Uvod

Xiaomijev dolazak na bosanskohercegovačko tržište je još od 2017 godine, a najnoviji modeli otkrivaju da je velika kineska tvrtka spremna uhvatiti se u koštac s mnogo širem globalnom publikom.
Novi model Xiaomi Mi A2 savršen je primjer – pristupačan telefon koji naizgled pravi savršenu vezu između odličnog hardvera i Googleovog čistog Android softvera.
Gotovo zvuči previše dobro da bude istinito, u čemu je kvaka?

Dizajn

Jedna stvar je jesna da je Xiaomi Mi A2 jako dobro dizajniran telefon. Postoji nekoliko stvari koje čine ovaj model telefona da bude nova definicija srednje klase telefona.
Ipak, moramo napomenuti kako je ovaj smartfon istovremeno ugodan u ruci, ali i pomalo sklizak zbog čega nam je itekako dobro došla prozirna silikonska maskica.
Ova je maska spriječila klizanje uređaja iz ruku, ali je Mi A2 zbog te iste maske dobio na širini profila te izgubio na eleganciji.
Ono što nećete naći na telefonu je 3,5 mm audio priključak – žrtvovan je kako bi dizajn Mi A2 bio što tanji. U kutiji je uključen barem dongle.

Na stražnjoj strani telefona nalazi se skener za otisak prstiju, smješten na vrlo prikladnom mjestu. Značajno je dodavanje priključka USB tipa C.
Također zaslužuje spomenuti infracrveni senzor na vrhu telefona.

Ekran

Xiaomi Mi A2 koristi veliki, 6-inčni IPS LCD ekran, koji ima razoluciju od 1080 x 2160 piksela.Format zaslona je 18:9, a 403 ppi pruža više nego solidnu oštrinu prikaza.
Mislim da je više nego dovoljno za većinu ljudi, uključujući i nas.
Sveukupno, zaslon je dobar, ali ima nekoliko nedostataka.
Na gornjem dijelu ima lijep kontrast, dovoljnu maksimalnu i izvrsnu minimalnu svjetlinu, kao i dobre uglove gledanja.


Međutim, iako su boje prilično točne, balans bijele boje ima zamjetno plavkasto nijansu, što čini prilično hladan ekran koji nije sasvim ugodan za oko.

Hardver i performanse

Ovaj model pametnog telefona srednje klase, pokreće više nego odličan Qualcomm Snapdragon 660 procesor.
Po pitanju memorije Xiaomi Mi A2 nudi tri varijante; najslabija verzija sa 4 GB radne i 32 GB interne memorije, zatim verzija sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije te posljednja i ujedno najjača varijanta sa 6 GB radne i 128 GB interne memorije.


Ne postoji utor za microSD karticu stoga nemate opciju proširenja interne memorije.
Igrali smo Real Racing 3 i PUBG Mobile na medium postavkama. Time je Mi A2, vrlo dobar izbor za sve mobilne gejmere malog buđeta pri kupovini mobilnog uređaja.

Interfejs i funkcionalnost

Ovo je drugi Android Xiaomi koji je do sada izravno dobio Google softversku podršku. Baš kao i svaki drugi uređaj sa sistemom Android One, Google je zajamčio ažuriranja softvera za dvije godine i mjesečne sigurnosne zakrpe na tri godine.
Xiaomi Mi A2 pokrenut je s Android Oreom, a osim Android Pie, zasigurno će dobiti i Android Q iduće godine.


Kada je u pitanju otključavanje uređaja, korisnici se mogu osloniti na senzor otisaka prsta na stražnjoj strani i na funkciju otključavanja lica. Vrlo je prikladan, ali ne siguran kao i one one s 3D skeniranjem lica.
Jedna stvar koja je loša je svjetlo LED obavijesti. Za razliku od gotovo bilo kojeg drugog uređaja sa sistemom Android, Mi A2 ima svjetlo za obavijesti u jednoj boji koja zbog bilo čega svijetli u bijeloj boji, bilo od niske baterije do obavijesti WhatsApp i e-pošte, što je krajnje zamarajuče.

Fotoaparat

Fotoaparat Xiaomi Mi A2 nas je ugodno iznenadio.
Ima dvostruku stražnju kameru sastavljenu od 12MP Sony IMX486 senzora s otvorom f / 1.75 i sekundarnim 20MP Sony IMX376 senzorom s otvorom f / 1.75, a Mi A2 je adekvatno prilagođen svim vašim fotografskim očekivanjima.
Zanimljivo je da se stražnji fotoaparat ne koristi samo za poboljšavanje fotografija slabog osvjetljenja i za informacije o dubini, već i za piksele, kombinirajući četiri piksela u jedan.
Na prednjoj strani, imamo snažnu selfie kameru koja je ukrašena s 20MP Sony IMX376 senzorom i širokim otvorom f / 2.2.


Važno je napomenuti da se Mi A2 softver isporučuje s Xiaomijevim MIUI interfejsom za fotoaparat, koji je malo bogatiji od onog kojeg biste dobili s Google kamerom.
Uz standardne fotografije i videozapise dolazi i opcije snimanja: Panorama, Time-lapse, Ručni način, Video usporene videozapise, Pomicanje nagiba, Ručni način sumraka za iznimno slabije svjetlo i nekoliko drugih opcija.
Sve u svemu, aplikacija fotoaparata trebala bi jednostavno pokriti većinu vaših potreba, bez obzira na njihovu specifičnost i zamršenost.

Baterija

Što Mi A2 nedostaje u performansama, čini ga u smislu učinkovitosti. U tijelu uređaja je skromna baterija od 3.010 mAh, koja traje neko vrijeme. Točnije, trajala je 7 sati i 23 minuta u našem testu baterije.


Po našem iskustvu, Mi A2 baterija može potrajati cijeli radni dan prije nego što pokrenete nadogradnju aplikacija,bez igranja igrica i sl. Ako koristite uglavnom za pregledavanje weba, aplikacije poput Facebook, Instagrami sl. baterija će potrajati čitav dan bez ikavih problema.