laptop

Kad pomislimo na laptop, odmah mislimo o nekim poslovnim i uspješnim ljudima. Ljudima koji su mnogo u poslu, a istovremeno i često na putu. Nakon toga dolazi vizija o jakim programerima koji su skoro pa isključeni od “svijeta” i danonoćno pišu uspješne programe i igre za obične korisnike. Zbog toga je mobilnost laptopa idealno rješenje za sve programere. Ali odabir dobrog laptopa za programiranje i nije baš jednostavna stvar. Na većini laptopa možete pisati kod. Ipak, vaša produktivnost će se poboljšati ako koristite stroj koji odgovara vrsti zadataka koje izvršavate.

Mobilnost laptop za programiranje

laptop za programiranje

Ako ne morate često nositi svoj laptop, možda biste trebali razmisliti o 15-inčnom laptopu. On će obično imati bolje specifikacije i moćete više koristiti multitasking. Ali ako mnogo putujete 13 ili 14-inčni laptop za programiranje može biti bolji za vas. Oni su lakši i tokom rada pružaju duži vijek trajanja baterije. Pošto je ovo suho pisanje koda, izbjegavajte ekran osjetljiv na dodir.

Prikaz

laptop za programiranje

Ovo je za sve pa i za programere jedna je od najvažnijih karakteristika. Većina laptopa se nude sa rezolucijom 1366 x 768, što i nije najbolje rješenje jer ne daje mnogo mogućnosti multitaskinga. Šta god radili, nemojte kupiti laptop za programiranje s manje od Full HD 1920 x 1080 prikazom. 4K nije za programere, pa ga slobodno možete zaobići.

Snaga obrade (CPU)

Ogroman utjecaj na karakteristike vašeg laptopa ima sam procesor. Postoji mnogo različitih tipova procesora s različitim specifikacijama. Obratite pažnju na karakteristike, broj jezgri i frekvenciju. Globalno jedan Intel Core i5 ili i7 sa frekvencijom od 3GHz ili više bi bio jako poželjan.

Memorija (RAM)

Bilo bi vrlo neozbiljno i pomisliti na programiranje sa laptopom koji posjeduje manje od 4GB RAM-a. Možda najmanje na što treba da računate je rad sa 8GB RAM-a, a ako ste u mogućnosti da nadogradite ili kupite laptop sa 16GB RAM-a je najbolja opcija.

Vrsta i kapacitet skladištenja

Prioritetno bi bilo kupiti SSD (Solid State Drive), koji će značajno poboljšati performanse vašeg laptopa u odnosu na standardni tvrdi disk. Osnovno ispod čega ne bi trebali ići je 256GB SSD, a ako imate novca priuštite sebi 512GB ili 1TB SSD. SSD koristite za prioritetan rad, a ostalo kao što je muzika ili filmovi mogu da ostanu na externom disku.

Tastatura za laptop za programiranje

laptop za programiranje

Pošto će te raditi duže vrijeme na laptopu, nemojte zanemariti tastaturu. Najvažnije je isprobati tastaturu laptopa prije kupovine. Provjerite jesu li tasteri udobni i da li se lagano kreću. Ako planirate raditi u prostoru sa slabijim osvjetljenjem, možete se odlučiti i za model sa tastaturom sa pozadinskim osvjetljenjem.

Baterija

Ako duže vrijeme radite u blizini utičnice, o bateriji i nećete mnogo misliti jer je nećete ni koristiti. Ali ako to nije slučaj obratite pažnju na vijek trajanja baterije. Neka vam je minimum 6 sati trajanja prije nego ponovo punite bateriju.

Operativni sistem za laptop za programiranje

Vaš izbor operativnog sistema će u velikoj mjeri odrediti koji laptop za programiranje kupiti. Na startu je odluka u sistemu koji preferirate. Windows ima mnogo opcija, a ljubitelji MacOS-a imaju izbor prema nekom Macbook modelu. Naravno i Linux je tu koji će raditi na većini hardvera, ali za LinuxOS je bolje odmah uzeti laptop koji ima službenu podršku za Linux. No, kao što rekosmo sve zavisi od sklonosti korisnika koji će laptop i sa kojim sistemom uzeti.

Hardverska ili integrirana grafika?

Kodiranje je možda i jedini segment korištenja laptopa za programiranje za koje vam i nije potrebna hardverska grafika. Ovdje možete uštedjeti novac kupovinom integrisane grafičke kartice. Tu razliku možete uložiti za kupovinu večeg SSD diska ili boljeg procesora.

Odličnu ponudu laptopa za programiranje možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi