graficka karta

Kupovina nove grafičke kartice je prioritetna investicija u želji da se igraju igre nove generacije. Naravno ne samo za igre – kupovina grafičkih kartica je potrebna i za modelere, kopanje kripto valuta i sl. Kupovina za početnike je dosta diskutabilna i nije preporučljiva bez nekoga ko bolje poznaje ovu oblast. No mi vam možemo dati smjernice po kojima i vi sami možete naći pravi izbor i po kojima nećete pogriješiti prilikom izbora.

Matična ploča i grafička kartica

Veoma često izbor grafičke kartice zavisi od finansijkih mogučnosti pa se prilikom kupovine ne obrača pažnja na jako bitnu činjenicu a to je sama kompatibilnost grafičke kartice sa matičnom pločom vašeg računara. Dobro neko će imati drastičnu grešku kupujući AGP grafičku karticu. Doduše to je danas već polovan izbor jer AGP (Accelerated Graphics Port) je odavno ustupio mjesto PCI rješenju i mi vam ovdje nećemo govoriti o tome.

Vi morate provjeriti da li vaša matična ploča podržava grafičku karticu koju želite da kupite. Novije kartice podržavaju PCI 3.0 ili PCI x16 slot te morate biti sigurni da vaša matična ploča podržaje grafičku karticu na koju ste se odlučili. Ovdje je bitno da znate da su PCI 1.0, PCI 2.0 i PCI 3.0 kompatibilni međusobno i grafička kartica će raditi na bilo kojem od njih ali imajte na umu brzinu prenosa podataka.

RAM i propusnost kartice

Veoma bitno za vaš odabir je odluka o količini memorije i propusnosti same grafičke kartice. Bitno je da procjenite za šta koristite grafiku i to vam određuje sve. Sasvim je dovoljno imati 2GB memorije na grafici a da obratite pažnju na propusnost tj. bandwith te grafičke kartice. Naravno da je bolje imati propusnost od 256 bita nego 128 bita, jer zajedno sa grafičkim procesorom propusnost direktno utiče na brzinu rada. Da zaključimo: ako karticu kupujete za igrice i modeliranje preporučujemo više RAM-a na kartici a za sve ostalo preferirajte bolju propusnost.

Izlazi na grafičkoj kartici

Prilikom kupovine grafičke kartice obratite pažnju na izlaze za kabal koji vodi do vašeg monitora. Provjerite da li kabal kojeg dobijate koristi vaš monitor. Ako imate monitor sa digitalnim ulazom (HDMI ili DP) onda vača kartica mora da ima taj izlaz.

Naravno možete kupiti konverter HDMI to VGA ali tada kvarite kvalitet slike. Ako imate standarni VGA ulaz onda možete kosristiti VGA kabal, ili sa adapterom koristiti i DVI-I ili DVI-A signal. Možete kombinovati.

Odluka o kupovini

Dosta faktora utiče na kupovinu grafičke kartice ali možda i najbolji savjet je da prij ekupovine dobro se raspitate o kartici koju želite. Potražite i savjet prijatelja ili pročitajte na internetu i time možete biti sigurni da uzimate ono najbolje. Kupite i uživate.

Cijenu i dobavljivost grafički kartica možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/690-grafi%C4%8Dke-karte