću će te vjerovatno trebati printer sa bojom, ali to je nešto skuplja varijanta. Ali postoje i laserski printeri u boji koji mogu ispisati jako kvalitetne ispise, pa pripreme i štampanja brošura i letaka može lako biti vaš kućni posao.

Veličina printer-a

Pazite na veličinu printera i dobro obratite pažnju na printere koji imaju produžene ladice. Čak i neki kućni modeli mogu biti neugodno veliki, pa se teško uklapaju u uski prostor gdje je zamišljeno da stoje. Ali u zadnje vrijeme se pojavljuju modeli printera koji se mogu lako uklopiti u uske prostore.

Konekcija

Pored USB priključka, većina kancelarijskih printera i sve veći broj kućnih printera uključuju Ethernet priključke. Sa ovom mogučnošću možemo lako da sijelimo pisać sa ostalim uređajima. Mnogi modeli imaju i Wi-Fi konekciju. Printeri koji podržavaju Wi-Fi Direct, mogu se izravno povezati s većinom uređaja sa omogućenom Wi-Fi mrežom, čak i ako vaš kompjuter ili laptop nisu osmišljeni za podršku Wi-Fi Direct-a. Jednostavnim dodirivanjem telefona ili tableta na određeno mjesto na printeru i putem komunikacije u blizini (NFC) može se povezati i isprintati na printer sa mobilnog uređaja.

Kvaliteta printa

Naravno, zavisno od karakteristika – printeri se dosta razlikuju po kvaliteti ispisa. Visoka kvaliteta jedne vrste printa ne znači nužno visoku kvalitetu za ostale. Kod nekih printera je print teksta bolji od printa fotografije, a kod nekih obrnuto. Najbolje je po pitanju ovoga dobro pročitati komentare kupaca i po tome dobro procjeniti printer za koji smo zainteresirani.

Brzina printa

Ako pišete mnogo dugih dokumenata, brzina printa je veoma važna. Laserski printeri će mnogo brže insprintati više dokumenata od ink-jet printera. Ovo je pogotovo ako se radi o tekstualnim dokumentima. Ali danas se ubrzavaju i ink-jet printeri, pa su se brzine kod nekih modela printera skoro pa poravnali.

Koliko ćete isprintati?

Ako ispisujete samo nekoliko stranica dnevno, ne morate se brinuti za koliko je printer dizajniran za ispis. Potrudite se i saznajte koliko često kupujete papir i u kojim količinama. Nakon toga izaberite pisać koji je u stanju da isprinta barem toliko stranica koliko vam je potrebno. Takođe razmislite o minimalnoj i maksimalnoj veličini papira.

Razmatranja troškova

Svakako uzmite u obzir i trošak. Da biste dobili ukupni trošak, izračunajte godišnji trošak za svaku vrstu rezultata množenjem troškova po stranici s brojem tih stranica koje ćete ispisati svake godine. Dodajte ukupni godišnji trošak. Pomnožite sa brojem godina koliko predpostavljate da će te posjedovat taj printer + dodajte trošak za kupovinu printera. Nakon ovoga, uporedbom dobivene cijene sa nekoliko modela – načićete printer za sebe.