ciscenje-tastature-na-laptopu

Ako ne čistite redovno tastaturu laptopa, ona može s vremenom postati prilično prljava. Prljaština s vaših prstiju mogu stvoriti na tipkama sloj masnoće, a mrvice, prašina i dlake kućnih ljubimca mogu se nakupiti u pukotinama tastature.

Ako vas brine čistoća tastature, onda ne brinite! Lako je sami možete očistiti. Postoje čak i koraci koje možete poduzeti da biste smanjili štetu ako prolijete piće po tastaturi!

ciscenje tastature na laptopu

1.Isključite laptop sa punjača prije čišćenja. Iako nećete nanositi tekućinu direktno na laptop, isključite napajanje kako biste se uvjerili da se ništa ne može oštetiti ako u nju uđe malo vlage.

2. Nagnite laptop naopako i nježno ga protresite. To će ukloniti sve velike komade prašine, mrvice ili druge ostatke koji se kriju u pukotinama tastature.

3. Komprimiranim zrakom između tipki možete ukloniti prašinu. Nagnite laptop na jednu stranu i raspršite komprimiranim zrakom između tipki krećući se s jedne strane tastature na drugu. Silom zraka će ukloniti sve ostatke koji su zarobljeni između tipki i ispod njih. Možete pronaći komprimirani zrak u trgovinama koje prodaju računare i računarsku opremu.

4. Obrišite tipke vlažnom krpom od mikrovlakana. Mikrofiber je odličan za čišćenje prašine, tako da brzo pomicanje preko tipki može pomoći u uklanjanju nekih prljavština koje su se nakupile na tastaturi.
Ako trebate, lagano navlažite krpu s malo vode, ali je potpuno iscijedite i samo očistite vrhove tipki tako da vlage ne dojde unutar laptopa.
Napomena: Ako nemate krpu od mikrovlakana, umjesto nje možete koristiti krpu koja ne ostavlja dlačice.

5. Uklonite tvrdokornu prljavštinu s vatom umočenom u medicinski alkohol. Alkohol brzo isparava, što ga čini sigurnijom alternativom od korištenju vode na laptopu. Osim toga, alkohol je posebno dobar u uklanjanju masnoće koju smo nanjeli našim rukama. Samo pazite da prvo stavite alkohol na vatu i nikada ga ne sipajte direktno po tastaturi.

6.Ubijte viruse i klice tako što ćete obrisati tipke dezinfekcijom. Ako ste zabrinuti za viruse i klice, nakon što ste prehladili, možete pokrenuti dezinfekciju brisanjem tipki. Međutim, ne koristite maramice s izbjeljivačem jer one mogu oštetiti zaštitni sloj na tipkama.
Savjet: Nikad ne koristite sprej za dezinfekciju na laptopu jer sadrži previše vlage.