ekran display

Kad god želimo kupiti mobitel, mi kupujemo mobitel na temelju njihove specifikacije RAM-a, procesora, interne pohrane, kamere i baterije.  Ali kada je riječ o veličini display – ekrana, ​​kažemo samo – ovaj telefon ima 5 “inčni display – ekran, a drugi ima 5,5”. Obično se ne gnjavimo s tipom ekrana jer općenito nemamo mnogo znanja o njima. Dakle u ovom ćete članku saznati o osnovnim razlikama između IPS LCD i AMOLED display – ekrana na najjednostavniji način.

IPS LCD ili AMOLED ?

Svi znamo za LCD (Liquid Crystal Display) kao što ih posmatramo već dugi niz godina u našim monitorima i televizorima. Proizvođači pametnih telefona koriste ovaj LCD u telefonima s nekim napredovanjem i nude display – ekrane TFT-LCD, IPS-LCD, SIPS-LCD, super-LCD itd.

Najpoznatiji je IPS LCD (In-Plane Switching – LCD) . Ovo je bolje od bilo kojeg drugog LCD display – ekrana. Proizvodnja boja, ugao gledanja, omjer kontrasta, sve je dobro. Na IPS-LCD display – ekranu, stvarni ekran je spojen na najgornji sloj pametnog telefona (npr. Digitalizator). Omogućuje nulu prazninu između stvarnog display – ekrana i telefonskog display – ekrana.

lcd display

Ali razočaravajuća stvar u IPS-LCD-u je crna razina koja ne odgovara oznaci ON. Čini se sivkasto-crn. LCD tehnologija koristi izvor svjetla na stražnjoj ploči kao pozadinsko osvjetljenje kako bi svaki piksel bio u stanju rada i ograničava ga kako bi osigurao čisto crnu pozadinu. Zbog ovog pozadinskog osvjetljenja, IPS-LCD troši više energije (više troši bateriju).

U AMOLED (Active-matrix organic – LED), male LED diode su spojene sa svakim pikselom. Dakle, kada telefon prikazuje nešto na desnoj strani display – ekrna, ​​pikseli koji se nalaze na lijevoj strani ostaju u deaktiviranom stanju.  To pomaže AMOLED-u za proizvodnju čiste razine crne boje.

Potrošnja baterije je također vrlo mala, jer samo potreban broj piksela ostaje aktivan u isto vrijeme (Ne cijeli prikaz kao IPS-LCD).
AMOLED display – ekran ima dobar omjer kontrasta, pa tamni dio slike ili videozapisa izgleda savršeno tamno i svijetli dio je dovoljno svijetao.

Na kraju koji je display – ekran najbolji?

Dakle, to ovisi o vama i proračunu za koji namjeravate kupiti mobitel. Prije nekoliko godina koristili su AMOLED tehnologiju samo na najboljim ili vrhunskim mobitelima. Ali sada ima puno telefona čak i u proračunu ispod 500,-KM koji nudi AMOLED display. Zato kad kupujete mobitel mudro birajte uređaj.

Comments are closed.