acer

Izdavanjem Asus Arez/ROG monitora svi oni koji prate ponude monitora na tržištu su pomislili da bar neko vrijeme neće biti neke konkurencije. Međutim ubrzo je stigao demant od ACER u vidu uvođenja nove Nitro serije gaming monitora. Ovi monitori se možda neće reklamirati “na sva zvona”, ali prave solidan prelaz do nabavke nekog novog monitora srednje klase. Nudi super tanki okvir, visoke stope osvježavanja od 144Hz, AMD FreeSync podršku i rezoluciju koja ide sve do 4K.

Acer Nitro VG0 monitor

Acer Nitro VG0 seriju predstavljaju modeli u veličinama ekrana od 21.5, 24 i 27 inča, i sa rezolucijama od 1920 × 1080, 2560 × 1440 i 3840 × 2160 piksela. Vrijeme odziva je 1ms koju omogučujete sa Acer ‘Visual Response Boost’ u ugrađenom meniju. To je puno brže nego što dobijate na IPS ekranima. IPS prije preferira tačnost boja nego samu brzinu. Postoje neki problemi vezani za uvjete osvjetljenja kada je ocijenjen samo za maksimalnu svjetlinu 250cd/m2. No ipak čemo sačekati i vidjeti kako će se stvari pokazati u praksi.

[ngg src=”galleries” ids=”13” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”3”]

Izbor frekvencija od 60Hz, 70Hz, 75Hz i 144Hz je odličan, ali razlika u cijeni, rezoluciji i veličina ekrana trenutno nije poznata. Svi ponuđeni modeli će doći sa podrškom za AMD FreeSync koja će riješiti sve probleme vezane za suzenje i ostale probleme prilikom korištenja monitora. Što se tiće priključaka tu možemo reći da sve zavisi od regije u kojoj se nalazite. Dobijete jednostruke VGA, HDMI i DisplayPort na zadnjoj strani, iako postoje i varijante sa dva HDMI i bez DisplayPorta.

Acer Nitro RG0

Acer Nitro RG0 su dostupni u veličinama 24 i 27 inča ekrana. Kao standard imaju 1080p rezoluciju i 75Hz frekvenciju, a osvježavanja ekrana je poput serije Acer VG0, pa imaju isto vrijeme odziva tj. 1ms. Ovdje vrijedi napomenuti da se Acer u ovom slučaju odlučio samo za 6-bitne ploče. Premda pojačane do 8-bitnih procesa poznatih kao Hi-FRC kontrola brzine prenosa u sekundi. Što se tiće dizajna Acer Nitro RG0 monitori su privlačniji od Nitro VG0 monitora. Stalci RG0 su fleksibilni stalci koji su mnogo dobro osmišljeni, a cijeli monitor na vrhu mjeri samo 7 mm. Ovo daje monitoru tanki profil koji jako lijepo izgleda.

Koje su cijene monitora ?

Bit će zanimljivo vidjeti koliko s erazlika u dubini boje odražavaju u Acerovim cijenama koje se još uvijek drže u tajnosti. Trenutno ne postoje ni nagađanja vezana za cijenu sve dok modeli ne budu pušteni u prodaju. Ako Acer Nitro RG0 monitori budu dovoljno jeftini i ne bude nekih večih problema prilikom prvog dodira, ovi monitori bi mogli biti pristojna opcija za one koji bi željeli pristojan monitor za igranje igara sa visokom frekvencijom osvježavanja ekrana.

Međutim očekuje se da će Acer Nitro VG0 monitor biti traženija opcija kupovine jer će se zbog cijene koja se očekuje lakše kupovati za gotovinu. Sve ove dileme će uskoro biti razjašnjene prilikom predstavljanja monitora na tržištu.

Jako dobru ponudu i odlične cijene Acer monitora možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/415-monitori