ups sistemi

UPS sistem je u suštini rezervno napajanje. Njegova funkcija je da u slučaju nestanka električne energije pruži rezervno napajanje za vaš računar. Nikada ne znate kada će doći do nestanka energije. Kad se to desi, kupovinom UPS uređaja za neprekidno napajanje el. energije možete uvjeriti sebe da ćete biti osigurani.

Može se desiti da uložite mnogo truda na određeni projekat na vašem računaru, a to niste sačuvali prije nestanka energije. UPS uređaj će vam sačuvati računar i pružit će vam mogućnost da spasite svoj rad. Ali to nije sve za šta je UPS sistem dobar. Pored neprekidnoh napajanja, nn će također zaštititi vaše računare od strujnih udara i time spriječiti nezamislive posljedice. Vjerovatno ste već znali nešto od gore navedenog i samim tim ste sigurni da treba da posjedujete UPS sistem.

Dakle, ono što zapravo želite znati je kako odabrati najbolji UPS sistem. Do kraja ovog teksta potrudićemo se da imate sve informacije o tome šta definiše odličan UPS uređaj.

Tri tipa UPS-a

Dostupna su tri glavne tipa UPS-a. Možete ih izabrati na osnovu problema sa napajanjem koje želite da ublažite kod nestanka energije.

  1. Offline UPS / Standby – Ovaj tip UPS-a pruža osnovnu zaštitu od nestanka energije, strujnog udara i smetnji. Uređaji priključeni na UPS se napajaju direktno iz glavnog napajanja sve dok napon ne ide preko ili ispod korisnog praga. Međutim, u slučaju bilo kakvih fluktuacija napona, vraća se baterija UPS-a.
  2. Line-Interactive UPS – Ovaj model funkcionira na isti način kao i offline UPS, ali s jednom velikom razlikom. Uključuje automatski regulator napona koji ispravlja sve nepravilnosti bez potrebe za prebacivanjem na rezervnu bateriju. Kao rezultat toga, Line Interactive UPS imaju produženo trajanje baterije i pružaju dodatnu zaštitu od prenapona. Ovo je najbolji UPS tip koji se koristi za zaštitu vaših kućnih uređaja.
  3. On-line UPS – Ovaj tip UPS-a koristi potpuno drugačiji princip rada od ostala dva. On uvijek povlači struju iz rezervne baterije koja se konstantno puni. Krajnji rezultat toga je da je izlazni napon uvijek stabilan bez obzira na stanje glavnog napajanja. Poznato je da On-line UPS sistemi podržavaju najveća opterećenja i da ih velike kompanije preferiraju da zaštite svoje servere.

Kapacitet baterije i vrijeme izvođenja

Sljedeća stvar koju treba uzeti u obzir je snaga baterije. Bitno je može li da izdrži i koliko dugo je potrebno da traje. Potrebno je procijeniti da li želite dovoljno snage da vam omogući vrijeme da pravilno isključite računare i sačuvate podatke. A možda vam je potrebno stalno napajanje za period kada postoji opasnost od nestanka energije.

Trebalo bi da znate da je većina UPS dizajnirana tako da može da traje samo neko vrijeme. Ako tražite nešto što će vam omogućiti da nastavite da gledate filmove ili igre trebate nabaviti rezervni generator energije.

Izlazna snaga

Ovo se ne smije miješati s kapacitetom baterije. Izlazna snaga je maksimalno opterećenje koje se može izvući iz UPS u određenom trenutku. Što više uređaja povezujete, to više snage crpite. Na kraju, ako ukupna snaga koja se izvlači premašuje izlaznu snagu vašeg UPS-a, oni će se, nažalost, odmah isključiti.
Stoga preporučujemo da saberete ukupne vate koje vaši uređaji zahtijevaju i kupite UPS koji ima veću izlaznu snagu.

Broj izlaznih mjesta

Kao što se i očekivalo, postoji ograničen broj uređaja koje možete spojiti na UPS. Takođe, trebalo bi da znate da sve utičnice ne podržavaju bateriju, iako će sve zaštititi vašu opremu od strujnog udara. U većini slučajeva, samo polovina ima rezervnu energiju. U zavisnosti od broja uređaja kojima je potrebna rezervna snaga, treba da koristite UPS sa prilagođenim brojem priključaka.

Dodatne funkcije

Naveli smo glavne karakteristike koje definišu veliki UPS, ali ne morate tu da se zaustavljate. Postoje i druge karakteristike koje će vam poboljšati način komuniciranja sa vašim UPS sistemom. One uključuju:

  • LCD display – Možemo se složiti da će biti mnogo lakše ako možete pratiti postotak baterije na LCD ekranu. Bilo bi bar dobro provjeriti količinu energije koja se izvlači. Naravno, znate da kada nestane struje, imate ograničeno vrijeme da sačuvate trenutni napredak i isključite svoje uređaje. LCD će smanjiti strah koji se javlja zbog nepoznavanja trenutka kada će se to dogoditi
  • Softver za upravljanje energijom – Sa namjenskim softverom, moći ćete da pristupite mnogo većoj funkcionalnosti nedostupnoj na standardnom UPS korisničkom interfejsu.
  • Alarmni sistem – može se koristiti za dopunu LCD ekrana ili kao samostalna funkcija. Sve ovo kada se aktivira alarm ako je UPS neispravan ili kada je rezervna baterija pri kraju.

Dakle, naveli smo sve što trebate znati prije kupovine UPS sistema. Nadamo se da će vas ove informacije voditi u odabiru ispravnog UPS koji zadovoljava sve vaše zahtjeve.

Jako dobru ponudu i odlične cijene UPS uređaja možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/724-ups-ure%C4%91aji