redmi note 8

Xiaomi koji je imao planetarni uspjeh sa Redmi Note 7 modelom odlučio se na izbacivanje na tržište novog Redmi Note 8 modela. To je ne neki način bilo i za očekivati, jer je 40 miliona primjeraka prodanih Redmi Note 7 telefona bio garant uspjeha njegovog nasljednika.

Menađment Xiaomi giganta je procjenio da je samo sedam mjeseci nakon prezentacije Redmi Note 7 došao momenat za ponudu novog modela koji će kao i njegov predhodnik zavladati svijetom mobilne telefonije. Buduči da je Redmi Note 7 definitivno bez premca na tržištu, Xiaomi očekuje da će Redmi Note 8 biti nova zvijezda koju če kupci širom svijeta prihvatiti kao i svog predhodnika. Da li je to realno očekivati i da li je vrijedno prelaska na novi model, možete procijeniti kroz tekst koji slijedi.

Dizajn

Prvi dojam koji se stiče nakon što tek vidite telefon je to da Redmi Note 8 (sa nekim manjim detaljima) izgleda poput Redmi Note 7 modela. Jedino što vidno razlikuje stari od novog modela je REDMI logo na prednjem okviru. Ono što se odmah ne primjeti a vezano je sam dizajn telefona su ravna zadnja strana.

Ovo omogučava Redmi Note 8 mnogo sigurnijim u odnosu na prošli model, i telefon vam neće tako ćesto klizati sa stola kao ranije. To će napokon smiriti korisnike koji su prije imali ovaj problem i oštećenja svojih telefona. Dostupne boje Redmi Note 8 telefona su crna, bijela i plava, i to je to. Ništa više od novina po pitanju dizajna nije urađeno na Redmi Note 8, i za sve ostalo možemo ponoviti da izgleda isto kao i Redmi Note 7.

Povezivanje

Podržavajuči 9 različitih LTE opsega, Redmi Note 8 u opcijama daje mogučnost lakog prebacivanja LTE mreža. Koristeči Dual 4G tehnologiju u telefon možete dodati i drugi Sima na LTE, ali obratite pažnju da u tom slučaju brže trošite bateriju. Nažalost 5G nije još uvijek dostupan na Redmi Note 8 modelu. Testirano možemo reći da se dualni način rada nije pokazao besprijekornim, ali zato nema problema sa LTE surfanjem ili korištenjem 3G mreže.

Telefon podržava Wi-Fi Direct, a Wi-Fi bežično povezivanje radi stabilno i pouzdano. Glonass, GPS i Bluetooth 5.0 su prisutni u Redmi Note 8 i rade glatko i sigurno. Navigacija je dobro osmišljena i urađena da precizno locira vašu lokaciju, i uz pomoć Wazw-a – vi nebi trebali imati problema kada se nađete u vama nepoznatom okruženju.

Snapdragon 665

Qualcomm perjanica, Snapdragon 665 procesor uspješno pogoni Xiaomi Redmi Note 8 telefon. Testirano na mnoge zadatke namjenjene mobilnim uređajima, Snapdragon 665 uspješno rješava sve probleme i zadatke koji su mu postavljeni. Naravno, u kombinaciji sa 6GB RAM-a sve to ide još brže i sigurnije i što se tiče procesora sve pohvale idu na tu stranu.

Vezano za kvalitet igranja možemo reći da sve pokrenute igre rade bez usporavanja i zastajkivanja, i nebi trebali imati problema sa PUBG-om i igrama sličnog tipa. Međutim nemojte stavljati Snapdragon 665 na maksimalu, već koristite GFX alat ako slučajno dođe do nekih problema prilikom igranja. Mi ih nismo primjetili ali GFX će vam sigurno pomoći, mada u tom slučaju morate obratiti pažnju na pregrijavanje.

Fotoaparat i baterija

I ono što je sasvim normalno i očekivano je to da budući da je Note 8 opremljen kamerom od 48MP, svi odmah kreću sa fotografisanjem i snimanjem video zapisa koji će im pokazati kvalitet i stabilnost rada kamera. A 4 pozadinske kamere vam garantuju kvalitetnu i jasnu sliku vaše fotografije ili video zapisa kojeg ste uradili. Pošto je Qualcomm poznat po efikasnosti baterije, očekivali smo dobru i stabilnu bateriju, i to smo i dobili.

Normalnim korištenjem baterija može trajati do 24 sata bez da se ponovo priključuje na struju i puni. Pod opterećenjem drži 14 sati i 35 minuta, ali je brzina punjenja baterije malo sporije nego prije. Za punjenje sa 17% do 100% je bilo potrebno dva sata punjenja.

Zaključak

Jako smo impresionirani sa Redmi Note 8 modelom kojeg smo koristili nekoliko dana. Sa nešto manje promjena u dizajnu telefona, jedina sitnica koju bi naveli kao loša strana telefona je to da se ekran kratkotrajno zamrzne prilikom izmjena ekrana. Ali očekivati je ažuriranje koje će riješiti ovaj problem. Sve u svemu, ako imate buđet sa kojim tražite novi mobilni uređaj i želite da ga kupite – Note 8 je definitivno izbor za vas.

Specifikacija:

  • Ekran: 6,3-inčni FHD + IPS LCD 2340 x 1080 rezolucije
  • Staklo: Corning Gorilla Glass 5
  • Procesor: Snagadragon 665 Octa-core 665 Qualcomm SDM660
  • RAM: 4 GB/6 GB
  • Memorija: 64 GB/128GB Proširivo putem microSD-a
  • Zadnja kamera: 48MP
  • Objektiv: 8MP
  • Makro objektiv: 2MP
  • Senzor dubine: 2MP
  • Prednja kamera: 13MP
  • Dual-SIM: (Nano + Nano + Micro SD)
  • 4G LTE, 4G +, VoLTE
  • Baterija: 4000 mAh
  • OS: Android 9 na MIUI 10
  • 158,3mm x 75,3mm x 8,35mm
  • 190 grama
  • Dostupno u crnoj, bijeloj i plavoj boji

Kompletnu ponudu Xiaomi mobitela možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/361-xiaomi-mobiteli