mobitel huawei

Svi oni koji su upoznati sa načinom razvoja i plasiranja novih modela su ove jeseni očekivali novi model u Mate seriji. Razvoj će se sa Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro vjerovatno usredočiti na video funkcije, ali postoje i neke optičke inovacije. Pametni telefoni u Huawei asortimanu na tržištu su podijeljeni u dvije velike serije: P koja tradicionalno izlazi u prolječe, i jesenja ponuda u vidu Mate serijala. Ove godine će se ona proširiti sa dva nova modela mobitela (koji su fokusirani na kemeru) – Mate 30 i Mate 30 Pro modelima.

Najnovije glasine o Huawei Mate 30 (Pro)

Najave izlaska novih modela koje se daju, ćesto ne budu ispoštovane jer se u “zadnji tren” rade neke dorade na modelima. Što se tiće Mata 30 možda na tržište i izađe prije nego što se mislio. Iako je Hawei najavio svoje mobitel-e 19. oktobra – trenutna najava je da bi to moglo biti i mjesec ranije tj. 19. septembra. Huawei je ubrzao bežično punjenje, o čemu se intenzivno pričalo ovih dana. Mate 30 Pro ima dvostruko brže punjenje nego Huawei Mate 20 (Pro). Mate 30 Pro podržava punjenje putem Qi-a do 30 vata.

Na prvi pogled – sve informacije o Huawei Mate 30 (Pro)

mobitel huawei

Svi izvještaji do danas a vezani za Huawei Mate 30 (Pro)su sasvim jasni. Huawei Mate 30 Pro će biti jedan od bolje opremljenih mobitel-a Mate serije. Očekuje se 6,71 inčni OLED ekran sa QHD + rezolucijom. Mate 30 Pro ekran u poređenju sa predhodnikom koji je bio veličine 6,39 inča, sada izgleda osjetno veći. Osim ureza, prednji se dio gotovo u cijelosti sastoji od ekrana. Oblik ekrana je takođe promjenjen, jer ekran se još više savija oko rubova nego ranije.

Mnogi prozvođaći se trude da smanje velićinu Notch-a, ali dizajneri Mate 30 Pro nisu marili mnogo za to. Slike koje smo vidjeli prikazuju izduženi uski urez sa pet dijelova. Ovdje treba smjestiti 3D kameru koja za razliku od prednje kamere traži mnogo više prostora za postavljanje. Nešto što doprinosi povečanju sigurnosti je skeniranje lica koji je mnogo složenije od jednostavne senzorske kamere. Što se tiće senzora otiska vjerovatno će opet biti postavljen ispod ekrana. Zadnja strana Huawei Mate 30 Pro je takođe izrađena od stakla, a na njoj se nalazi najveća promjena dizajna u odnosu na predhodnika u vidu kamere.

Kamera: Okrugli okvir umjesto kvadratnog rasporeda

mobitel huawei

Dok su ranije generacije pametnih telefona bile fokusirane na sanimanje pri slabom svjetlu ili zumiranju bez gubitaka kvalitete, Huawei je obavjestio javnost da će se Mate 30 i Mate 30 Pro fokusirati na video funkciju koji bi mu napokon dao mogučnost da se uhvati u koštac sa konkurencijom na video djelu. Jedan od četiri objektiva Huawei Mate 30 Pro će biti isključivo odgovoran za snimanje video zapisa. Video objektivi imaju drugačije karakteristike od klasičnih fotoobjektiva, jer osigurana je oštrina ako korisnik zumira ili snima neki udaljeni objekat. Dok je prošli model pod imenom Huawei Mate 20 Pro imao raspored kamera u kvadratu, Mate 30 Pro ima okrugli dizajn.

To se jasno vidi na dobijenim slikama nadolazeće Mata generacije. Međutim ovdje moramo primjetiti da raspored kamera kod Huawei Mate 30 Pro izgeda pomalo čudno. Na fotografiji se vidi dodatni elemenat. Huawei je smjestio bljeskalicu i tri od četiri senzora u okrugli raspored, a četvrti senzor se nalazi na lijevom vanjskom rubu zadnje strane modela. Huawei Mate 30 Pro nudi sljedeču kombinaciju senzora: dva senzora po 40 megapiksela, jedan senzor sa fotoobjektivom i već pomenuti četvrti ToF senzor na rumu pametnog telefona.

Tehnička oprema Huawei Mate 30 Pro

Novi Kirin procesor pogoni Huawei Mate 30 Pro pametni telefon. Ovo je i očekivano budući da sa svakim novim Mate modelom stiže i novi model Kirin procesora. Kirin 990 je zbog svoje kompaktnosti i 7 nanometarskoj tehnologiji u Huawei Mate 30 Pro mobitel-u imao svoju odličnu premijeru. Tehnologija ekstremnog ultraljubičastog svjetla (EUV) učinila je povećanu gustoću izrade procesora.

Zbog tog povećanja gustoće tranzistora očekuje se povećanje performansi do 20 posto. Posebnost Kirin 990 je i ugrađen 5G. Dok će Mate 30 vjerojatno biti opremljen sa 4 ili 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, Huawei Mate 30 Pro bi trebao imati 6 ili 8 GB RAM-a a memoriju do 512 GB. Huawei Nanomemory Card će omogućiti to proširenje. Huawei Mate 30 Pro će imat bateriju od 4500mAh, što je 300mAh veće od Mate 20 Pro predhodnika. Mate 30 serija mobitel-a se puni CP61 bežičnim brzim punjaćem do 30W.