Eksterni SSD Transcend

Eksterni SSD danas postaje sve više mainstream i sada je sposoban za brzinu prijenosa koja je usporediva s unutrašnjim SSD-om zahvaljujući USB 3.1 Gen 2 interfejsa. U ovoj recenziji ćemo izvršiti analizu Transcend ESD230C, nasljednika ESD220C koji koristi brži USB 3.1 Gen 2 interfejs.

SPECIFIKACIJE

  • Model: ESD230C
  • Dimenzije: 77 mm x 55,7 mm x 9,6 mm
  • Težina: 35g
  • Boja: Crna
  • Interfejs: USB 3.1 Gen 2
  • USB tip: USB za USB-C / USB-C za USB-C
  • Vrsta bljeskalice: 3D NAND bljeskalica
  • Kapacitet: 240GB / 480GB / 960GB (uključeni kablovi)
  • Brzina čitanja: do 520 MB / s
  • Brzina pisanja: do 460 MB / s
  • Garancija: Trogodišnja garancija
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 7/8/10 i Mac OS 10 ili noviji

PAKOVANJE

Eksterni SSD Transcend

Transcend je zaista jednostavan po pitanju proizvoda i ESD230C nije iznimka u tome. Na prednjoj strani kutije naći ćete izrez i zaštitni sloj tvrde plastike za prikaz proizvoda. Karakteristike i kapacitet SSD-a mogu se naći i na prednjoj strani kutije.

Eksterni SSD Transcend

Na zadnjoj strani kutije naći ćete trogodišnju garanciju i bar kod koji vas vodi na stranicu proizvoda. Ostatak teksta je poprilično sitan i nekima je teško pročitati, ali uvijek možete posjetiti stranicu proizvoda za više informacija o samom proizvodu.

Eksterni SSD Transcend
Eksterni SSD Transcend

Unutar okvira za dodatnu opremu pronaći ćete data kabl za USB tip od C do tipa C i USB tip A od A do tipa C, brzi vodič i katalog proizvoda, kao i obično.

PAŽLJIVIJI PREGLED ESD230C

Eksterni SSD Transcend

Zamišljen po dizajnu, ESD230C izgleda prilično identično svom prethodniku, ESD220C. Ima ultra-kompaktno kućište koje mjeri tankoću od 9,6 mm što omogućava njegovo nošenje u džepovima.

Eksterni SSD Transcend

ESD230C dolazi s premazom protiv ogrebotina koji će preživjeti većinu manjih ogrebotina, poput ključeva i kovanica, kad su u vašem džepu. Međutim, to ne znači i da je 100% otporan na ogrebotine.

Eksterni SSD Transcend

Poput svog prethodnika, ESD230C također dolazi sa tipkom sigurnosne kopije sa jednim dodirom koji vam omogućava trenutačno sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju podataka između radne stanice i pogona kada se koristi zajedno s softverom za upravljanje podacima Transcend Elite.

Eksterni SSD Transcend

Iako je po dizajnu i funkcijama identičan ESD220C, ESD230C koristi USB 3.1 Gen 2 interfejs za brži prijenos podataka.

TEST PRIJENOSA PODATAKA

Za ovaj test koristit ćemo različite vrste podataka s kojima se bavimo svakodnevno – slike, videozapise, komprimiranu datoteku i tako dalje samo da bismo vidjeli kakvi su rezultati.

Eksterni SSD Transcend
HDD
Eksterni SSD Transcend
SSD

Najveća brzina čitanja i pisanja zabilježena za vrijeme testa za prijenos datoteka je oko 500MB / s, odnosno 400MB / s. Ovi su brojevi doista zadovoljavajući, jer nismo vidjeli mnogo prijenosnih SSD-a koji bi mogli dostići tu brzinu čak i kada je spojen na USB 3.1 Gen 2 sučeljenje.

Čak i nakon što je napunjeno do 80% njegovog ukupnog kapaciteta, pad performansi je vrlo neznatan i još uvijek smo u mogućnosti postići sličnu brzinu prijenosa kao i njegovo 0% i 50% ispunjeno stanje.

Treba uzeti u obzir da je čitanje od 500 MB / s i zapis od 400 MB / s moguće postići samo ako SSD koristite kao ciljani izvor ili odredište. Vaša brzina prijenosa i dalje će biti ograničena na oko 200 MB / s za brzinu čitanja i pisanja ako ste povezani na mehanički tvrdi disk.

ZAKLJUČAK

Transcend ESD230C je u osnovi nadograđena verzija ESD220C, koja nudi veću brzinu prijenosa, zadržavajući učinak i funkcije svojih prethodnika. To je proizvod koji je namijenjen poslovnim ljudima i uredskim radnicima koji za svoj brzi rad u korporativnom svijetu trebaju brz, kompaktan i bogat prijenosni uređaj za pohranu podataka.

Osim kompaktnog dizajna i premaza protiv ogrebotina, ESD230C može se lako otkriti čak i ako ga uključite u sisteme s drugim operativnim sistemom (Windows, Mac OS, Linux ili Android uređaji s podrškom za OTG). Mnogo je lakša i razmjena datoteka između kolega, klijenata ili čak prijatelja i porodice.

Po iznenađujuće pristupačnoj cijeni Transcend ESD230C je jedan od najboljih izbora eksternih SSD-a koji sada možete pronaći na tržištu, čak i ako vam zaista nisu potrebne dodatne funkcije vlasničkog softvera. Odličnu ponuda eksterni diskova možete pogledati na sljedećem linku: https://procomp.ba/715-eksterni-hard-diskovi