podloga za miš

Jaka i stabilna kompjuterska konfiguracija je san svakog onog ko želi novi računar u kući ili na poslu. Naročito je to slučaj ako se kompjuter ili laptop kupuje u svrhu igranja novih zahtjevnih igara. Prilikom kupovine priritetno se vodi računa o tome da se kupi jak procesor sa što boljom grafičkom karticom. Pojedini vode računa i o hlađenju takve konfiguracije.

Međutim, rijetko ko obraća pažnju na jedan jako bitan detalj – podloga za miš. A podloga za miš je bitna, jer od nje zavisi kako ćete kvalitetno kontrolisati kursor na ekranu. Također je važno da vam senzor sa što boljom preciznošću prepoznaje pravac kretanja željenom brzinom.

Zaštita miša

Jack Kelly je 1968-e godine na istraživačkom institutu Stanford dizajnirao miš koji je imao točkiće kao upravljački mehanizam. Razvoj ovog dijela hardvera se kretao sporo, ali sigurno. Uskoro je na tržište Xerox izbacio dizajn miša koji se koristio desetljećima. Ovaj mehanizam je koristio kuglu sa valjkom. Svi ovi modeli su morali koristiti podlogu za miš radi preciznog pokreta i zaštite od prljavštine.

Naravno ove podloge su čuvale mehanizme za kontolu miša od fizičkog oštećenja. Nakon toga pojavili se optički miševi kao standardni modeli. Mnogi prave početničku grešku smatrajući da im podloga za miš više nije potrebna. Međutim, to je velika zabluda pa vam savjetujemo da dobro razmislite i obavezno kupite kvalitetnu podlogu. Kvalitetnom podlogom ćete svoju preciznost rada i kontrolu u igrama sigurno podići na viši nivo. Ovdje imate nekoliko savjeta za kupnju idealne podloge za miša.

Materijal podloge za miš

Današnje podloge za miš su dizajnirane i osmišljene kako bi vaš rad učinile što boljim i preciznijim. Materijali od kojih se proizvode su precizno odabrani. Podloge se nude u četiri vrste materijala: plastika sa gumenim dnom, platno, staklo i aluminij. Izrađene od mekanog platna i pjene, najjednostavniji izbor su te platnene podloge jer su lako prenosive i ugodne pri radu.

Nedostatak im je što se jako brzo prljaju. Druga mana je da dolazi i do oštećenja pa se platnene podloge mjenjaju svakih 5 do 6 mjeseci. Podloge za miš koje su napravljene od plastike sa gumenim dnom pružaju glatku površinu za klizanje miša po njoj. Održavanje je dosta jednostavnije nego u slučaju platnene podloge. Jednostavno možete obrisati bilo kakvu prljavštinu, te jednostavno nastaviti sa radom kao da se ništa nije desilo. I na kraju ako želite luksuzniji osjećaj dok miš besprijekorno klizi po podlozi, kupite staklenu ili aluminijsku podlogu. Treba naglasiti da će vas ovaj luksuz dodatno koštati. Staklene i aluminijske podloge su dosta skuplje od platnenih i plastičnih podloga.

Specifična potreba

Prije kupovine računara ili konkretno same podloge za miš, dobro razmislite za koju svrhu kupujete računar. Treba razmisliti i o tome za šta će se miš najviše koristi. Dugotrajni rad na računaru donosi bolni zamor zglobova. Bol možete olakšati kupovinom podloge sa ugrađenim jastučićima za ručne zglobove – garancija lakšeg i ugodnijeg korištenja miša. Posebna kategorija korisnika računara, miševa i podloga za miševe su igrači video igara.

Doduše, oni su možda i najosvješćeniji u svom tom svijetu korisnika računara. Gameri jako paze na detalje vezane za udobnost prilikom igranja. Ulažu vrijeme i novac za najbolje rezultate pa se obično mnogo brinu oko podloge za miš i ostalu gamersku periferiju. Ako pripadate gaming populaciji, uzmite podlogu za miš veličine tastature.

Stil i dizajn podloge za miš

Stil i dizajn podloge za miš na najlakši i najjednostavniji način pokazuje interesovanje i oblasti koje korisnik voli i preferira. Podloge za miš se nude u različitim veličinama i oblicima. Crteži likova iz računarskih igara, logotipi i reklame su neki od detalja u ponudi. Na tržištu, mnoštvo kvalitetnih podloga za miš su garant da možete naći nešto za sebe.