Laptop – Vodič za kupovinu

0
3621

Planirate kupovinu novog laptopa? Čestitamo, ali šta kupiti? Možda gejmerski laptop, da zamijenite desktop kantu? A šta je sa tabletima? Ne zaboravimo na Apple MacBook laptope… Šta izabrati?

Bez brige, tu smo da Vam pomognemo. U sljedećem tekstu možete pročitati detalje različitih vrsta laptopa, što će Vam olakšati izbor. Da li je prošlo vrijeme starih, dobrih laptopa? Nije, zapravo im popularnost raste, ali alternative ima više nego ikada i dobro se uklapaju u različite potrebe korištenja. Za svakoga ponešto, jer klasičan laptop više nije nezamenljiv iako je i dalje najbolji izbor za “ozbiljan” rad, ali i za gaming.

Ako u računicu ubacimo prenosivost ili trajanje baterije izbor više nije tako jednostavan. Osim ako Vam je svejedno vučete li torbu od 5 kg ili ipak nosite u džepu tablet od 0,5kg? Ako ste ikada prepješačili nekoliko stotina metara sa 15 incha laptopom u torbi odgovor Vam je vrlo jasan…

Prvi korak je svakako izbor Sistema u kojem želite da radite i veličina uređaja. Birate li Windows platformu, Apple iOS ili MacOS, Android ili ipak Chromebook, koji radi u oblaku?

Windows 10

Windows 10 je po mnogo čemu revolucionarni operativni sistem. Microsoft je prihvatio kritike pa je interfejs sada sličniji starijem Windowsu 7. Pored Internet Explorera 11 instaliran je i drugi iznova napisan web browser Spartan, a Direct X 12 obećava znatno bolje performance u igrama.

MacOS

MacOS – Apple proizvodi sjajne laptope, koji vrte njihov MacOS. Atraktivan, brz i jednostavan za učenje, sjajna je alternativa Windowsu. Ukoliko imate iPad i iPhone bićete izuzetno zadovoljni integracijom svih Apple uređaja. Čak je i broj aplikacija solidan, najveći deficit će zapravo primijetiti ljubitelji igara…

Chrome OS

Google Chromebook računari su mali, lagani i jeftini laptopi. Hardver i funkcionalnost im je bazična. Zamišljeni su da rade preko interneta gde ćete čuvati većinu vaših datoteka. Izvrstan su izbor za surf i mail, ali glavni adut im je svakako cijena. Izbor aplikacija je daleko manji od svih navedenih operativnih Sistema.

Android OS

Vrlo veliki broj dostupnih aplikacija, ali i dalje slabog kvaliteta i količina “ozbiljnih” aplikacija. Tu je bizarna nemogućnost prikazivanja Flash tehnologije kod surfovanja, a nema ni multitasking – ne možete čak ni muziku sa Youtube-a slušati u pozadini…

Veličina i kvalitet ekrana

Od veličine ekrana zavisi prenosivost laptopa (gabariti, masa), a kvalitetet ekrana garantuje IPS ili PLS tehnologija (najširi vidljivi ugao, dobar kontrast i prikaz boja). Ima i izuzetaka: Macbook Air ima klasičan TN ekran čiji je kontrast bolji od gotovo svih IPS-ova na tržištu. Skuplji modeli mogu imati ekran osjetljiv na dodir. Bez toga se može, ali ponekad je praktično zumirati ili skrolovati interfejs Windowsa 10 direktno na ekranu. Masne mrlje su uračunate u višu cijenu takvih laptopa 🙂

Laptopi 11” 12” incha

(mini laptop) su najmanji i često najlakši uređaji kojima je prenosivost na prvom mestu, jer im je masa od 1 do 2 kg pa su pogodni za nošenje. Najčešće su im ograničene performanse, ali i tastatura i ekran nisu pogodni za pisanje dužih tekstova.

Laptopi 13” 14” incha

su dobar balans prenosivosti i performansi. Često je tu i metalno kućište, dobra baterija i dobre performanse, uz brze SSD diskove.

Laptopi 15” incha

najpopularnija veličina ekrana, konkretnije 15.6”, sa velikim rasponom cijene kvaliteta i performansi. Kupujete li najpovoljnije modele laptopa, birajte kvalitetne brendove. Najčešće su prilično masivni i debeli, računajte na težinu od oko 2.5 kg.

Laptopi 17” 18” incha

su više prenosivi, nego prenosni laptopi. Veliki ekran pruža komfor u radu, a performance mogu biti izvrsne u skupljim modelima.

Trenutno je aktuelna 9. generacija Intel Core i3, i5 i i7 pod nazivom Coffee Lake kao i 8 generacija procesora (sedma generacija procesora su pod nazivom Kaby Lake). 6-ta generacija procesora su Skylake procesori, a 5-ta generacija Broadwell. Svaka generacija procesora je malo brža i štedljivija i donosi bolju grafiku. Koja je koja generacija vidljivo je po prvom slovu iza oznake serije.

Za gaming i zahtjevan rad birajte Core i9 HQ ili HK procesore (HK su isti, samo otključani) koji imaju četiri jezgra i jako dobre performanse, ali zahtijevaju ozbiljno hlađenje, baterija im ne traje dugo i skupi su.

Za zahtjevan svakodnevni rad – multimediju, surfovanje, Office sa mnogo multitaskinga – dobar će biti Intel Core i7 U processor, koji troši 3x manje struje od HQ procesora. Skromnije performanse donosi Intel Core i5 U, ali uz pomoć SSD diska takvi laptopi su i dovoljno brzi.

Super lagani laptopi po pravilu koriste Core i7 / i9 Y ili Core M procesore, koji su vrlo štedljivi i po pravilu ne zahtevaju aktivan cooler (ventilator). Njihove performase su osrednje. Iako se diče visokim radnim taktom u Turbo modu, to je ostvarivo kratkotrajno – po opterećenju značajno se usporavaju. Primjer, ako je Turbo 3.2 GHz, obrada videa će stabilizovati frenkvenciju na samo oko 1.2 GHz…

Ako već ne znate mnogo o procesorima i želite preporuku, onda sve što treba da znate prije kupovine laptopa pročitajte na sljedećem linku detaljno o procesorima za laptope: https://procomp.ba/blog/procesori-u-laptopima-vodic-za-kupovinu/

Jeftini laptopi

Jeftini laptopi sa Intel Celeron i Intel Pentium procesorima donose slabe performanse, ali i vrlo nisku cijenu. Ako vam je laptop prvenstveno potreban za korišćenje jedne aplikacije, na primjer surfovanje, poslužiće manje zahtjevnim korisnicima i početnicima.

Super jeftini laptopi sa Intel Atom procesorima – ovde zaboravite na multitasking ili bilo kakve zahtjevne zadatke, iako imaju četiri jezgra radi se o super štedljivim i sporim procesorima.

O najjeftinijim laptopima 2019-e godine napisali smo jedan posebno detaljan članak koji možete pročitati na sljedećem linku:https://procomp.ba/blog/najjeftiniji-laptopi-2019-e-godine/

Integrisana grafika laptopa

Svi aktuelni procesori imaju integrisanu grafiku u sebi, koja je dogurala do solidnih performansi. Ti čipovi dijele sistemsku memoriju (RAM) sa procesorom računara. Danas je sasvim realno udobno igranje manje zahtjevnih igara sa integrisanom grafikom; primjer, World Of Tanks na Intel Core i5 radi u Full HD rezoluciji na min/med podešavanjima u 50-ak FPS-a. To je sasvim dovoljno za casual gejmere.

O ovoj temi smo napisali jedan posebno detaljan članak koji možete pročitati na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/sta-je-integrisana-grafika/

Neintegrisani grafički čipovi

Nvidia i AMD proizvode vrlo snažne grafičke kartice za laptop računare. Aktuelna generacija kod Nvidie su GTX 10×0 (GTX1050, 1060, 1070, 1080), a kod AMD-a R4xx serija (RX460, RX470 i RX480). Ti čipovi dolaze sa svojih 2 do 8 GB VRAM memorije, a nivo preformansi im je visok čak i u poređenju sa desktop računarima.

Na primer, Nvidia GTX1060 vrti sve nove igre (Titanfall 2, Battlefield 1, For Honor…) u FullHD rezoluciji, na Ultra podešavanjima, u 45 – 70 FPS-a!
Specifikacije i testove brzine pojedinih grafičkih čipova potražite ovdje.

RAM memorija laptopa

Danas čak i jeftiniji laptopi dolaze sa 4 GB radne memorije što im je zapravo i dovoljno, osim ako volite da radite sa dosta istovremeno otvorenih programa. RAM memorija se može dokupiti, a ako je ima dovoljno dalje povećanje ne utiče na brzinu rada laptopa.

Hard disk

Klasični mehanički diskovi su jeftini i imaju veliki kapacitet. Znatno brži su SSD diskovi, ali i skuplji i manjeg kapaciteta. SSD disk značajno utiče na brzinu rada laptopa, naša je preporuka da ga imate u svom novom laptopu…

Prenosivost

Prenosivost ili mobilnost je mjera težine, veličine i autonomije baterije. Novi procesori su štedljivi, danas je sasvim normalno da od malog, tankog i cca 1.5kg laganog ultrabook laptopa očekivati 6-7 sati autonomije, ili čak i više. Cijeli radni dan na bateriji – da i to je moguće…

15” – Najpopularnija veličina ekrana, konkretnije 15.6”, sa velikim rasponom cijene kvaliteta i performansi. Kupujete li najpovoljnije modele, birajte kvalitetne brendove. Najčešće su prilično masivni i debeli, računajte na težinu od oko 2.5 kg.

17” – 18” ovo su više prenosivi, nego prenosni laptopi. Veliki ekran pruža komfor u radu, a performance mogu biti izvrsne u skupljim modelima.

Proizvođači laptopa i ponuda u BiH

U trenutnoj ponudi laptopa u BiH nači ćemo najpoznatije svjetske proizvođače kao što su: ACER, APPLE, ASUS, DELL, LENOVO, HP, TOSHIBA i još mnoge koji nisu tako poznati. Odličnu ponudu laptopa pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/523-laptopi