pametni sat - smartwatch

Samsung je imao burno vrijeme u svijetu pametnih satova – smartwatch. Iz njegovih prvih pokušaja nisu nastali najbolji uređaji u to vrijeme. Međutim, Samsung Galaxy Watch Activ smo rangirali kao najbolji smartwatch koji možete trenutno kupiti.

Radi se o smanjenoj verziji Galaxy Watch-a, jer joj nedostaju neke karakteristike, ali ima manji dizajn i pristupačniju cijenu. Noviji Galaxy Watch Active koji je fokusiran na zdravlje je predstavljen zajedno sa Galaxy S10, i definitivno je atraktivniji za nošenje većini ljudi. On je jeftiniji i fizički manji, a zadržava odličan životni vijek baterije.

Pametni sat Samsung Galaxy Watch Active je jedan od najboljih pametnih satova koje trenutno možete kupiti, ali Samsung je definitivno smanjio nekoliko uglova – uključujući i jednu od najboljih karakteristika Tizena. Tizen je laganiji operativni sistem koji nudi brzinu u startu u odnosu na Android OS.

Specifikacije:

Dimenzije 39.5×39.5×10.5mm
Displej1.1”(28.1mm) Circular Super AMOLED (360×360)
ProcesorExynos [email protected] GHz
RAM750MB
Memorija4GB
Baterija 230mAh
Mogućnost povezivanja Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
SenzoriAkcelerometar, Barometar, Žiro senzor, HR senzor, Senzor za svjetlo
Punjenje“Bežično punjenje bazirano na WPC”
Trajnost5ATM+IP68/MIL-STD-810G
Narukvica20mm široka
ProgramTizen 4.0.0.3 with OneUI 1.0

Dobre karakteristike smartwatch

Dizajn
Izraženi rubovi oko ekrana, lijepo metalno kućište, dodirne tipke i kvalitetna narukvica od 20mm čine da Galaxy Watch Active na prvu izgleda kao jedan od skupljih pametnih satova.

Softver
Tizen brzi operativni sistem. Trajnost baterije može dostići dva dana korištenja uključenim ekranom, a gubi samo oko 10-15% baterije nakon potpunog praćenja spavanja tokom noći.

Zdravstvene karakteristike
Praćenje aktivnosti uglavnom je funkcionisalo tokom testiranja, i uredno je prikazivalo otkucaje srca odmah nakon ukljčivanja sata.

Loše karakteristike smartwatch

Dizajn
Nema rotirajućeg okvira i nema zvučnika.

Softver
Postoji veoma malo aplikacija i watchfacesa od strane drugih proizvođača, upravljanje obaveštenjima nije tako prefinjeno kao na Wear OS-u, a Tizen ima nekoliko nrdostataka.

Povezivanje
Nema LTE ili MST za Samsung Pay.

Dizajn i hardver pametnog sata

Oni koji su upoznati sa Samsungovim pametnim satovima – smartwatch odmah će primjetiti da nedostaje rotirajući okvir. Zahvaljujući ovom nedostatku, Galaxy Watch Active je 20% manji i oko 60% lakši od Galaxy Watcha. U stvari, uređaj je tako nenametljiv da se uklapa ispod manžetne svih vaših jakni i ponekad ćete zaboraviti da ga nosite.

Dok su pametni satovi – smartwatch Galaxy Watch (i Gear satovi prije njega) dizajnirani da nalikuju tradicionalnom satu, Watch Active izgleda više kao Apple Watch. Ima metalik karoseriju, a bočne ivice ekrana daju mu bolji izgled od Fossil Sporta. Povratak na Watch Active. Ekran je prilično mali što se tiče pametnih satova, na samo 1.1 inča (28.1mm). Za poređenje, Galaxy Watch je imao 1.2 ili 1.3 “ekran (u zavisnosti od verzije) i Apple Watch Serija 4 ima ekran od 1,78”.

Sa desne strane nalaze se dvije tipke. Gornji dio je tipka za povratak, a donja vas vodi direktno na početni zaslon sata. Sasvim je logično da dvostrukim klikom na donji taster otvarate Bixby, ali možete ga promjeniti za mnoge druge funkcije – kao što je postavljanje alarma, otvaranje aplikacije, kreiranje podsjetnika i još mnogo toga.

Zadnja strana sata je uglavnom staklena, sa senzorom brzine otkucaja srca u sredini. Galaxy Watch Active može se puniti bežično, ali se ne puni na većini standardnih Qi punjača što znači da morate koristiti orginal punjač ili neki od Samsungovih predhodnika.

Pored navedenog nedostatka rotirajućeg okvira drugi problem je to što se oko ekrana nalazi tamni okvir koji zauzima dobar dio cjelokupne površine gledanja.Samim tim iskorišteni dio ekrana je samo 71%. Ovo je vjerovatno posljedica toga što je ukupni sat manji (možete samo smanjiti drajvere na ekranu) što nekim ljudima neće smetati, ali to čini da sat izgleda malo manje moderno od Fossil Sporta.

Sljedeći nedostatak Watch Active-a je da ne možete odgovoriti na pozive ili učiniti nešto slično ali nekim ljudima to neće predstavljati problem. Za plaćanja, Galaxy Watch podržava NFC kroz Samsung Pay. MST podrška nažalost nedostaje, ali nije bila prisutna ni na regularnom Galaxy Watchu. Galaxy Watch Active podržava sve standardne 20mm narukvice, kao i prošlogodišnji Galaxy Watch.

Softver pametnog sata – smartwatch

Softversko iskustvo je značajno drugačije od onoga koje trenutno nudi Galaxy Watch, jer uključuje Samsungovo novo korisničko sučelje One UI. One UI pomaže vam fokusirati se na ono što vam je zaista važno. Pomoću tačno usklađenog rada hardvera i softvera, na svom ćete satu vidjeti samo ono što trebate te ga upotrebljavati i pregledavati sadržaj na sasvim prirodan način. Jer sitnice čine veliku razliku.

Iako postoje poznati elementi i još uvijek radi na Tizenu (OS 4.0), u ponudi je novi vizuelni stil i paleta boja, zajedno s profinjenim fitnes iskustvima. Tizen je organiziran s ‘widgetima’ – stranice koje su dostupne tako da ih povučete lijevo na glavnom satu. Možete dodavati, uklanjati i ponovno naručivati ​​widgete s sata ili aplikacije Galaxy Wear na telefonu.

Baš kao i Wear OS, povlačenjem prema dolje s vrha zaslona se spušta padajući meni za brze postavke. Ovdje možete brzo upravljati reprodukcijom muzike, mijenjati radio stanice, mijenjati svjetlinu, uključivati ​​/ isključivati ​​noćni način rada i tako dalje. Ima mnogo ikona, i baš kao i na Androidu, možete sakriti one koje vam ne trebaju.

Pametni sat može automatski detektirati 15 različitih vrsta vježbanja pri pokretanju, koji može porasti na 45, uz praćenje općeg fitnessa, praćenja spavanja i rasporeda, te ručnog načina praćenja za još veći broj vaših aktivnosti. Na početnom zaslonu možete premjestiti muzičke i kalendarske widgete na prednji dio popisa, ukoliko ih koristite više od fitness widgeta, ili obrnuto.

Vaš pametni sat možete koristiti za upravljanje obaveštenjima tako da ne morate da uzimate svoj telefon iz džepa sto puta dnevno. Tizen može prikazati vaše obavijesti ali izvođenje odgovarajućih radnji (kao što je arhiviranje Gmail poruke) zahtijeva više dodira nego na Wear OS. Pristup paketu obaveštenja takođe zahtjeva dva dodatna pritiska na Tizen.

Bixby

Galaxy Watch Active koristi Bixby glasovnog asistenta. Dok je Google pomoćnik možda jedna od najprodavanijih osobina za Wear OS, Bixby postiže gotovo sve što vam treba od pomoćnika za sat. Bixby glas je inteligentni glasovni pomoćnik koji vam pomaže da lakše koristite sat.

Pomoću glasovne naredbe možete lako upravljati pametnim satom i drastično smanjiti potrebne korake. Možete pozivati ​​ili pisati kontakte, prikazivati ​​i podešavati podsjetnike, otvoriti aplikacije za gledanje, pokrenuti trening, postaviti alarme, provjeriti vremensku prognozu ili izvršiti internetska pretraživanja.

Zdravstvene karakteristike

Kao što mu ime podrazumijeva, Samsung Galaxy Watch Active je namjenjen za praćenje fitnesa i praćenje zdravlja. Prilagođavanje ekrana za vježbanje je ključno. Možete da vidite samo tri mjerne jedinice u vrijeme kada radite, pa možete postaviti najvažnije (tempo, trajanje i broj otkucaja srca) unaprijed.

Osim vježbi praćenja i provjere vašeg otkucaja srca tokom cijelog dana, Watch Active može pratiti i vaš san. Ovo je još jedna oblast u kojoj odgovara Tizen-ov dugi vijek trajanja baterije. Svi podaci o zdravlju sinkroniziraju se sa aplikacijom Samsung Health na telefonu. U vezi s tim, Galaxy Watch bi takođe trebalo da podrži praćenje krvnog pritiska.

Također će vam se svidjeti način na koji Samsung svakodnevno vizualizira vaš napredak u zdravlju, s obrisom srca koje popunjavate sa potrošenim kalorijama, trening minutama i kretanjem (ili stajanjem 8 sati dnevno). Srce Active-a je puno bolje od Wear OS-ovih Heart bodova, koji su teški za kvantifikaciju i uopšte ne motiviraju.

Treba li da kupite pametni sat?

Da. Samsung Galaxy Watch ima mnogo toga za ponuditi. Ima elegantan dizajn, vijek trajanja baterije više dana, fitnes praćenje (uključujući 24/7 praćenje otkucaja srca i podatke o mirovanju), NFC podršku za plaćanje, prilagodljive narukvice i uglavnom solidno softversko iskustvo. Definitivno su prisutne i nedostajuće osobine, kao što je nedostatak rotirajućeg okvira i zvučnika.

Pametni sat Samsung Galaxy Watch Active se takmiči sa drugim fitnes-orijentisanim smart-satovima, kao što su Fossil Sport i Fitbit Versa, i posvećeni fitnes trackeri kao Fitbit Charge 3. Watch Active je definitivno bolji u zdravstvenom praćenju od Fossil Sport-a, bolje upravljanje obaveštenjima na Wear OS-u, a na Google platformi ima više aplikacija drugih proizvođača. Obzirom da je cijenom malo ispod Fossil Sporta a značajno jeftiniji od Apple Watch Serije 4, Watch Active je vjerojatno najbolji smartwatch koji možete kupiti upravo sada.

Naravno svaka odluka pa i ova donosi se prije svega na osnovu onoga šta očekujemo od razni modela Smartwatchpametni satova. Više o ovoj temi pročitajte na našem blogu na sljedećem linku: https://procomp.ba/blog/pravi-razlozi-za-kupovinu-smart-watcha-pametni-satova/