Era PlayStation 2 konzole je okončana. Sony, Japanov produženi servis za PlayStation 2 se završava nakon 18 godina rada. Produženi servis zvanično će se završiti 7. septembra.

Vlasnici PlayStationa su imali otprilike dva i pol mjeseca da popune online obrazac kako bi se njihova konzola popravila posljednji put. Oni koji se nisu registrovali do krajnjeg roka (31. august) bili su u mogućnosti da fizički pošalju svoje konzole u servisni centar PlayStation Clinic u Japanu. Svi PlayStation 2 uređaji, koji stignu poslije 7. septembra neće biti popravljeni.

Kako piše HotHardware, PlayStation 2 je objavljen u martu 2000. godine u Japanu i oktobra 2000. godine u Severnoj Americi. Smatra se najprodavanijom konzolom za video igre svih vremena. Sony je prodao više od 155 miliona primjeraka konzole i načinjeno je dostupnim preko 3.000 PlayStation 2 naslova. Neki od najprodavanijih naslova za PS2 bili su Grand Theft Auto: San Andreas, Final Fantasy X, God of War i Kingdom Hearts. PlayStation 3 je predstavljen 2006. godine, ali PS2 je i dalje nastavio da bude nevjerovatno popularna konzola. PlayStation 2 proizvodnja je zvanično prekinuta 2013. godine.

Sony trenutno ima nekoliko konzola u svojoj ponudi. Kompanija je upravo objavila prozirno plavu PlayStation 4 Pro 2TB konzolu limitirane edicije, kako bi proslavila prodaju 500 miliona PS4 konzola od njihovog lansiranja 2013. godine. Postoje takođe i glasine da Sony planira da “oživi” PlayStation 1, a čini se da je Sony inspirisan uspehom prodaje drugih retro konzola kao što su NES Classic i SNES Classic.

U maju je Sonyjev interaktivni CEO John Kodera Wall Street Journalu otkrio da Play Station 5 neće biti pušten do 2021. godine, dok su određeni mediji došli do saznanja da bi mogao pušten 2019. godine, ranije nego Xbox Two.