Soundbar

Vaš 65 ”4K LED TV izgledat će nevjerovatno u vašoj dnevnoj sobi. Zadivljujuća rezolucija, naglašavat će vaš namještaj, nevjerovatno će biti sve, osim jedne stvari – ugrađenih zvučnika. Ono što bi naredno trebali kupiti je surround sistem, kompletan sa AV prijemnikom i jakim subwooferom.

Surround zvuk je tehnika obogaćivanja vjernosti i dubine reprodukcije zvuka korištenjem više audio kanala iz zvučnika koji okružuju slušaoce. Soundbar služi kao odličan akustični dodatak izgradnji “kućnog kina” baziranog na sistemskim jedinicama. Još jedan argument u korist zvučne ploče biće njegova kompaktnost. Zvučni sistem za kućno kino je svakako dostojan vašeg televizora, ali zahtjevat će mnogo komponenti, zauzimajući dosta prostora i novca i uključuje komplikovano podešavanje na koje niste spremni.

Šta onda možemo učiniti za vas?

Nažalost, soundbar je pravo rješenje za sve vaše probleme!
Soundbar se obično naziva monoblok sistem, unutar kojeg su sateliti skriveni. Osnove, za razliku od zasebnih sistema, imaju interfejs za bežičnu vezu. Soundbar je jednostavan zvučnik koji se obično napaja i samostalno pojačava i može se postaviti odmah ispod TV-a. Ovaj zvučnik može ponovo stvoriti efekat surround zvuka koristeći akustični dizajn. Ima sposobnost stvaranja osjećaja zvuka koji dolazi iz bilo kojeg horizontalnog smjera 360 ° i odbijanje od zidova u vašoj dnevnoj sobi.

soundbar zvučnici

Soundbar se može pohvaliti prednostima u pogledu praktičnosti, postavljanja i cijene, jer ne podrazumjeva komplicirano postavljanje i ožičenje ili troškove dodatnih komponenti.

Naglašavamo

Soundbar stvaraju samo virtualne surround zvučne efekte, simulirajući pravi doživljaj pravog 5.1 surround sistema. Ako raspolažete sa više novca, odlučite se za pravi sistem kućnog kina, a ako nemate, soundbar je odlična alternativa, posebno ako imate ugrađene zvučnike u televizoru.

1. Šta je Soundbar?

Soundbar je znatno širi nego što je viši po veličini i obično je jedan zvučnik. Ovi dugi i uski zvučnici su uglavnom dužine vašeg televizora. Soundbar su tradicionalno stereo zvučnici i sadrže niz zvučnih drajvera.
Širina zvučne trake je odgovorna za stvaranje “simuliranih” surround zvučnih efekata klasičnog sistema kućnog kina.

Soundbar-ovi su često samo pojačani gdje je pojačalo ugrađeno direktno u sam zvučnik. U ovom slučaju, kablovi za napajanje će biti uključeni. Pristojni soundbar će vjerojatno imati subwoofer, koji je spojen na glavni zvučnik ili bežično ili pomoću žica. Ako se subwoofer povezuje bežično, može se smjestiti ispod nekog namještaja, ako imate utičnicu u blizini kako biste ga priključili.

U idealnom slučaju, mali ekran na sistemu će vam pomoći da podesite jačinu zvuka i između ostalih nivoa. Daljinski upravljač je takođe idealan za podešavanje ovih postavki. Ako izaberete soundbar koji nema daljinski upravljač, umjesto toga ćete se oslanjati na televizor ili Blu-ray plejer da biste podesili nivoe jačine zvuka.

2. Izbor i poznavanje onoga što želite

Kada radite selekciju zvučnog sistema, uzmite u obzir nekoliko stvari.
Razmislite gdje planirate da postavite soundbar pre nego što ga kupite.
Ako ste planirali ispod televizora, uvjerite se da zvučnik nije previsok i da ne blokira senzor televizora.

Takođe se pobrinite da na vašem postolju ima dovoljno prostora za postavljanje zvučnika, inače ćete morati da razmislite o montaži na zid.
Sagledajte mjere vašeg prostora, kao što su dužina, širina i dubina vašeg televizora i postolja, tako da budete spremni na svaku opciju. Soundbar dolaze u svim različitim oblicima i veličinama, ali bez brige, sigurno postoji jedan koji će odgovarati i vama.

3. Bluetooth povezivanje

Soundbar koji ima Bluetooth vezu omogućava vam da reprodukujete muziku direktno sa pametnog telefona ili tableta. Takođe možete da strimujete muziku sa računara! Najatraktivniji dio ove funkcije je da je uparivanje vašeg soundbara sa vašim audio uređajima relativno lako.

Ostale opcije povezivanja uključuju HDMI, RCA i 3.5mm stereo. Ako planirate da koristite soundbar sa AV prijemnikom, koristit će vam HDMI kabal. Ako jednostavno želite da povežete soundbar sa televizorom, standardni audio kabal biće dovoljan.

4. Pasivan ili aktivan soundbar

Aktivan soundbar uključuje podešavanje u kojoj su svi zvučnici, pojačala i komponente za obradu sadržane u jednom sistemu. Ovo daje pojednostavljeno podešavanje i moderniji izgled. Pasivan soundbar zahtijeva vanjsko pojačanje tako da će vam trebati pojačalo ili AV prijemnik koji će biti spojeni žicama zvučnika.

Pasivan soundbar zahtijeva više uključenih postavki, ali krajnji rezultat je jasniji zvuk i mogućnost povezivanja s više izvora. U ovom novom dobu audio opreme, velika većina soundbar-ova će biti aktivna, ali postoje slučajevi u kojima možete pronaći pasivne soundbar-ove.

5. Subwoofer

Ako tražite intenzivan, dubok zvuk kako biste dobili zvučni efekat punog pokreta iz svog zvučnog sistema, subwoofer može napraviti razliku. Subwoofer je dodatni komad opreme, odvojen od vašeg soundbara.
Za razliku od starijih modela, noviji, ažurirani subwooferi su diskretni i elegantni. Neke zvučne ploče dolaze sa subwooferom u kutiji, dok neke mogu zahtijevati da ih kupite odvojeno.

Mogućnosti bežičnog subwoofera čine proces podešavanja jednostavnim. Ako želite da vaši omiljeni akcioni filmovi budu praćeni stvarnim efektima, razmislite o dodavanju basa – subwoofera.

Ako želite kupiti soundbar, onda zapamtite ovih pet važnih faktora prije kupovine.

  • Prvo, da znate šta je soundbar i šta nije.
    To je alternativna opcija, a ne savršena zamjena za tradicionalni surround sistem; međutim, soundbar može pružiti nevejerovatan doživljaj zvuka ako nadograđujete na ugrađene zvučnike televizora.
  • Drugo, provjerite gde želite da se postavi vaš soundbar i koliko slobodnog prostora imate.
  • Treće, trebate znati kako da vaš soundbar uređaj povežete sa televizorom i njegovim Bluetooth mogućnostima.
  • Četvrto, utvrdite želite li aktivan ili pasivan soundbar i provjerite prednosti i nedostatke, iako će većina soundbarova koje ćete pronaći biti aktivne.
  • Peto, odlučite da li je dodavanje subwoofera neophodno za vas i razmislite o modelima koji već imaju jedan.

Jako dobru ponudu i odlične cijene soundbar-ova možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/825-soundbar-zvu%C4%8Dnici