Laptop Asus VivoBook

Asus je na tržištu poznati brend koji radi izuzetno dobre i provjerene laptope u nekoliko serija koje nude. Sve te serije laptopa su namjenjene određenim namjenama i kao takve našle su dobar prijem kod korisnika. Asus VivoBook laptopi su ostavili jako dobar dojam kod korisnika koji traže lagane laptope sa vrhunskim karakteristikama.

Igrača populacija je odlično primila seriju Republic of Gamers laptopa koji isu specijalno dizajnirani za igrače potrebe. Alalizirajući potrebe kupaca, VivoBook serija je ponudila uravnoteženje između cijene i karakteristika koje nude. Asus je lansirao novi laptop pod imenom VivoBook X512 i na taj način povećala uspješnu ponudu ViviBook modela. Sa prepoznativom Ergo-šarkom i najnovijim procesorima novih generacija, ciljano su išli ka vrhunskom laptopu kojeg bi svak poželio da posjeduje. Ovo je laptop dostojan VivoBook serije, i posjeduje sve što karakteriše tu liniju proizvoda. Usput da napomenemo da je Asus ponudio i 14 inčnu varijantu od koje takođe očekuje uspjeh na tržištu.

Asus VivoBook 15 X512: Impresivne karakteristike po razumnoj cijeni
VivoBook 15 X512 je jednostavan za nošenje i posjeduje pouzdane karakteristike koje će osloboditi stresa ljudi prilikom korištenja na terenu. Odmah možemo da kažemo da postoji još prostora u kojem Asus može da poboljša ovaj model. I ostaje pitanje da li VivoBook 15 X512 dovoljno dobar kao svakodnevni laptop, i da li ispunjava obečanja ?

Dizajn

Ako bolje razmislimo i pratimo ponude laptopa na tržištu, primjetičemo da se dizajn laptopa ne razlikuje u nekim velikim promjenama. U biti sve što se može da dorađuje ili mijenaj je promjena veličine ekrana ili izgled tastature i raspored tastera. Laptop kao uređaj i ne može nešto mnogo da mjenja osim još u nekim sitnijim detaljima. Asus je ostao dosljedan svojoj dizajn koncepciji i nudi jednostavan dizaj za svoje VivoBook laptope. Elegantno dizajniran jako dobro se uklapa na raznim mjestima gdje se koristi.

VivoBook 15 X512 je dobio ErgoLift šarke koji su postale zaštitni znak Asusovih laptopa. Ove šarke omogučavaju da podignete ugao tastature za dva stepena što u mnogome pomaže prilikom kucanja. Slijedom pozicije laptopa u tom trenutku – dobija se jako dobra toplotna ventilacija. Veliki trackpad krasi ovaj model, a takođe velika tastatura je postavljena zajedno sa Numpadom. Senzor otisaka prstiju na Trackpad-u omogučava provjeru korisnika laptopa. Međutim, senzor otiska prsta je neobično postavljen i počesto zasmeta. Ukupni izgled VivoBook 15 X512 je pomalo nedovršen, jer je Asus radio pojeftinjenje cijene na materijalu u kojeg je smjestio VivoBook 15 X512. A to je – plastika. To je ipak loša odluka, pogotovo ako sve uporedimo sa konkurentskim firmama koje nude laptope sa metalnom izradom.

Ekran

Ako pratimo prošlost i sve Asus-ove modele iz bilo koje cjenovne klase primjetičemo da su svi oni nudili zaista dobre karakteristike ekrana. Gameri su imali samo riječi hvale za ekrane na svojim ROG seriajma laptopa. Očelivali smo da će i VivoBook 15 X512 nastaviti da slijedi tu tradiciju. Ali to se na kraju nije desilo. Sam ekran je po kvaliteti daleko ispod prosjeka, i ono što se na otvorenom može primjetiti je slaba svjetlina ekrana.

Uglovi pod kojim možete nesmetano da gledate sliku na ekranu su uski i nakon što pređete ugao gledanja – vidjet će te veliki gubitak u bojama. U zatvorenoj prostoriji VivoBook 15 X512 daje prosječne boje, a kontrast ne impresionira. I da ne bude da je sve tako “crno” navodimo to da je ovo 15 inčni laptop sa tankim okvirom i premazom protiv odsjaja koji na otvorenom izbacuje nepotrebne refleksije. U cjelini ostali smo začuđeni da je renomirani Asus izdao model sa u neku ruku zapuštenim ekranom, i da je ekran u najbolju ruku prosječan.

Snaga Asus VivoBook 15 X512

Intel Core i7 procesor koji pogoni VivoBook 15 X512 je nešto što garantuje da prilikom rada nećete imati problema. i7 će sa ugrađenim SSD rješenjem uspješno ispunjavati sve zadatke koje se stave pred njega. U igrama će VivoBook 15 X512 odraditi pristojan posao i zajedno sa MX250 grafičkom karticom može se nositi sa trenutno popularnim naslovima kao što su Fortnite, Apex Legends ili PUBG. Ali ipak ne zaboravite da ih možete pokrenuti na najnižim grafičkim postavkama. Od ostalih programa kao što su Photoshop i sl. možete očekivati puni i stabilan rad.

Povezivost i baterija

Po pitanju povezanosti VivoBook 15 X512 posjeduje sve potrebne priključke koje su vam potrebni. Model posjeduje USB 3.0 priključak, dva USB 2.0 priključka, HDMI priključak, USB-C Thunderport port, utor za microSD karticu i priključak za slušalice. I to je baš ono što je i potrebno većini korisnika. Prosječan vijek baterije od 37Wh će uz umjeren rad laptopa je pet sati prije nego se ukaže potreba za ponovnim punjenjem.

Zaključak

Iako je Asus imao namjeru da na tržište izbaci laptop sa vodečim performansama po niskoj cijeni, u celini se nije postigao cilj. Neugodna tastatura i ispod-prosječan ekran u plastičnom kućištu je nešto neočekivano od Asusa. Ali ako baš želite laptop sa i7 procesorom 8-e generacije, onda je VivoBook 15 X512 laptop za vas. Ostali neka sačekaju.

Kompletnu ponudu Asus laptopa možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/526-asus-laptopi