procesori laptop

Korisnici informatičkih tehnologija, a prvenstveno korisnici računara imaju pogrešno mišljenje da su procesori za desktop računare i laptope isti. Ne nisu, jer su laptop procesori dosta drugačiji od procesora za desktop računare. Najveća razlika je u količini energije koju moraju pokrenuti kada laptop nije priključen na struju. Što laptop koristi manje energije, to će čitav sistem manje koristiti bateriju. Sa ovim će vremenska dužina baterijskog rada na laptopu biti duža prije nego što laptop ponovo priključimo na punjenje.

Laptopi se mogu podijeliti u četiri kategorije na osnovu specifičnih potreba korisnika. Mnogim korisnicima zbog njihovih potreba i nisu potrebni hig-end procesori, jer laptope koriste za neke manje zahtjevne potrebe. Naravno postoje i oni drugi korisnici kojima je za njihov rad potreban jedan takav.

Intel procesori – Šta znače oznake H, HK, HQ i U

Možda ste primijetili da naši procesori gore imaju oznake s jednim ili dva slova na kraju. Te oznake (slova) ukazuju na to šta čip može učiniti – koliko su jaki, pa ih vrijedi dešifrirati i objasniti.

Intel Core procesori s “H”, “HQ” ili “HK” na kraju su najkvalitetniji procesori za laptop. To su procesori koje trebate odabrati za aktivnosti intenzivne obrade, kao što su obrada fotografija i video zapisa, igranje zahtjevnih igara i ozbiljna obrada podataka.

Oni sa ‘U’ ili ‘Y’ na kraju uravnotežuju performanse s potrošnjom energije kako bi se očuvalo trajanje baterije. Za većinu standardnih aktivnosti, oni će raditi sasvim uredno.

Intel je nedavno predstavio novi procesor oznake ‘H’ 8. generacije s prilično moćnom Radeon RX Vega M grafikom. Ovaj čip je dobio još jednu oznaku slova, ‘G’, kao npr Core i7-8705G . Samo dva proizvođača laptopa trenutno koriste ovaj čip, ali se nadamo da ćemo ga vidjeti i kod drugih proizvođača.

Modeli procesora

Svakih 12 do 18 mjeseci Intel na tržište izbacuje novu generaciju procesora koja je uvijek korisnija i brža od svog predhodnika. Nažalost, u praksi se pokazalo da se sve linije procesora ne izbacuju istovremeno za desktop računare i laptop modele.

Vremenom se tokom proizvodnje u manje prostore uklapa više tranzistora i time daje veće performanse TDP (Thermal Design Power). Veći TDP znači bržu obradu, ali i veću potrošnju topline i energije. Ali ovdje da napomenemo da ne postoji pravilo da sa niskim TDP-om automatski imamo i duži vijek trajanja baterije. Bez obzira na TDP, mnogi sistemi su imali i ispodprosječne baterije ili baterije niskog kapaciteta, pa je i dalje ostao kratak vijek trajanja baterije bez obzira na veličinu TDP-a.

Xeon E – Za skupe radne stanice

Laptopi koji se koriste za ove potrebe često koriste Xeon E3 procesor koji ima TDP od 45 vati, četiri fizička jezgra i sa obje strane turbo ubrzanje. Svu ovu snagu plaćate visokom cijenom i trajanje baterije za vrijeme rada je kratko. Svi Xeon procesori imaju ugrađenu vPro tehnologiju upravljanja. Xeon procesori koji imaju Coffee Lake arhitekturu su Intel Xeon E-2186M i E-2176M. Dobri su za inžinjerstvo i profesionalnu animaciju, a loše se pokazali u vijeku trajanja baterije, samoj težini i relativno su teško dostupni na tržištu.

H Serija – Sa šest jezgri i visokim performansama

Intel umjesto standardnih dvije ili četiri jezgre, sa serijom H obezbjeđuje četiri do šest jezgri. HQ procesori imaju TDP od 45 vati što u praksi znači da će imati veću potrošnju baterije i samim tim kraći rad sa njom.

Znajući sve ovo, nećete naći H procesore u tankim i super-laganim laptopima. Svi laptopi sa H procesorom su skoro pa glavni izbori igrače populacije, koja je željna snage i stabilnosti. H i HQ su oznake koje možete vidjeti na tim procesorima. HK označava procesor koji je spreman za overclocking. Dobri su za profesionalce, strasne igrače, a loša im je strana dostupnost i vijek trajanja baterije. Na sljedećem linku pogledajte ponudu laptopa sa modelom H procesora: https://www.procomp.ba/666-gaming-laptopi

G Serija – Sa boljom grafikom

Desilo se nešto što je nekad bilo nezamislivo – Intel i AMD u istom procesoru. Intelova Kaby Lake G serija spaja Intelove procesore s AMD-ovom Radeon RX Vega grafičkom karticom. Čipovi imaju TDP od 65 vata i imaju grafičke performanse koje spadaju između Nvidia GeForce GTX 1050 i GTX 1050 Ti. Dolaze u Core i5 i i7 varijantama. Dobri su za poslovanje i produktivnost, ali i za uređivanje fotografija. I u ovim modelima je problem sa trajanjem baterije. Jedan od takvih modela laptopa pogledajete na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/laptopi/6103-dell-inspiron-15-5570.html

U Serija – Standardni modeli

Intel U Serija su modeli laptopa koji se nude kao “tipični” laptopi sa solidnim performansama koji nude i dobro trajanje baterije. Neki model iz Core i5 serije procesora je više nego dovoljan za klasični rad i upotrebu laptopa. Korisnici koji se odlučuju za ove modele su svi oni koji žele sufrati web-om, pratiti e-mailove i koristiti laptop u poslovne svrhe.

Od 2018 kada se udvostručuju broj jezgri sa dva na četiri i kada je Intel izdao model sa “Kaby Lake Refresh” iz 8. generacije čipova – ovi procesori su postali standard u mnogim računarima. Intelov grafički procesor Iris Plus 640 ili 650 su ugrađeni u mnogim računarima i time su postignute znatno bolje 3D performanse.

Većina U serija procesora ima TDP od 15 W i tako postiže dobar balans između dugog trajanja baterije i dobrog trajanja baterije. Ovi modeli su dobri za produktivno poslovanje i imaju dobar vijek trajanja baterije, a loše bi napomenuli da se na ovim modelima ne igraju igre i ne koriste se za animaciju. Jedan od takvih modela laptopa pogledajete na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/laptopi/12541-hp-15-bs151nm.html

Y Serija – Srednja izvedba

Budite oprezni s Y serijom, koju možete vidjeti označenu s Core i5 / Core i7 ili brandom Core m3 / m5 / m7. Intel procesori serije Y imaju vrlo mali TDP od 4.5 W, što proizvođačima omogućuje da ih koriste u super-tankim laptopima bez ventilatora.

Mnogi od ovih modela imaju baterije malog kapaciteta i velike displeje pa samim tim dužina trajanja rada na ovim modelima nije velika prije ponovnog punjenja baterije. Ipak laptopi sa Y serijom procesora također nisu jeftiniji od onih s U serijom. DELL XPS 13 je dobar laptop sa procesorom iz Y serije. Dobra strana ovih modela je što su bez ventilatora, ali loša strana je vijek baterije.

Celeron / Pentium: jeftini modeli

Procesori s budžetom pružaju performanse koje su dovoljno dobre za web surfanje, e-poštu i slične jednostavnije radnje. Dosta su jeftini, pa Intel Celeron često možete naći u Chromebook laptopima. Neki Celeroni i Pentiumi su dual-core, a drugi quad-core. Celeron procesori imaju TDP od 4 do 15 W, a Pentium procesori od 6 do 15 W. Vijek baterije je od 4 do 6 sati i uveliko varira od modela do modela. Dobra strana ovih modela je to što su jeftini, a loše je to što se ne koriste za igre i audio-video montažu. Jedan od takvih modela laptopa pogledajete na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/laptopi/5725-acer-chromebook-14-cb3-431.html

Atom – Dobra baterija

Atom se pojavljuje u jeftinim Windows laptopima ili tabletima kao što je MEDIACOM M-SBE141 EDGE2. Skoro svi oni imaju četiri jezgre i jako su male snage. Ovo omogućava dugotrajno korištenje baterije, ali i najslabiji nivo performansi. Kupovina ovih modela je dobar izbor za djecu ili kao prelazni model do kupovine nekog jačeg modela. Atom ćete naći u nekim starijim modelima i dovoljno su dobri za gledanje video zapisa i surfanje internetom. Dobri su jer su jeftini i imaju dug vijek trajanja baterije.

Integrisana grafika

Svi Intelovi procesori dolaze sa ugrađenim grafičkim procesorima koji se na većini Core i3, i5, i i7 modela nazivaju Intel HD grafika. Neki high-end procesori dolaze sa grafikom “Iris Plus” koja je znatno brža. “Kaby Lake G” procesori osme generacije su prvi koji su uparili AMD-ovu moćnu Radeon Vega integriranu grafiku s Intelovim procesorom. Ovo treba da bude garant boljih performansi. Dobra strana ovih modela je što su dovoljno dobri za surfanje, reprodukciju videa i igranje igara, ali na niskim postavkama.

Proizvođači laptopa i ponuda u BiH

U trenutnoj ponudi laptopa u BiH naći ćemo najpoznatije svjetske proizvođače kao što su: ACERAPPLEASUS, DELLLENOVOHPTOSHIBA i još mnoge koji nisu tako poznati. Odličnu ponudu laptopa pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi


Comments are closed.