plazma televizor

Zbog svog oblika jer imaju isti ravni ekran plazma televizori liče na LCD televizore. Pa iako izgledaju slično ove dvije varijante televizora se jako razlikuju. Odmah da kažemo da su vodeći proizvođaći od 2014 godine počeli da smanjuju proizvodnju televizora najavljujući skorašnji kraj plazma televizora.

Šta je to plazma televizor?

Najjednostavniji odgovor leži u tehnologiji koja najviše slići fluorescentnoj sijalici. Ekran se sastoji od čelija, gdje su dvije staklene ploče odvojene uskim razmakom u kojem se ubrizgava neon-xenon plin. Ekran se kao takav zatvara tokom proizvodnje. U određenim intervalima se električnim nabojom pobuđuje napunjeni plin koji djeluje na zeleni, crveni i plavi fosfor i time prikazuje sliku na ekranu. Svaki element piksela je potpuno zatvorena struktura, koja ukljucuje fosfor, ploće za punjenje i plazma plin.

Glavna prednost tehnologije plazme preko je da eliminira potrebu za velikom katodnom cijevi. Zbog ovoga plazma TV je tanak i ravan. Tehnološkim usavršavanjem plazma televizor-i garantuje 60000 sati besprijekornog rada. Ima i plazma TV modela koji su procjenjeni na 100000 sati bez kvara. Ovi modeli kod prosječnog gledanja od 4 sata dnevno mogu da ispravno rade do 40 godina. Impresivno.

Da li plazma televizori proizvodi toplotu ?

Plazma TV troše više energije od standardnih LCD ili CRT televizora. Nakon nekog vremena rada plazma TV će biti topao na dodir prije svega jer ovi televizori koriste punjeni plin. Međutim u normalnim okolnostima ovo ne treba da vas brine. Jednostavno naviknete na to sa sigurnošću da je sve ok.

Jedino na što treba da obratite pažnju je da se plazma TV obično montira na zid – da ima dobar protok hladnog zraka i sve će biti ok. Plazmu ne postavljajte u uske prostore i zid koji nema cirkulaciju zraka za hlađenje.

Pod-pogon na plazma televizoru

Plazma TV ima brzinu osvježavanja od 60hz koje obezbjeđuje glatku i dobru sliku. Međutim to nije uvijek i dovoljno pa plazma TV ima dodatnu tehnologiju nazvanu pod-pogon. To obezbjeđuje dodatni kvalitet slike.

Da li su svi plazma televizori – HDTV ?

Prije nego vam pojasnimo detalje odmah vam možemo reči da je vrlo bitna specifikacija plazma TV-a. Ako tražite pravi HD plazma televizor, provjerite da li je izvorna rezoluciju 1280×720 (720p), 1366×768 ili 1920×1080 (1080p). Da bi se neki televizor mogao klasificirati kao HDTV mora imati mogučnost prikazivanja rezolucije minimalno 1024×768 piksela.

Ranije su proizvedeni modeli plazme sa samo 852 x 40 pix pa su ti televizori obilježeni kao EDTV ili ED-plazme. To su bili prošireni tj. poboljšani televizori. HD rezolucije su u nivou DVD-ove prezentacije ili standardnog digitalnog kabla. Da bi plazma bila HDTV mora imati signal koji ima rezoluciju od najmanje 1024×720 ili više.

Tipicni HDTV ulazni format od 1080i treba izvorni prikaz od 1920×1080 piksela za prikaz pojedinačne tačke HDTV slike. Ali ako vaša plazma ima ekran od 1024×768 piksela a oglašava se kao HDTV – taj signal će biti smanjen. Večina plazma TV-a podržava rezolucije 720p (1024×768) ili 1080p (1920×1080). Ne postoje plazme koje podržavaju 4K rezolucije.

Plazma televizor ili LCD ?

Obje ove vrste televizora su tanke i ravne ali se tehnološkom izradom dosta razlikuju. Prednosti plazma TV-a nad LCD televizorom su: bolji prikaz crne boje i tamnih tonova, bolji kontrast slike, veća dubina boja i bolji odziv pokreta. Nedostaci plazma TV-a: stvara veću toplotu, kraći im je vijek ekrana, u osvjetljenoj sobi se slabije pokazali.