Nakon curenja informacija prošle sedmice, Samsung 8K QLED TV je službeno predstavljen i prije nego što je predstavljen na CES-u.

Samsung je potvrdio izlazak svog vodećeg modela TV-a 8K QLED za 2020. godinu. TV se lansira s novim Infinity dizajnom koji “uklanja okvir ekrana”. Samsungov 8K TV tvrdi da može koristiti do 99% ekrana. Debljine je samo 15 mm. Ima u potpunosti ravnu stražnju ploču.

Slika preuzeta od: Samsung

Nakon curenja informacija, čini se da će se ovogodišnji Samsung 8K QLED televizor zvati Q950TS (prema nazivima datoteka sa slikama). Ime prati slijed televizora Q900R i Q950R 8K.

Emitiranje videa

Q950TS koristi novi AI kvantni procesor koji obećava poboljšanja funkcija slike, zvuka i značajki pametnog televizora. Tvrdi se da je ključno poboljšanje povećanje niže rezolucije kako bi se uklopila u 8K ekran. Ovo je izrazito potrebno radi široke dostupnosti 8K sadržaja. Međutim, Samsung 8K QLED 2020 će biti u mogućnosti emitirati 8K video s YouTubea, zahvaljujući podršci za YouTube 8K AV1 kodek.

ATSC tuneri

Samsung je također najavio da će njegovi televizori s QLED 8K 2020 ponuditi ATSC 3.0 tunere. Standard emitovanja nove generacije obećava podršku za veću rezoluciju, realističniji audio i interaktivno iskustvo.Dizajniran je da omogući novu eru 4K televizijskog prijenosa.

Prednosti i poboljšanja

Jedna od glavnih prednosti i poboljšanja u odnosu na trenutni ATSC 1.0 standard ‘NEXTGEN TV-a koji pokreće ATSC 3.0’, kako ga Samsung naziva, je njegov potencijal za primanje i reprodukciju sadržaja do 4K rezolucije, a ne samo Full HD.

Samsung 8K QLED značajke

Što se tiče Samsung 8K QLED-a, još jedna nova značajka je Adaptive Picture (prilagodljiva slika). Ova značajka obećava optimizaciju svjetline i kontrasta slike prema količini svjetlosti u vašoj sobi. U međuvremenu, AI ScaleNet posebno će raditi na poboljšanju performansi slike prilikom puštanja videa iz Amazon Prime Video izbora.

Slika preuzeta: Samsung

Nadogradnje zvuka i Samsung

Postoje i nadogradnje zvuka, s naglaskom na zvuk baziran na objektu. Ovo je srž Dolby Atmosa i DTS: X. Samsungov OTS + (Object Tracking Sound Plus) tvrdi da prepoznaje pokretne predmete na zaslonu i da će zvuk kretati na odgovarajući način, na primjer praćenjem kretanja helikoptera po zaslonu.

Samsung Q-Symphony obećava da će kombinirati i zvučnike televizora i zvučne trake za najbolji mogući zvuk u 9.1.4 kanala zvuka. S druge strane, AVA (Active Voice Amplifier) omogućuje televizoru da prepozna okolni šum i u skladu s tim prilagodi glasnoću. Nema više promašenog dijaloga?

Povezivanje s drugim uređajima

Kad je u pitanju povezivanje s drugim uređajima, nova značajka “Tap View” omogućuje korisnicima da šeruju pametni telefon na njihov televizor. Dok će funkcija “Digital Butler” omogućiti televizoru da prepoznaje i kontrolira ne samo uređaje povezane putem Wi-Fi-ja ili Bluetooth, ali nekim čudom i starije nepametne uređaji.

A za glasovno upravljanje, osim Samsung ne tako popularnog Bixby-a, Amazon Alexa i Google Assistant-a dostupni su i na ovom Samsung 8K televizoru.

Samsung će objaviti detalje na CES 2020 u nedjelju 5-tog januara. Tada se očekuje da će otkriti više detalja o svojoj liniji proizvoda za 2020. godinu.