Postoje stvari za koje figurativno kažemo da jedna veličina odgovara svima, u smislu da su univerzalne i da će zasigurno svakome odgovarati. 
Nažalost, računar nije jedna od tih stvari. 

Da biste svoj računar u potpunosti prilagodili vlastitim željama i potrebama, često je potrebno dosta vremena i isprobavanja različitih rješenja. Jedna od ”glavobolja” može biti podešavanje miša, jer jednog trenutka želimo da se kursor kreće brže po ekranu, a drugog trenutka želimo da brzina kretanja bude manja. Upravo zbog toga pojedini miševi imaju ugrađeno tzv. DPI dugme, koje vam omogućuje da podešavanje miša promijenite samo jednim klikom tj. jednim pritiskom na to dugme.

Šta je DPI i na koji način utiče na performanse miša?

Termin DPI je skraćenica od Dots Per Inch (tačke po inču) i kod računara te njima srodnih uređaja označava mjernu jedinicu za rezoluciju. No, kada je riječ o računarskom mišu, DPI-jem se iskazuje u kojoj će se razmjeri kretanje miša po stolu prenijeti na pokrete kursora na ekranu.

Primjera radi, ukoliko na svom mišu DPI vrijednost postavite na 150, pomijeranje miša za jedan inč će kursor na ekranu pomjeriti za 150 piksela; ukoliko u opcijama za podešavanje miša DPI vrijednost postavite na 300 ili čak 1.000, a nakon toga mišem napravite pokret u dužini od jednog inča, kursor na ekranu će se prijeći put od 300 odnosno 1.000 piksela.

U praksi se, ipak, događa da se DPI vrijednost sa miša ne prenosi direktno na rezoluciju ekrana, zbog toga što operativni sistem vašeg računara može da multiplicira DPI kako bi prikaz na ekranu učinio korektnim u situacijama kada koristite velike monitore visoke rezolucije. No, osnovno pravilo će i dalje važiti: veća DPI vrijednost na mišu će značiti i duži put koji će kursor na ekranu prelaziti kada miš pomjerite za jedan inč.

DPI u praksi

Kada govorimo o uobičajenim poslovima koje obavljate na računaru, kao što su surfanje internetom i rad sa tekstom, odabir veće DPI vrijednosti može biti od koristi, jer će čak i mali pokreti vaše ruke biti dovoljni da se strelica miša (kursor) pomjeri sa jednog kraja ekrana na drugi, čak i kada koristite veliki monitor. Na ovaj način možete uštedjeti i prostor (veličinu podloge miša) jer će vam za kretanje miša biti dovoljna manja površina.

Nasuprot konstataciji iz prethodnog pasusa, poslovi velike preciznosti, kao što su obrada fotografija u programu Photoshop, tehničko crtanje i slično, zahtjevaju i znatno nižu DPI vrijednost na vašem mišu. Postavljanje DPI parametra na niže vrijednosti će rezultirati time da se čak i veći pokreti vaše ruke prenesu na ekran kao precizni i suptilni pokreti kursora, što će vam omogućiti znatno bolju kontrolu nad kursorom.

DPI vrijednost svog miša možete podesiti ručno, putem operativnog sistema računara, ali to može biti zamorno ukoliko imate čestu potrebu za promjenom DPI-a. Kako biste doskočili ovom problemu, preporučujemo vam da nabavite miš koji posjeduje DPI dugme. Ovo dugme će proces promjene DPI vrijednosti znatno ubrzati i učiniti ga neuporedivo jednostavnijim jer će vam biti potreban samo jedan jedini klik na dugme.

Kako da DPI dugme iskoristite na najbolji način

Računarski miševi mogu imati jedno DPI dugme ili više njih, u zavisnosti od modela miša, ali sva ta dugmad zapravo obavljaju istu funkciju. Kada jednom podesite DPI vrijednost koja će odgovarati vašim uobičajenim aktivnostima i poslovima koje obavljate na računaru, DPI tipke će vam omogućiti da tu vrijednost promijenite naviše odnosno naniže – samo jednim pritiskom.

Miševi koji imaju više od jedne DPI tipke omogućuju da svakoj ponaosob dodijelite željenu DPI vrijednost, pa ih možete birati ‘u hodu’, tj. bez potrebe da prekidate rad.

Promjena DPI vrijednost bez DPI tipke

Ukoliko vaš miš ne posjeduje DPI tipku, na sajtu proizvođača miša provjerite da li je za vaš model dostupan prateći softver. Za kvalitetnije i tehnički naprednije modele najčešće postoji i prateći softver koji vam omogućuje promjenu DPI vrijednosti, a pored toga nudi i druge korisne i praktične opcije.

Ukoliko, pak, za vaš model miša nije dostupan prateći softver, možete se osloniti na slične opcije koje nudi sam operativni sistem vašeg računara. U ovom slučaju će opcija za promjenu DPI vrijednosti često biti u formi klizača koji možete pomijerati lijevo i desno kako biste smanjili ili povećali DPI vrijednost. Preporučujemo vam da klizač pomijerate u manjim koracima i da nakon svakog pomijeranja uradite mali test kako biste pronašli podešavanje koje vam najviše odgovara.