Monitor Dell Alienware

Monitor Dell Alienware AW2518HF 240Hz pokazuje ogromnu razliku u cijeni između Free-Sync i G-Sync gaming ekrana. Monitor isporučuje brzinu sa 1 ms odzivom, a sa osvježenjem od 240 Hz donosi jako interesovanje na tržištu. Iako ne baš sa egzotičnim dizajnom, ali sa odlićnom cijenom postiže te dobre rezultate vezane za prodaju.

Monitor Alienware AW2518HF pregled

Hard-core igrači će biti oduševljeni ovim 25 inčnim Alienware monitorom, pogotovo ako koriste AMD grafičku kartu, a ne Nvidia grafiku. Dobra sinhronizacija kartice i monitora će donijeti kvalitetnu i brzu sliku.

Alienware AW2518HF: cijena

Iako još uvijek ne možemo reći da je jeftin, ipak AW2518HF je za nevjerojatnih 350,-KM jeftiniji od AW2518H koji nudi Nvidia G-Sync tehnologiju. Odlično i isplativo. Trenutna cijena navedonog modela monitera je 785,-KM.

Monitor Alienware AW2518HF: Karakteristike i dizajn

Dizajn je nešto o čemu se najviše priča vezano za ovaj monitor. Vrlo interesantno postavljen ekran (1080p) je ono što nam je prvo zapelo za oči. Tri dodirne točke nosača ekrana su široko razmaknute i pružaju dovoljnu stabilnost da omoguće ekranu dovoljno vertikalno kretanje da se potpuno zakrene u portretni način prikaza slike. Ukupna težina monitora je 7,14 kg a sam nosać je 3,52 kg, pa se samim ovim pokazuje koliko je nosać dobro konstruisan.

[ngg src=”galleries” ids=”19” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”3”]

Priključci koje monitor posjeduje su: četiri USB 3.0 priključka, dva HDMI 2.0 porta i jedan DisplayPort 1.2 ulaz. Osim nedostatka G-Sync podrške još jedna promjena koju je Dell napravio s ovim modelom je da nema AlienFX osvjetljenje. Karakteristika vezana za 240 Hz osvježeenje ekrana nije izvorno uvijek ista. To u potpunosti zavisi od kartice koju imate, jer smo mogli upravljati sa samo 144Hz koristeći samo GTX 1060 grafičku karticu. Zbog ovoga je poželjno (prije kupovine) dobro preispitati koju brzinu sinhronizacije može generisati vaša grafička kartica.

Izvođenje

Kalibracijskim testiranjem potvrđene su sve naše sumnje a vezano za tehnologiju koja se ovdje koristi i koja predstavlja boju na ekranu monitora. Iako su za TN kompaniju (Twisted Nematic) to dobri rezultati, ipak sa 96 posto sRGB Gamut i 95 posto AdobeRGB raspona boja – to nije nešto baš toliko veliko. Karakteristike kao što biste razumno očekivali od izvornog zaslona od 240 Hz, koje su odlične.

Naravno da bi idealno bilo da se dosljedno prati 240 sličica u sekundi, ali ponavljamo sve to zavisi od vaše grafičke kartice. Slabosti ovog dizajna su dvostruke. Prvi je da ugao gledanja TN tehnologije nije poput IPS-a ili VA-a, a ovaj ekran ima primjetne promjene boje kada ste nekoliko stupnjeva od okomitog pogleda na ekran. Ovo naravno najviše primjete oni koji direktno ne igraju igru već “sa strane” prate šta se dešava na ekranu. Igrač nema problema sa tim. Dell Alienware AW2518HF je visokokvalitetni monitor koji je jako cijenjen. Sa svojom relativno povoljnom cijenom jako je poželjan kod gaming populacije.

Ovaj model monitora možete kupiti u našoj internet trgovini na sljedećem linku: https://procomp.ba/monitori/25351-dell-alienware-aw2518hf-245.html