HyperX FURY RGB SSD disk

Dugo vremena je bilo potrebno da se nešto desi u svijetu računara vezano za vizuelni dojam a opet nevezano za sam dizajn kučišta i sl. Današnje svojevrsno tehnološko trčanje je donijelo svjetlost i osvjetljenje skoro u sve što nas okružuje. Do nedavno je bilo nezamislivo da nam računar prosvijetli i sija raznobojnim bojama a evo stiglo je i to vrijeme. Proizvođaći su nam počeli nuditi a kupci objeručke prihvatati RGB komponente za ugradnju u svoje računare.

I moramo se složiti da je nakon dugo vremena stiglo neko novo osvježenje a još sija raznobojnim svjetlima. Takav je i HyperX FURY RGB SSD. Svjetlosni efekti su na nivou i kupci koji vole ovakav vid ukrašavanja svog računara će biti srećni ugradnjom HyperX FURY RGB 480GB SSD-a.

Malo teži od drugih diskova

Lijepo zapakovan HyperX FURY RGB SSD se isporučuje u lijepo dizajniranoj kutiji te odmah na prvi pogled pokazuje da ovo nije mas-prodajni dizajn za neku komponentu već se ozbiljno okrenulo ka dizanju ponude iznad prosjeka. Ako pogledate na internetu fotografije HyperX FURY RGB SSD-a nećete moći steći istinski dojam o prelijepoj komponenti sve dok ovaj uređaj ne uzmete u ruke.

HyperX FURY RGB SSD zaista izgleda lijepo ali nas iznenadila težina samog uređaja koji je nekoliko puta teži od sličnih 2.5 inča SSD diskova. Uzrok te veće težine leži u samom dizajnu kučišta sa RGB osvjetljenjem i atraktivnom metalnom mrežicom.

Tehničke specifikacije

Ovaj HyperX FURY RGB model nije izuzetak pa ostaje već skoro tradicionalno pravilo da Kingston ugrađuje fleš memoriju, i to se nastavilo i sa ovim modelom. HyperX FURY RGB SSD koristi Marvell 88SS1074 kontroler koji kontroliše posljednju generaciju NAND – 3D 64/slojne fleš memorije.Prilikom rada brzine su deklarisane i skoro pa blizu maksimumu SATA 3 specifikaciji tj. 550MB/480MB, a ugrađena 512MB brza LPDD3 memorija za keširanje ubrzava rad sa podacima ako vam je i to još potrebno.

HyperX FURY RGB SSD disk dolazi u “Basic” i “Upgraded” verzijama i to u tri veličine. Vi možete lako naći model za sebe zavisno od potreba a nude se u varijantma: 240GB, 480GB i 960GB. Razlika između “Basic” i “Upgraded” je u tome što “Upgraded” posjeduje i USB 3.0 fioku, čime se proširuje mogućnost upotrebe ovog diska. On u tom slučaju može biti i prenosivi medij.

Postoje još neke razlike vezane za prikljućke a još da napomenemo da se disk povezuje preko SATA 3 interfejsa za podatke i posebnog naponskog SATA konektora.