Jedna od najboljih novih osobina koje se mogu naći na PC monitorima, pa čak i nekim televizorima, je mogućnost sinhronizacije brzine osvežavanja ekrana sa reprodukovanim sadržajem, što smanjuje vidljivo kidanje uzrokovano fluktuacijama u brzini kadrova. To se naziva Adaptive Sync ili promjenjiva brzina osvježavanja, što omogućuje nesmetano iskustvo igranja gotovo bez suženja ekrana i prekida, čak i u zahtjevnijim igrama gdje vaš računar možda neće moći da omogući igru ​​na višoj razini.

To je jedna od onih stvari za koje ne možete znati koliko su dobre dok ih ne isprobate. Postoje dvije glavne tehnologije koje se prodaju sa ovom funkcijom: FreeSync, koji su razvili AMD, i G-SYNC, koji je razvila NVIDIA. Vrlo su slični po funkciji, ali postoji nekoliko razlika među njima koje su vrijedne razmatranja.

Zato ćemo proći kroz nekoliko osnova iz područja poput frekvencije osvježavanja panela i adaptivne sinkronizacije (FreeSync i G-Sync), kako biste lakše shvatili zašto su ovi monitori toliko dobri i sposobni potpuno transformirati vašu gejmersku svakodnevicu.

Šta je FreeSync? je tehnologija dinamičkog osvežavanja displeja, koji monitorima omogućava da sinhronizuju svoje osvežavanje sa frejmrejtom koji GPU može da podrži, a sve ovo rezultira fluidnim prikazom na displeju.

Šta je G-SYNC? Patentirana tehnologija adaptivne sinhronizacije razvijena od strane NVIDIA. Ko bi trebao da ga kupi: Osobe koje već posjeduju NVIDIA grafičke kartice.

[ngg src=”galleries” ids=”11” display=”basic_imagebrowser” display_view=”default”]
AMD FREESYNC NVIDIA G-SYNC
Ugrađivanje u sistemNepostojan Postojan
PovezivanjeIsto kao i standardni monitori Samo 1 ili 2 ulaza
Ulazni lagOvisi o modelu Nizak
Grafičke karticeAMD GPU-ovi i APU-ovi, neki NVIDIA GPUS Samo NVIDIA GPU-ovi
Cijena Isto kao i standardni monitori Premium
DostupnostOdlična Pristojana

Uporediti ćemo ove dvije tehnologije u njihovoj osnovnoj filozofiji, njihovu podršku i povezanost, njihov uticaj na ulazno kašnjenje i njihovu sve ukupnu dostupnost i povezanost u budućem razvoju.

Ugrađivanje u sistem

AMD FREESYNC NVIDIA G-SYNC
Objavljen Royalty-Free pod VESA Adaptive-SyncPotreban je skupi interfejs za prikazivanje sa NVIDIA-om
Ne zahtijeva skupi vlasnički hardver G-SYNC pokriva cijelu brzinu osvježavanja do 30 Hz (čak i niže kod kompenzacije niskim frekvencijama)
Opseg sinhronizacije do diskrecije proizvođača

Obe tehnologije se odnose na softversko riješenje nazvano Vertikalna sinhronizacija (ili VSync kratko) koje se već decenijama koriste na adapterima za prikazivanje. VSync radi tako što ograničava brzinu frejma aplikacije na vertikalnu brzinu osvježavanja monitora i šalje novi okvir samo kada je ekran spreman za primanje. Nažalost, ovo nije najbolje rješenje, budući da ima tendenciju da dramatično poveća ulazno kašnjenje i često ne pruža dosljedno iskustvo s visoko fluktuirajućim frameratima.

NVIDIA je bila prva koja je predložila hardversko rješenje koje bi riješilo treperenje, zadržavajući pritom brzinu i jednostavnost nesinkroniziranih prikaza. Ovo je implementirano kao NVIDIA G-SYNC model koji zamjenjuje standardne skalere za prikaz. Sve G-SYNC funkcije rade samo sa NVIDIA grafikom i onemogućene su kada se koriste sa drugim grafikama.

AMD FreeSync je u suštini isti koncept, ali umjesto da zahtjeva skupi hardver, on radi na tradicionalnim off-the-shelf komponentama. To daje prednost što ne povećava troškove hardvera, ali i omogućava proizvođačima da lahko prilagode postojeći dizajn. Ovo zvuči odlično u teoriji, ali u praksi, to znači da je implementacija FreeSync u potpunosti na proizvođaču. Često se dešava da određeni monitori podržavaju funkciju samo u ograničenom frekventnom dometu, smanjujući njegovu funkciju.

Povezivanje i ulazni prenos podataka

[ngg src=”galleries” ids=”12” display=”basic_imagebrowser” display_view=”default”]
AMD FREESYNC NVIDIA G-SYNC
Nema ograničenja za ulaznepodatkeVećina monitora ima samo jedan ulaz
Ulazno kašnjenje zavisi od dizajna proizvođačaNisko ulazno kašnjenje zahvaljujući G-SYNC modulu fokusiranom na igre
Varijabilna brzina osvežavanja eliminiše treperenjeVarijabilna brzina osvježavanja eliminiše treperenje
Radi preko HDMI

Pošto svi G-SYNC monitori koriste isti NVIDIA hardver koji je dizajniran od temelja da bi bio fokusiran na igre, svi oni imaju mali ulazni zaostatak. S druge strane, FreeSync monitori su u istom položaju kao i standardni monitori.

To ne znači da FreeSync monitori imaju veći ulazni zaostatak, ali ćete morati da pogledate recenzije za mjerenje ulaznog kašnjenja prije nego što kupite.

Korištenje generičkog hardvera ima prednost. G-SYNC modeli podržavaju samo 1 do 2 ulaza, ovisno o generaciji. Noviji koji poseduju HDMI port pored DisplayPort 1.2 su još uvek prilično ograničeni jer je to samo HDMI 1.4, koji može biti ograničen propusnim opsegom pri većim frekvencijama osvežavanja ili rezolucijama, i nema G-SYNC funkcionalnost. FreeSync monitori mogu imati onoliko ulaza koliko želi proizvođač, uključujući i naslijeđene portove kao što su VGA ili DVI (FreeSync, međutim, radi samo na HDMI ili DP).

Za razliku od G-SYNC, FreeSync je podržan preko HDMI-ja, ali za razliku od DisplayPort-a, FreeSync preko HDMI još uvijek nije otvoreni standard,
tako da službeno radi samo na AMD grafičkim karticama, uključujući i Xbox One.

Podržane grafičke kartice

FreeSyncG-SYNC
AMD R7 Serija i iznadDa Ne
AMD RX serija Da Ne
AMD 6. generacija APU i novijiDa Ne
NVIDIA GTX 650 Ti i iznadNeDa
NVIDIA GTX 960M i iznadNeDa
NVIDIA GTX 10- i 20-Serija Da Da

Zbog svoje vlastite prirode, G-SYNC se može koristiti samo sa NVIDIA grafičkim karticama. To je prilično zrela tehnologija, tako da ako ste kupili svoj kompjuter opremljen NVIDIA-om u posljednje 3 do 4 godine, vrlo je vjerojatno da će ga podržati.

AMD je objavio FreeSync protokol za otvorenu upotrebu preko VESA konzorcijuma kao zvanični dio DisplayPort interfejsa, tako da svako, uključujući konkurente NVIDIA i Intel, može da koristi otvoreni Adaptive-Sync standard za svoje uređaje (zbog inherentnih ograničenja, NVIDIA zapravo koristi otvoreni standard za laptop opremljen G-SYNC-om). “FreeSync” se uglavnom koristi za marketing i zahtjeva certifikaciju i licenciranje od strane AMD-a za upotrebu. U ovom trenutku, samo AMD koristi ovaj standard, tako da je podrška ekvivalentna između ova dva, ali AMD ima prednost što ga podržava i na Radeon grafički opremljenoj seriji APU-ova.

U januaru 2019, NVIDIA je objavila ažuriranje za svoj GeForce drajver koji je dodao podršku za DisplayPort Adaptive Sync. Ovo omogućava svakome sa grafičkom karticom NVIDIA GTX 10- ili 20-serije da omogući G-SYNC kada je spojen na kompatibilni FreeSync monitor preko DisplayPort-a.

Dodatne mogućnosti

AMD FREESYNC NVIDIA G-SYNC
Niska kompenzacija framerata Niska kompenzacija framerata
Podrška za režim prozora Podrška za režim prozora
Hardversko adresiranje HDR API-ja ULMB (pozadinsko svjetlo treperenja)
Varijabilni užurbani pogon

Dok je FreeSync gotovo u cijelosti usmjeren na to da bude jednostavno pristupačnija metoda za promjenjive brzine osvježavanja, G-SYNC više teži tome da bude ekosustav za vrhunske igrače koji nudi najbolje moguće iskustvo. Kao i kod većine stvari, to ne znači da se FreeSync monitor ne može poklapati s G-SYNC modelom, ali svaki G-SYNC zaslon ima zadani skup vrhunskih funkcija.

Prva, a možda i najvažnija, je funkcija Ultra Low Motion Blur (skraćeno ULMB), koja je NVIDIA ime za njenu funkciju umetanja treperenja / crnog okvira, što uvelike poboljšava jasnoću pokreta. Iako je trenutno nemoguće koristiti zajedno sa G-SYNC, to je još uvijek odlična funkcija koja se ne nalazi na većini FreeSync monitora.

Još jedna karakteristika koja se nalazi na svakom G-SYNC monitoru je “Variable Overdrive”. Efektivno, on prilagođava postavku monitora za svaku brzinu osvježavanja da bi se smanjila zamućenost kretanja. Većina monitora ima prilagođavanja prekoračenja, ali se obično automatski onemogućavaju kada se uključi FreeSync jer su stvarno dizajnirani za specifičnu brzinu osvježavanja. Nismo još vidjeli FreeSync monitor koji uključuje sličnu funkciju.

AMD i NVIDIA su takođe nedavno predstavili nove verzije svojih tehnologija, FreeSync 2 i G-SYNC Ultimate HDR. G-SYNC Ultimate HDR je u suštini proces certifikacije za high-end HDR PC monitore, dok FreeSync 2 također dodaje API koji omogućava grafičkim karticama da preuzmu neke zadatke mapiranja tona koji se obično obavljaju na samom ekranu, što bi prema njima moglo biti moguće da smanjite ulazno kašnjenje. Međutim, zbog jednostavnosti ovih zadataka ne očekujemo da će to biti značajna prednost.

Cijene i dostupnost

Vjerovatno ste primjetili temu koja se stalno ponavlja kada upoređujete ove dvije tehnologije. G-SYNC ima tendenciju da ponudi mnogo bolje i lakše iskustvo od FreeSync-a, ali takođe ima značajnu nagradu. Većina proizvođača koji proizvode G-SYNC monitore često čine i kvazi-identičnu FreeSync varijantu koristeći isti dizajn. Ovo je zaista korisno, jer nam omogućava da vršimo direktne poređenja cijena i shvatimo koliko G-SYNC model ima tendenciju rasta cijene.

Kada smo usporedili 14 monitora (7 pari), prosječna razlika u cijeni između FreeSync i G-SYNC varijanti bila je oko 200,-KM. Sada, zbog našeg malog broja uzorka i niza drugih faktora, to nije baš informacija od povjerenja, ali je u skladu s onim što bismo očekivali. Kada je G-SYNC prvi put pokrenut, bio je dostupan kao DIY kit za nadogradnju postojećeg ASUS monitora, a cijena je bila 400,-KM kod NVIDIA.

Ono što je takođe važno napomenuti je široka podrška za FreeSync zahvaljujući minimalnim troškovima implementacije. Gledajući unaprijed, nije daleko očekivati da svaki novi “standardni” monitor ima neki oblik adaptivne sinhronizacije, dok će G-SYNC biti rezervisan za listu odabranih vrhunskih igraćih monitora.

FreeSync je sada dostupan i na mnogim televizorima i biće sastavni dio novih HDMI 2.1 uređaja za koje se očekuje da će se pojaviti na tržištu 2019. Neki modeli 2018 ga već podržavaju, uključujući Samsung QLED, NU8000 i NU8500.

Zaključak

U zavisnosti od vaših potreba i preferencija, otkrićete da između dvije tehnologije nema jasnog pobjednika. U većini slučajeva, vaš najbolji izbor je odabir tehnologije koja radi sa vašim računarom: G-SYNC ako imate Nvidia grafičku karticu i FreeSync ako imate AMD grafičku karticu. Ako ih direktno uporedimo, najvažnija karakteristika funkcioniše na isti način, ali G-SYNC ima tendenciju da ponudi više (što znači da su najbolji monitori uglavnom G-SYNC).

Jako dobru ponudu i odlične cijene monitora možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/415-monitori