pametni sat - smartwatch

Samsung Gear S3 Frontier je prvi pametni sat koji vam obećava potpuno novo iskustvo a vezano za modele ručnih pametnih satova. Prekrasnog dizajna, a jako izdržljiv Samsung Gear S3 je jako poželjan ali nedostatak ovog modela je to što donosi jako malo aplikacija koje trenutno podržava. Ipak se nadamo da će vrijeme pred nama donijeti riješenje za ovaj nedostatak.

Pametni sat Samsung Gear S3 donosi mnogo toga osim već očekivane glasovne kontrole i mobilnog plaćanja. Jedna dobra stvar je ta što je došlo do drastičnog pojeftinjenja ovog pametnog sata kada je cijena sa 750KM došla na sada jako prihvatljivih 500KM.

Dizajn Samsung Gear S3

Ovaj pametni sat je jako lijepo dizajniran i izrađen od nehrđajučeg čelika. To donosi veoma atraktivan izgled. Dosta ljepše izgleda od dosadnog i kvadratnog Apple Watcha, ali je i mnogo teži od Apple Watcha i Gear S2 modela. Poput mnogih pametnih satova, Samsung Gear S3 je sa svojim dimenzijama 46 x 49 mm jako velik sat.

[ngg src=”galleries” ids=”9” display=”basic_thumbnail” number_of_columns=”3”]

Samsung Gear S3 Frontier-a sa desne strane ima dva gumba. Jedan služi kao univerzalni gumb za vraćanje, a drugi za vraćanje na početni ekran ili aplikacije. Prednja strana je zaštićena sa Gorilla Glassom, a MIL-SPEC-810G je izdržljiv za padove od oko 1,5 met. Sat može da bude potopljen u vodi do 30 min, a dubina do koj emože da bude potopljen je 1,5 met. bez da dođe do nekih kvarova.

Prikaz Samsung Gear S3 Frontier

Samsung Gear S3 Frontier sa rezolucijom od 360 x 360 piksela daje jako jasne slike i žive boje. Posjeduje Amoled ekran koji je dovoljno dobar za nesmetano gledanje i po danju i po noću. Ekran možete postaviti da je uvijek uključen, ili da ga postavite na prigušen mod rada. Ovaj prigušeni mod ne razlikuje se mnogo od uključenog, pa će skoro pa sve biti vidno identično u oba moda.

Interfejs Samsung Gear S3 Frontier

Samsung se odlučio za svoj razvojni Tizen operativni sistem. Na prvi pogled ovaj OS izgleda kao hibrid Appleovih i Googlovih operativnih sistema.
Postoje dva nivoa Tizen OS-a. Povlaćenjem prstom lijevo ili desno dobijate mogučnost pristupa aplikacijama ili obavjestima. Kada pritisnete doljnji gumb, ekran se prebacuje na Tizenov pregled aplikacija. Vidljivih su samo osam aplikacija koje su raspoređene oko ivice ekrana Samsung Gear S3 Frontier pametnog sata. Međutim nakon instalacije novih aplikacija, uključene su i dodatne stranice.

Kao i model ranije i Samsung Gear S3 Frontier omogučuje rotirajući okvir koji pojednostavljuje kretanje kroz menije i aplikacije. Suptilni klik prati svako okretanje ekrana i to ćini ugodnim ovu radnju. Nedostatak Facebook Messengera je riješen putem Bluetootha. Ako bi primili poruku dok smo povezani sa telefonom putem Bluetootha bi mogli odgovoriti spremljenim odgovorom.

Specifikacije Gear S3

Materijal predmeta: Nehrđajući čelik
Remen Removable: Da
Materijal za remen: Silikon
Pogledajte značajke: Bežično punjenje
Standardi zaštite: IP68
Veličina ekrana: 1.3 “
Rezolucija ekrana: 360×360
Tehnologija prikaza: Super AMOLED
Dubina prikaza boje: 16M
Ekran osetljiv na dodir: Kapacitivni
Display Features: Backlight, Corning Gorilla Glass
CPU: Samsung Exynos 7270
CPU Internal Clock Rate: 1.00 GHz
CPU Core Quantity: 2
Veličina interne memorije: 4GB
Instalirani RAM memorijski kapacitet: 768 MB

Problem sa aplikacijama

Pamtni sat Samsung ima najveći problem sa svojim Tizen OS-om što mora uvjeriti druge da prave aplikacije za sistem. Iako se vidno trude, u kategorijama Zdravlja i Fitness-a nema MapMyFitness, MyFitnessPal, Strava ili aplikacija. Malo se toga promjenilo u odnosu na prošlogodišnji model. Nažalost nema ništa od Facebook Messenger-a i nema Twitter.

Naravno svaka odluka pa i ova donosi se prije svega na osnovu onoga šta očekujemo od razni modela Smartwatch – pametni satova. Više o ovoj temi pročitajte na našem blogu na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/pravi-razlozi-za-kupovinu-smart-watcha-pametni-satova/