televizor LG

Ovo je koristan vodić za 8K, rollable 4K, OLED i LCD – LG ključne modele TV-a koje možemo očekivati tokom sljedećih 12 mjeseci. Naravno ovo su LG televizori koji bi se prilikom kupovine obavezno trebali naći u vašem užem izboru. Vrhunska tehnologija, karakteristike i veličine LG televizora je prezentovana na način da vam razbije dileme i da se lakše odlulčite o potrebnom modelu.

LG 2019 televizori: Što je novo?

Tehnologija Alpha 9 Gen 2 pokreće premium televizore iz 2019 godine. Kombinacija novog Alpha 9 čip-a sa LG dvostranim pristupom kvalitete zvuka i slike u 2019-oj, donijela je kristalnu sliku i odličan zvuk na televizorima. Optimatizacija slike se dobija korištenjem AI Picture algoritma koji prati sadržaj i uspoređuje ga sa dolaznim signalom. Nakon toga televizor automatski prilagođava sliku po algoritamskom rezultatu da bi se dobila najbolja slika u tom momentu. Sve ovo nije neka novina u proizvodnji televizora buduči da ovaj sistem koriste i konkurentske firme Sony i Panasonic.

LG očekuje da če ovo biti bita razlog koji će rezultirati čišćom i oštrijom slikom od svojim prijašnjih modela. Napredni senzor ambijentalnog osvjetljenja omogučava da snaga preslikavanja televizora zavisi od uvjeta osvjetljenja u prostoriji u kojoj se televizor nalazi. Zavisno o sadržaju, sistem radi na dva nivoa. SDR prilagođava ukupnu svjetlinu ploče, a HDR prilagođava sliku na finiji način. Što se tiće zvuka, AI Sound uvodi napredniju obradu zvuka na LG televizore i upijanje stereo signala u virtualni 5,1 surround zvuk.

AI Sound Tuning daje mogučnost prilagođavanja zvuka rasporedu i akustičnosti vaše prostorije, i nakon “prepoznavanja” tih detalja – prilagođava zvuk vašoj prostoriji. Kao i u slučaju OLED i LCD modela iz 2018-e, uključena je podrška Dolby Atmos (i Dolby Vision). Svi OLED i vodeći LCD modeli spremni su za WiSA (bežični zvučnik i zvuk). Osim toga posjeduje i podršku za DTS: X format.

Karakteristike LG TV-a iz 2019

Sa 2019-om na LG televizore se pojavom HDMI 2.1 uključuje podrška za 4K rezoluciju, ali i visike brzine kadrova (HFR) koji omogučavaju impozantnih do 120 sličica u sekundi. Obezbjeđena je i eARC podrška, a one su kompatibilne i sa promjenjivom brzinom osvježavanja (VRR). Nešto na što su se mnogi kupci(tačnije igrača populacija) ranije žalili je vrijeme zaostajanja u igrama na OLED televizorima.

Iz LG firme obećavaju da če se postići drastično smanjenje tog zaostajanja, i tvrde da će se postići 12,9 milisekundi. Korisnici će moći (uključujući Dolby Vision i Atmos), uživati ​​u Apple-ovom 4K HDR sadržaju. Amazon Alexa stiže uskoro, a podrška za Google Assistant-a dolazi ugrađeno u TV.

OLED TV

Pet novih raspona OLED TV-a – Z9, R9, W9, E9 i C9 – sa veličinama ekrana u rasponu od 55” do 88” najavljeni su na CES 2019. Očekuju se da se na tržištu nađu 8K OLED (Z9) i 4K rollable OLED televizori (R9). Prvi model bi trebao biti velik 88”, a drugi 65”. OLED 88 Z9 se može postaviti i na zid, a LG-jev nevjerovatni OLED 65 R9 donosi dosta novina. Odbaćena je “G” linija, a predpostavke su da se to uradilo da bi se napravilo mjesta 8K modelima.

Za to vrijeme E9 nastavlja LG-jev dizajn slike na staklu, a A9 asortiman je dobio osvježeno Alpine postolje. Prateći web stranice stigli smo do informacija da bi se B9 mogao raditi u 55” i 65” velićinama. B9 koristi LG-ov Alpha 7 Gen 2, umjesto Alpha 9 i time je manje jak i koristi algoritam sa manjom tablicom za pregled.

Kompletnu ponudu LG televizora možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/266-lg-televizori