Sa svojom jako dobrom ponudom na tržištu mobilnih telefona, Xiaomi firma je postala svjetski poznati i popularni brend. Sa tom velikom ponudom, kupci širom svijeta lako izaberu odličan model za sebe. Naravno, sa toliko raznovrsnih modela postigle su se i različite cijene mobilnih telefona, pa svako može naći ono što ga interesuje. Kvalitet je sigurno neupitan. Sa novim rješenjima vezane za ekrane i oblike telefona, Xiaomi Mi Mix serija konstantno pomjera ka boljem poimanje i dizajn uređaja. Svojevremeno počevši od orginalnih modela do prošlogodišnjih kliznih Mi Mix 3.

Specifičnost ekrana

Xiaomi uzima novi nivo Mi Mix Alpha sa zakrivljenim rubovima. “Surround screen” je urađen u cjelosti oko telefona, i spaja se na mjestu gdje se nalazi modul kamere. Rezultat ovog dizajna je telefon koji ima ekran oko čitavog telefona sa svim onim dijelovima koje posjeduju “obični” telefoni. Xiaomi tvrdi da je omjer ekrana i tijela veći od 180 posto. Tasteri za glasnoču osjetljivi na pritisak prikazani su i na bočnoj strani telefona.

Za Mix Alpha, Samsung je u saradnji sa Xiaomi razvio novi senzor fotoaparata od 108 megapiksela. Radi bolje osjetljivosti na svjetlo pri slabom osvjetljenju, pikseli su kombinirani u 2×2 kvadrata kao u svim ostalim Samsung-ovim senzorima visoke rezolucije. Ali ipak treba saćekati i vidjeti kako to funkcionira u praksi. Za Mix Alpha neuobičajeno velik senzor 1/1,33 inča, pruža mogučnost velikog prikupljanja svjetla. Okretanjem telefona i korištenjem zadnjeg djela ekrana, nema potrebe za selfie kamere.

Karakteristike Mix Alpha telefona

Qualcomm Snapdragon 855+ procesor pogoni uređaj koji posjeduje mogučnost 5G povezivanja. 12 GB RAM-a, 512 GB prostora za pohranu podataka omogučava komforno i sigurno korištenje telefona i pohranu video snimaka i fotografija. Karakteristika vezana za žičano punjenje od 40W i baterija od 4.050mAh, ipak pokazuje da konstruktori Mix Alpha telefona ne raćunaju da će telefon biti korišten sa konstantno uključenim cijelim ekranom.

Mala proizvodnja modela

“Konceptno pametni telefon” je opis sa kojim Xiaomi izlazi u javnost, i sa stavom da se neće uskoro masovno proizvoditi. Odradiće se određeni broj u maloj proizvodnji, i u prodaju će stići u decembru ove godine. “Koncept” oznaku takođe je dobio izvorni Mi Mix koji je na tržište stigao u malim količinama. Ovaj prelijepi dizajn postavlja očigledne probleme sa troškovima, sistemom sigurnosti, vijekom trajanja baterije, dugotrajnosti samog telefona i sl. Ali imati jedan od ovih mobilnih telefona je vjerovatno san svih zaljubljenika ovih uređaja.