ps5

Prvo pitanje koje postavljamo je šta očekivati od Playstation 5 konzole? Jako uspješan serijal Sony Playstation konzola se očekivano i nastavlja. Iako ima konkurenciju u Microsoft-ovoj XBox konzoli, ipak se može reći da su Playstation konzole već dugi niz godina neprikosnoveni vladari svijeta konzola. Naravno da sve to donosi velika očekivanja, pa se nove Playstation konzole očekuju i sa nadom ali i sa zebnjom o uspješnosti novih rješenja. Izuzetno dobro primljena Sony Playstation 4 konzola je svojevremeno napravila pravi boom kod igrača diljem svijeta i prodala se u jako velikom broju.

I danas prodaja donosi ogroman profit Sony kompaniji, pa nije ni čudo da su već odavno počeli na razvoju nove Sony Playstation konzole. Naravno Sony je potvrdio glasine i obznanio da je za tržište spremna nova generacija konzola pod jednostavnim imenom Playstation 5 (u nastavku teksta PS5). Konzola će se prezentovati javnosti u jesen 2020-e godine.

Sony Playstation 5 specifikacije

U odnosu na prošlu Playstation 4 konzolu primjetne su mnoge promjene, koje se odmah primječuju u dizajnu same konzole. Sudeći po potvrđenim slikama, PS5 će biti u izgledu dosta drugaćiji od predhodnika. Ali za ovo bi trebali saćekati dan prezentacije Playstation 5, kako bi bili sigurni u sami finalni izgled konzole. Nešto što sa sigurnošću možemo da kažemo je to da je izmjenjen i korisnićki interfejs na početnom ekranu. Mnogo više detaljnije opcije će vam u mnogome pomoći kako bi se lakše snašli sa mogučnostima Playstation 5 konzole. U gamerskim krugovima se odavno nagađa o procesoru koji će biti ugrađen u PS5, i njegovim mogučnostima. To će biti osmojezgreni procesor koji će biti baziran na trećoj generaciji AMD-ove Ryzen linije, a konzola će se zasnivati i na GPU jedinici baziranoj na AMD-ovom Radeon Navi hardveru. I po ovim komponentama se zaključuje da će PS5 biti nešto neviđeno do sada. Osim iznimno velikoj brzini prikaza na ekranu, sama slika će biti izuzetno stabilna i kristalno čista.

Konzola će podržavati 8K rezoluciju koja će vam garantovati visokokvalitetan prikaz. Da bi ugođaj prilikom igranja igara ili prikaza multimedijalnog sadržaja bio potpun – posjedovaće i odlična audio rješenja. Osim ostalog PS5 će imati odlično urađenu 3D audio tehnologiju koja će igre, filmove ili muzićki sadržaj sigurno podići na još veći nivo.

SSD HDD kod PS5!

Što se tiće pohrane podataka i snimanja, Playstation će koristiti standardne Blu-ray diskove od 100 GB. Čitać optičkih diskova u PS5 će moći reprodukovati i 4K Blu-ray filmove. Iako je potvrđeno da će konzola imati disc rive, sve će se igre morati instalirati na interni SSD. Ovaj superbrzi SSD je možda i najbolji dio harvera Playstation 5 konzole i Sony je neskriveno ponosan na to rješenje. Ovdje bi napomenuli razlog zbog ćega je ova vrsta instalacije. Razlika u brzini optičkog drivea i internog SSD je zaista ogromna, pa je bilo i očekivati ovako Sony rješenje. Na ovaj način se poboljšava čitanje podataka i omogučava ušteda prostora na disku. Ovo će dobro doći programerima igara koji će znati iskoristiti prednosti ovog naćina rada konzole.

Kontroler Sony Playstation 5 konzole

PS5 će vjerovatno podržavati i ranije DualShock kontrolere, ali je najavljen potpuno novi kontroler koji je dizajniran za Playstation 5. Sony nije potvrdio da će se zvati DualShock 5, pa će mo ime znati tek prilikom prezentacije PS5 konzole. Zna se da će koristiti USB-C priključak te da će imati veću bateriju. Ali ono što se još u potpunosti ne zna, je šta taj novi kontorler pruža igraćima. Možemo navesti promjenu vezanu za R2/L2 dugmad kontrolera. Tehnologija “prilagodivih prekidaća” (koju je i Microsoft najavio na svojim novim XBox konzolama) donijeti će promjenu u smislu fizičkog doživljaja tokom igre.

Dok igraju svoju omiljenu igru, igraći će osjetiti različita dešavanja iz igre direktno na R2/L2 dugmadima kontrolera kojeg drže u rukama. Za još bolji doživljaj tokom igre, pobrinut će se Haptic Feedback tehnologija koja će sigurno uvući igraće u nestvarni svijet video igrara. Na kraju da napomenemo da će kontroler imati odlične zvučnike. Da dobro ste proćitali – zvučnike, koji će imati širi raspon različitih efekata i bolji kvalitet zvuka od ranijih kontorlera. Kao što rekosmo, vrijedna strpljenja – konzola izlazi u jesen 2020-e.