maticne ploce

Kupiti dobru matičnu ploču za računar i nije baš lagana odluka. Dobro uvijek se može voditi onom “ako ne znas sta je dobro – znaš šta je skupo”, ali da li treba ići u te krajnosti? Treba naći nešto za sebe i svoje potrebe a da bude iskorišteno do kraja. Nažalost mnogi od kupaca prilikom kupovine novog računara i ne obračaju mnogo pažnje na matičnu ploču koja je skoro jedna od najvažnijih komponenti vašeg kompjutera. Da, dobro ste pročitali – jedna od najvažnijih.

Matična ploča je sastavni dio osnove procesorske platforme i od te usklađenosti zavisi rad i svih ostalih djelova računara. To u osnovi znači da matična ploča jako utiče na performanse i brzinu kompjutera u smislu da kako matična ploča pouzdano i dobro radi i kakve karakteristike ima – tako će i ostali dijelovi raditi dobro i do maksimuma onoga što očekujemo. Ovdje vam predstavljamo Gigabyte Z390 Aorus Pro matičnu ploču.

Z390 Aorus Pro za 9. generaciju čipova

Jedna od glavnih odlika ove nove serije matičnih ploča sa Z390 čipsetom je ta da njihov VRM modul za napajanje procesorskog djela je bolje urađen i dizajniran da isporuči jaču struku koja osigurava stabilan rad i visoke frekvencije najjačih Coffee Lake Refresh primjeraka.

Već po samom imenu ploče – Z390 Aorus Pro vidite da je ona namjenjena radu 9. generacije Intelovih Core procesora baziranih na osvježenoj jezgri Coffee Lake Refresh verzije. Ovdje da napomenemo da je Intel još uvijek na 14nm proizvodnom postupku pa Z390 Aorus Pro podržaje i predhodnu seriju 8. generacije Core CPU čipova koji su ranije bili upareni sa odgovarajučim matičnim pločama Z370 čipseta.

Z390 Aorus Pro je dizajnirana kao ploča spremna da ispuni zahtjeve čitave linije Intel Core procesora pa i onih Coffee Lake Refresh najjačih modela.

Karakteristike Z390 Aorus Pro

Z390 Aorus Pro je dizajniran da je prostor oko procesora dosta “čist” pa je montiranje i postavljanje glave za vodeno hlađenje i montiranje hladnjaka vrlo jednostavno. Ako želite fiksiranje bez hladnjaka imate lak pristup otvorima i sve je lijepo osmišljeno i posloženo.

Podržano je maksimalno 64GB RAM memorije koja se postavljaju u četiri slota i koji se nalaze desno od procesora. DDR4 moduli rade na 2666MHz ali mogu da overkloking režimom odu čak do 4266 MHz. Između samih slotova senalaze ukrasne LED trake koje daju još ljepši vizuelni dojam matičnoj ploči. Na ploči su dostupna i tri PCe x16 slota koja služe za ugradnju grafičkih kartica.

Za fenomenalan zvuk koristi se ALC 1220VB codec i možemo reči da je rezultat toga najbolji zvuk na integrisanoj matičnoj ploči među sličnim modelima. Dva najbrža USB-A 3.1 konektora svojom brzinom i konekcijama ostvaruju dobru razmjenu podataka sa eksternih uređaja, a ima ugrađen USB 2.0 hub pa nudi osam USB 2.0 konekcija.

Mišljenje o ovoj matičnoj ploči

Sve što je potrebno jednom prosječnom korisniku posjeduje ova ploča koja je idealna u srednjoj jakoj skupini matičnih ploča. Za novac koji ulažete Z390 Aorus Pro je pouzdana i brza matična ploča pa će sigurno opravdati taj ulog.

Odličnu ponudu i cijene matičnih ploča možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/688-mati%C4%8Dne-plo%C4%8De