xiaomi mobitel

Kada je Xiaomi 2018 god. ponudio Pocophone F1, za brzo vrijeme ovaj model je postao svjetski hit koji se jako dobro prodavao. Nudeći Qualcomm Snapdragon 845 procesor i vrhunske karakteristike po niskoj cijeni, sve je bilo spremno za veliki uspjeh. Naravno došlo je vrijeme da se misli o novom modelu koji se jednostavno zove Pocophone F2.

Iako je već avgust kada se očekuje prezentacija o ovom modelu se zna jako malo. Ali ono što znamo je dovoljno da se pokrenu glasine i velika očekivanja kupaca.

Pocophone F2: naziv i datum izlaska

U nekim zemljama poput Indije, jednostavno su skratili ime sa Pocophone F1 na Poco F1, pa tako očekivano ime Pocophone F2 će vjerovatno biti skraćeno na Poco F2 u tim nekim zemljama i dijelovima svijeta. Izgleda da je Xiaomi namjerno ostavio oznaku u imenu F1 kako bi ovaj sljedeći model nazvao F2. Očekuje se da će se uskoro pojaviti na tržištu, ali o tačnom datumu još niko nije obavješten. Prošlogodišnje avgustovsko predstavljanje Pocophone F1 daje nadu da uskoro vidimo i njegovog nasljednika u vidu Pocophone F2.

Dizajn Pocophone F2

Kada je riječ o dizajnu mobitela, Xiaomi je zadržao cijenu novog Pocophone F1 na istoj razini kao i Pocophone F1. Naravno ovo su još uvijek predpostavke ali se očekuje takav rezultat. Pocophone F1 je imao plastičnu konstrikciju i LCD zaslon umjesto OLED-a. Zbog toga će kod Pocophone F2 morati doći do rezanja nekih detalja kako bi se zadržala ista cijena. Mala ureznica Pocophone F2 sada bi bila mnogo isplativija za razliku od iPhonea u obliku XX ureza.

Kamere sa trostrukim objektivima na zadnjoj strani (F1 je imao samo dvije) i senzor otiska prsta na ekranu. No to je ipak samo prikaz, pa treba sačekati prezentaciju da se vidi da li je to ono što smo vidjeli. Sad za sad to je velika tajna koju Xiaomi dobro krije.

Specifikacije i karakteristike

Postojale su tri vrhunske karakteristike Pocophone F1 modela: procesor, kamera i baterija. Očekivati je da nešto slićno bude i sa Pocophone F2. A to bi značilo bismo trebali očekivati Qualcomm Snapdragon 855 procesor, bateriju s najmanje 4.000mAh i sistem zadnje kamere u kojoj je primarna leća 48MP senzor.

Vjerovatno će ovaj model mobitela imati bar 6GB RAM-a sa 64GB memorije za pohranu. Očekuje se mogučnost većeg proširenja. MikroSD utor, USB-C punjenje i priključak za slušalice su bile u sklopu Pocophone F1, a ako se to isto ne ponovi i nešto od toga bude odbačeno – očekuje se negodovanje kupaca i uznemirenost zbog toga.

Cijena Pocophone F2

Sa početnom cijenom od 300 USD i karakteristikama koje posjeduje, Pocophone F1 uređaj je odmah na startu zainteresovao mnoge. Vrlo je vjerojatno da će Xiaomi zadržati cijenu što je moguće niže, a istovremeno ponuditi nekoliko novih karakteristika popularnih u 2019-oj.

Ali realno gledano, upitno je koliko dugo Xiaomi može održavati nisku cijenu za ovaj model a istovremeno zadržati dobre karakteristike. Nije nemoguće, ali je vrlo nerealno da se na startu Pocophone F2 nudi po cijeni od 300 USD. Vjeruje se da će ipak biti nešto skuplji, ali bi nas Xiaomi vrlo lako mogao neugodno iznenaditi, nudeči navedeni model po mnogo večoj cijeni od Pocophone F1. Sve u svemu vrlo brzo ćemo saznati odgovore na ova pitanja.