mi A3

Jako veliko iznenađenje je izazvao Xiaomi Mi A3 model koji je sada kompatibilan s Google ARCore. Od kad se pojavio, Mi A3 je uvijek vodio nadmetanje sa ostalim Android One modelima. Nevezano da li je riječ o bateriji, performansama, dizajnu ili nećemu drugom, to nadmetanje se nastavilo i dalje. Koristeći Google ARCore program, sada možete steći nova Augmented Reality ili AR iskustva na svom Mi A3 telefonu.

Mnogi od vas možda i nisu čuli za Google ARCore i za šta on služi, ali to neka vas ne brine jer je ovo novi momenat u Google rješenjima. Iako je prvobitna verzija objavljena 1. marta 2018, ipak se stabilna verzija pojavila tek 29. avgusta 2019-e. Da bi se radile bolje AR aplikacija kako bi se osiguralo bolje AR iskustvo, ili omogučilo ostvarivanje proširenih stvarnosti – urađena je platforma za razvoj softvera pod imenom ARCore ili Google Play Services za AR. Koristeći različite API-je ili sučelja aplikacijonog programa ARCore omogučava vašem uređaju da detektuje okruženja, razumije svijet i komunicira sa informacijama i podacima.

Kako to funkcionira?

U osnovi, Google ARCore-ov koncept temelji se na dvije stvari: praćenje položaja telefona u kretanju i formiranje vlastitog razumijevanja stvarnog svijeta. Naćin na koji je sve to postignuto i dalje je nejasan, ali svakim danom se sve više i više usavršava pristup i rješenja za ispunjenje cilja. A dugoročno su ciljevi ogromni i sa pozicijom da se razvijaju “u nedogled”. Postoje tri ključne tehnologije koje spajaju virtualni sadržaj sa stvarnim svijetom, i koje promatrate kroz kameru svog telefona. Te tehnologije su:

Praćenje kretanja
Ova tehnologija koja je nazvana Tačka karakteristika koristi kameru kako bi otkrila vizuelno različite detalje na snimljenom slici kamere. Ove različite detalje koristi za za izračunavanje promjene mjesta u nekom vremenu. Kretanjem tih detektiranih tačaka i očitanje sa inicijalnih senzora na telefonu, ARCore lako izračunava orjentaciju i položaj vašeg telefona.

Razumijevanje okruženja
Pomoču ove tehnologije, omogučava se telefonu da mjeri veličinu i poziciju svih vrsta površina: vodoravnih, vertikalnih i ugaonih površina. Ovo tehnološko rješenje lako “razumije” veličinu i poziciju svih objekata u okruženju, npr. namještaj, zidove i bilo šta se nađe okolo.

Procjena svjetla
Trenutni uvjeti osvjetljenja okoline i ažuriranje informacija je funkcija ove tehnologije sa kojom će Android da postigne precizno mjerenje količine svjetla u okruženju u kojem se nalazi.

Sve ovo zajedno će omogučiti Google ARCore vlastito razumjevanje prostora oko sebe. Pomoću AR aplikacije, sposobnost pračenja dešavanja u okolini u kojoj se model nalazi je jako dobro riješen. To bi u praksi omogučilo lakše nadgledanje i kontrolu prostora. Google Play Store vam nudi nekoliko aplikacija za proširenu stvarnost, a vrijeme koje dolazi će sigurno donijeti velike ideje i naćine kako da se u praksi na najbolji naćin iskorite ove tehnologije.