Wireless punjač je izrazito komplicirano pronaći sa najboljim performansama.

Wireless punjač je očaravajuće jednostavna ideja. Prvo, spustite svoj telefon na podlogu na svom noćnom ormariću. Struja napaja vašu bateriju kroz elektromrežu, tako da je možete potrošiti već sljedeći dan. Puna baterija će vam omogućiti sate skrolanja kroz objave i priče sa društvenih mreža. Blackberry ima bežićno punjenje od 2015 godine. Međutim, prošle godine Apple je ubacio wireless punjenje na IPhone X i IPhone 8 uređaje. Ovim potezom, jedna do tad postojeća stavka, postala je neizbježna specifikacija pametnih telefona visokog ranga.

I dok je korištenje wireless punjača jednostavno, odabir pravog može biti iznenađujuće kompleksan. Dizajn, izgled i snaga struje može napraviti veliku razliku u efikasnosti vašeg uređaja. Evo nekoliko stavki koje trebate razmotriti kada donosite odluku da se prebacite na wireless punjenje. Donosimo vam i uvid kako taj uređaj ustvari radi.

Kako wireless punjač radi?

Unutrašnjost wireless punjača.

Najpopularnija tehnologija za wireless punjenje je Qi (izgovara se “chee”). Ona uključuje elektromagnetičke navojnice kako u uređaju za punjenje tako i u uređaju koji punite. Struja se prenosi indukcijom. Ovo može fukcionisati kod nekih uređaja ako su dovoljno tanki i materijal ne ometa prijenos.

Ako želite malo bolji uvid u to kako tačno Qi tehnologija radi, možete provjeriti na stranici kompanije.

Šta je to sa vatima?

U ovom dijelu kupovina postaje komplikovana. Sve zavisi koju vrstu telefona imate i koliko vati mu je potrebno. Snaga u vatima čini veliku razliku u tome koliko brzo i efikasno wireless punjač može napuniti vaš telefon.

Na primer, žičani punjač koji dođe u pakovanju sa novim Google Pixel 3 je punjač sa 18 vati. Qi wireless tehnologija punjenja trenutno može prenijeti do 15 vati preko wireless indukcije.  Upravo sada, najbrže wireless punjenje može izdržati 10 vati. U prijevodu ovo znači da bi se punjenje moglo kompletirati otprilike za 3 sata. Međutim, ovo varira.

Generalno govoreći, 10 vati je sve što vam treba da bi dobili najbrži wireless punjač za vaš uređaj. Ovo važi za telefone poput Pixel 3, Samsung Galaxy uređaje i LG G7 ThinQ. U međuvremenu, iPhones su trenutno na 7.5 vati. Kupovina naprednijeg punjača je možda bolja investicija.

Ako niste sigurni koja je voltaža tačna, neće štetiti vašem uređaju ako pređete preporučeni broj vati. Tehnologija prepoznaje koliko je struje potrebno. Naravno, ako kupujete od respektabilne kompanije i dobavljača. Ako kupite nešto slabo, punjenje će trajati dosta duže.

Odabir dizajna

Postoje dvije vrste wireless punjača. Prvi je ravna podloga koja se položi ravno na vašem random stolu ili ravnoj površini. Druga vrsta je postolje koje drži vaš punjač u poluuspravnom položaju. Ovo vam omogućava da vidite ekran vašeg telefona bez da se izdižete u potpunosti iznad njega.

Dizajn koji ćete izabrati zavisi od vašeg ukusa. U odluci dosta će značiti i gdje ćete postaviti svoj uređaj za punjenje. Mi preferiramo uspravni punjač, jer kad uzmete uređaj sa “ležeće podloge” prekida se punjenje. Malo je čudno da se javljamo telefon bez uzimanja sa podloge, tako što ćemo i mi “leći” na telefon. Ako ste nespretni ili obično stavljate telefon na noćni ormarić, onda je “ležeći” punjač možda bolja opcija za vas. Manja je vjerovatnoća da ćete oboriti telefon na pod u jutarnjem bunilu.

Neke kompanije poput Belkina čak prodaje i “jastučiće” koje instalirate na stol tako da se spriječi klizanje. To je kao da imate ekstra napucanu strujnu mašinu na vašem stolu koja puni vaš telefon.

Biranje brenda

Neki proizvođači telefona proizvode i svoje wireless punjače. Google ima punjač koji se zove Pixel Stand (Pixel stalak). Samsung proizvodi čitavu paletu wireless podloga za punjenje. Apple je obećao sopstvenu wireless stanicu koristeći AirPower tehnologiju. Kako god, iako je prošla godina od najave, još nema pomaka u proizvodnji.

Ukratko, nije bitno koji brend kupujete sve dok je respektabilna kompanija. Možete pogledati  Wirecutter  preporuke, jer njihov tim obično radi odličan posao razvrstavanja ovakvih proizvoda.

Ponekad prilikom kupovine punjača koji je isti brend kao i vaš pametni telefon ipak nudi neke prednosti. Recimo Pixel stalak pretvara vaš telefon u svojevrsni alarm i digitalin foto okvir.

Samsungov dualni punjač može napuniti i smartphone i 7.5 vatni telefon. Ovo može biti baš korisno ako koristite oboje svaki dan.

S čime koristimo wireless punjač?

Nažalost, nema nekog čvrstog pravila. Apple i drugi proizvođači telefona ciljano prave svoje okvire tako da mogu raditi sa wireless punjačima. U stvari, okvir novog Pixel 3 je malo drugačiji od starog Pixel 2 okvira da bi se osigurala kompatibilnost. Pixel 2 nije imao wireless punjenje.

Neke firme, poput Belkina, nude uputstva na svojoj stranicama o punjačima kako bi naveli koje bi karakteristike mogle spriječiti ulazak struje na mobitel sa wireless punjača.

Općenito, tanje je bolje.

A šta je sa prenosivim punjačima?

Prenosivi setovi baterija su nezamjenljivi za prenošenje vaših elektronskih naprava. Postoje i wireless opcije, uključujući neke odlične opcije od Mophie. Wireless punjenje je fina stavka kada izgubite kabal ili često ga zaboravite ponijeti. A možda želite da punite dva uređaja odjednom, a imate samo jedan kabal. Međutim, wireless punjenje je neefikasno i sporo. Tako da prenosivi wireless uređaji nisu odlična opcija za brzo punjenje kad ste u pokretu.

Ponudu wireless punjača pogledajte na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/572-punja%C4%8Di-za-mobitel