xiaomi mobiteli

Do današnjeg dana, Xiaomi Mi je predstavio nekoliko vodećih pametnih telefona, od kojih su neki isporučeni u više varzija, tako da ćemo ih u nastavku teksta spomenuti. Isto tako napravit ćemo pregled svakog modela mobitela, a takođe treba napomenuti da ćemo vršiti i ažuriranja kada budu u ponudi novi telefoni. Dizajn Xiaomi telefona se tokom godina dosta promjenio, što se desilo i sa specifikacijama, a sad idemo redom:

Xiaomi Mi 1

Mi 1 je najavljen još u avgustu 2011 godine, (godinu dana kasnije promijenio je naziv brenda na Mi 1S, za različita tržišta), i kao skoro svaki telefon u tom periodu imao je prilično vidljive okvire. Sam telefon nije bio toliko velik, jer je imao ekran od 4 inča. Uređaj je uključivao tri navigaciona tastera ispod ekrana, “Mi” logo iznad ekrana i jednu 8-megapikselnu kameru na pozadini. Na prednjoj strani telefona nalazila se kamera od 2 megapiksela.

Xiaomi Mi 1
Xiaomi Mi 1

Mi 1 je bio unaprijeđen Snapdragon S3 dual-core procesorom iz Qualcomma, a uređaj je uključivao 1GB RAM-a. Xiaomi Mi 1 je isporučen sa 4GB RAM-a i baterijom od 1.930mAh.

Xiaomi Mi 2

Mi 2 je stigao u istom mjesecu kao i Mi 1S, ali je Mi 2 bio potpuni nasljednik Mi 1. Ovaj telefon je također posjedovao kapacitivna navigacijska dugmad ispod ekrana, ali su okviri bili tanji od onih na Mi 1.
Xiaomi Mi 2 je bio prvi pametni telefon koji je isporučen sa Snapdragon S4 Pro četverojezgrenim procesorom od Qualcomma, a uređaj je imao 4.3-inčni HD (1280×720) ekran, koji je takođe bio poboljšanje u odnosu na Mi 1.

Xiaomi Mi 2
Xiaomi Mi 2

Mi 2 je isporučen sa 2GB RAM-a i 16GB/32GB memorije, dogradnja putem microSD kartice nije bila dostupna. Kamera sa 8 megapiksela je bila smještena na poleđini ovog pametnog telefona, dok je jedna kamera od 2 megapiksela bila postavljena na njenoj prednjoj strani. Android 4.1 Jelly Bean je predhodno instaliran na uređaju, zajedno sa MIUI 5 skin od Xiaomi. Uređaj je imao bateriju od 2.000mAh koja se može ukloniti.

Xiaomi Mi 3

Mi 3 je najavljen oko godinu dana nakon Mi 2, u septembru 2013 godine, a na tržiste je izašao u decembru iste godine. Xiaomi Mi 3 ponudio je nešto drugačiji dizajn u odnosu na Mi 2, što je bilo izuzetno. Telefon je bio isporučen sa kapacitivnim navigacionim tipkama, ali je njegov donji okvir bio znatno tanji u poređenju sa Mi 2. Logotip kompanije je još uvijek bio postavljen iznad ekrana, a govoreći o tome, ekran modela Mi 3 bio je znatno veći u odnosu na Mi 2.

Xiaomi Mi 3
Xiaomi Mi 3

Mi 3 je imao 5-inčni FullHD (1920×1080) LCD ekran, dok je sam telefon napravljen od plastike, baš kao i njegov prethodnik. Uređaj je pojačan četvorojezgarnim procesorom Snapdragon 800, a isporučen je sa 2GB RAM-a i 16GB/64GB ne-proširivog prostora za memoriju.

Kamera od 13 megapiksela je postavljena na poleđini ovog telefona, dok je 2-megapikselna kamera postavljena na prednjoj strani telefona. Ovaj telefon je isporučen sa 3.050mAh baterijom koja se ne može ukloniti, što se u to vrijeme smatralo prilično velikim. Uređaj je isporučen sa Android 4.3 Jelly Bean i MIUI 5.

Xiaomi Mi 4

Mi 4 je najavljen u julu 2014 godine, što je ranije nego što se očekivalo, sa obzirom da je stigao samo 10 mjeseci nakon Mi 3. Mi 4 je došao sa ekranom iste veličine kao i Mi 3, a rezolucija je bila identična, telefon je imao 5-inčni FullHD LCD ekran. Android 4.4.3 KitKat je predhodno instaliran na ovom uređaju, sa Xiaomi MIUI funkcijama.

Xiaomi Mi 4
Xiaomi Mi 4

Xiaomi Mi 4 je bio unaprijeđen Snapdragon 801 quad-core procesorom firme Qualcomma, a SoC nije bio veliki korak naprijed u odnosu na Snapdragon 800, ali je bio solidan procesor. Telefon je stigao u 2GB i 3GB RAM varziji, sa 16GB i 64GB memorije.

Kamera od 13 megapiksela je bila postavljena na poleđini ovog telefona, a kamera sa 8 megapiksela je postavljena sprijeda, dok je uređaj uključivao bateriju od 3,080mAh. Najavljeni su i Xiaomi Mi 4i i Mi 4c, ali to su telefoni srednje klase.

Xiaomi Mi 5

Mi 5 je bio prvi vodeći model u ovoj seriji pametnih telefona koji je ponudio staklo, a objavljen je u februaru 2016 godine. Telefon je imao zakrivljenu zadnju stranu, dok je na prednjoj strani imao i skener otiska prsta. Dva kapacitivna tastera su bila okružena dugmetom za skeniranje otiska prsta/početnu tipku, dok je telefon izgledao kao značajno poboljšanje modela Mi 4 u smislu dizajna. Uređaj je uključivao i okvir napravljen od metala.

Xiaomi Mi 5
Xiaomi Mi 5

Mi 5 je imao 5.15-inčni fullHD (1920×1080) ekran, 3GB/4GB RAM-a i 32GB/64GB/128GB ne-proširljive memorije. Telefon je bio unaprijeđen Snapdragon 820 octa-core procesorom, a isporučen je sa Android 6.0 Marshmallow. Kamera sa 16 megapiksela je bila postavljena na poleđini ovog telefona, dok je 4-megapikselna kamera bila postavljena na njenoj prednjoj strani. Ovaj telefon je isporučen sa 3000mAh baterijom koja se ne može ukloniti, ali je njena zadnja ploča lako uklonljiva i zamjenjiva.

Xiaomi Mi 5s stigao je u septembru 2016. godine, i to je poboljšanje u odnosu na Mi 5, ali ne i veliko novo izdanje. Ovaj uređaj je bio unaprijeđen Snapdragonom 821, i uključivao je isti ekran kao i Mi 5. Uređaj je stigao u 3GB i 4GB RAM varziji, dok je napravljen od metala, i izgledao je donekle drugačije u odnosu na Mi 5.

Mi 6

Mi 6 predstavlja evoluciju dizajna Mi 5, objavljenog u aprilu 2017 godine. Kapacitivni su zasloni prisutni uglavnom na srednje skupim i skupljim telefonima i namijenjeni su za rad prstima. Ovaj telefon je takođe isporučen sa dva kapacitivna tastera na svakoj strani, i to je bio prvi telefon u seriji koji je imao dvije kamere okrenute natrag. Telefon je napravljen od metala i stakla, baš kao i njegov prethodnik.

Xiaomi Mi 6
Xiaomi Mi 6

Xiaomi Mi 6 dolazi sa Android 7.1.1 Nougat softverom, i bio je pojačan Snapdragon 835 okta-core procesorom. Telefon je imao 4GB/6GB RAM-a i 64GB/128GB memorije. Dvije 12-megapikselne kamere bile su postavljene na zadnjoj strani, dok je telefon imao jednu kameru od 8 megapiksela na prednjoj strani. Mi 6 je uključio stereo zvučnike, dok je baterija od 3,350mAh također bila dio ponude.

Mi 8

Xiaomi je odlučio da preskoči izdavanje Mi 7, i skočio je sa Mi 6 ravno na Mi 8 u maju 2018 godine, kada je telefon najavljen. Xiaomi Mi 8 je bila velika promjena u odnosu na Mi 6, bio je mnogo veći od Mi 6, a da ne spominjemo da je došao sa prilično uočljivim zarezom na vrhu ekrana. Telefon je napravljen od metala, i imao je uveliko tanje okvire od Mi 6. Xiaomi Mi 8 je imao dvije vertikalno postavljene kamere na poleđini.

Xiaomi Mi 8
Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8 je imao 6,21-inčni FullHD + (2248×1080) Super AMOLED ekran, a bio je i prvi telefon u seriji koji je ponudio OLED panel. Telefon je bio unaprijeđen Snapdragon 845 okta-core procesorom i uključio je 6GB/8GB RAM-a. Telefon je isporučen u 64GB, 128GB i 256GB varzijama memorije, i nije nudio microSD proširenje.

Na poleđini ovog telefona su bile uključene dvije kamere od 12 megapiksela, dok je jedna kamera od 20 megapiksela bila dostupna na prednjoj strani. U paketu je bila i baterija od 3,400mAh koja se ne može ukloniti, dok je telefon isporučen sa Android 8.1 Oreo i Xiaomi MIUi funkcionalnostima.

Mi 9

Xiaomi Mi 9 je napravljen od metala i stakla, poput Mi 8, ali je uređaj pružao nešto drugačiji osećaj u ruci. Mi 9 je zasigurno bio mnogo privlačniji telefon nego Mi 8 u smislu dizajna, jer je zamijenio ogroman zarez Mi 8 sa sićušnim usjekom. Donji okvir je bio izuzetno tanak, a telefon je nudio prilično visok omjer displeja i tijela. Uređaj je isporučen sa skenerom otiska prsta i tri kamere postavljene na poleđini telefona, što ga čini prvim telefonom u seriji koja nudi tri kamere.

Xiaomi Mi 9
Xiaomi Mi 9

Bogati, jasni detalji i dozvoljne boje, pomoći će vam da snimite prelijepe fotografije pomoću pametnog telefona Xiaomi Mi 9.

Xiaomi Mi 9 je imao 6,39-inčni FullHD+(2340×1080) Super AMOLED ekran, 6GB/8GB RAM-a i 64GB/128GB memorije koje se ne može proširiti. Telefon je bio unaprijeđen Snapdragon 855 octa-core procesorom, dok su na njegovim leđima postavljene kamere od 48, 16 i 12 megapiksela. Jedna 20 megapikselna kamera je postavljna na prednjoj strani telefona, dok je telefon isporučen sa baterijom od 3.300mAh koja se ne može ukloniti i 27W brzim žičnim punjenjem. Uređaj je takođe uključivao 20W brzo bežično punjenje, dok je Android 9 Pie došao unaprijed instaliran, sa MIUI 10.

Odličnu ponudu sa najboljim cijenama Xiaomi mobilnih telefona možete pogledati na ProComp web shopu na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/560-mobiteli