Huawei Mate 9

Kada je predstavljen Huawei Mate 9 se nudio u dvije varijante. Jedna je bila “obična” a druga je šminkerska verzija ovog modela. Šta se podrazumjeva pod tim izrazom “obična” nikome baš nije jasno jer odmah se na početku moglo zaključiti da bi ovaj smartfon mogao zainteresirati i bogatije kupce koji bi ga kupili. Huawei Mate 9 i nije tako jeftin i u svojoj “običnoj” varijanti.

Huawei je u kućište sa 5,5 inča ekranom smjestio 5,9 inčni ekran i time zauzeo veći dio prednje površine. Kučište je metalno iz jednog djela. Logo se nalazi ispod ekrana, a iznad ekrana su standarni priključci i ostalo: kamera, slušalice i zvučnik, LED svjetlo, senzor za osvjetljenje. Prvi dojam kad vidimo Huawei Mate 9 je taj da je to elegantan uređaj koji je jako lijepo dizajniran.

Ekran – Display

Ekran zauzima skoro 78% prednje površine sa FHD rezolucijom od 1920×1080 piksela. Odlične rezultate daje kod jačine osvjetljenja a površina takođe odlično reaguje na dodir. Slika na ekranu je jasna i oštra a boje su realne pa ekran sveukupno oduševljava. Ali to ipak nije najjača strana Huawei Mate 9 smartfona, i sad se mnogi pitaju šta je to bolje. Najbolje karakteristike pokazuje kod kamera i time do maksimuma upotpunjuje doživljaj snimka i prikaza na ekranu.

Kamera

Prednja kamera od 8 MP snima odlične selfi fotogradije i u slabo osvjetljenom prostoru. Format koji zapisuje prilikom snimanja je MP4 u rezoluciji videa od 1920 x 1080 piksela. Stražnja Leica dvostruka kamera ima glavnu (u boji) kameru sa 12MP za snimanje i drugi 20MP monokromatski senzor koji brine o oštrini i dubini fotografije.

Aplikacija koja podržava sve ovo i još mnogo toga je odlično urađena pa prateći samo meni odmah možemo zaključiti da je sve izvrsno osmišljeno i realizovano. Sve je tu od prepoznavanja lica, osmijeha, HDRI, filteri, panoramski način snimanja, vodeni žig itd. Kvaliteta fotografija je izvrsna u bilo kojim uslovima fotografisana. Video snimak je oduševio i kvaliteta videa je ispunila očekivanja. Podržava snimanje 4K video rezolucije.

Zvučnik

Zvučnik se nalazi na donjoj desnoj strani i iznad ekrana. To je interesantan trik s kojim je Huawei napravio da zvuk dolazi sa dvije strane. Jako interesantno rješenje ali ipak ako se pojača do kraja dolazi do izobličenja zvuka.

Baterija

Napomenuli bi još bateriju koja je jako izdržljiva baterija i može trajati skoro 10 sati neprekidnog rada. Ovo je malo neobično budući da smartfoni nemaju jake baterije. U slučaju Huawei Mate 9 – baterija je odlična.

Cijenu i dobavljivost Huawei mobitela možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/240-huawei-mobiteli