laptop Asus TUF

Da li Asus TUF Gaming FX505DY sa AMD-ovom najnovijom tehnologijom za gaming može ugroziti vodstvo NVidie i Intel-a?

Cijena i dostupnost Asus TUF Gaming FX505DY

Asus TUF Gaming FX505DY košta 1499,-KM. Za tu cijenu dobivate 15,6-inčni ekran Full HD rezolucije sa grafičkom karticom AMD Radeon RX560X 4GB DDR5 i AMD Ryzen 5 3550H procesor. Ovaj model dojde sa 16GB ram-a DDR4 i 512GB SSD diskom.

Također možete poboljšati ovaj laptop sa do 32 GB RAM-a. A možete ići čak do 1 TB SSD. Naravno, ove dodatne specifikacije dolaze s različitim cijenama.

Razumna cijena Asus TUF Gaming FX505DY

Pošto puno laptopa košta preko 2000,-KM, dobro je što Asus pruža nešto za one koji nemaju toliki budžet. Kada ga uporedimo sa nisko budžetnim uređajima poput Acer Nitro 5 ili Asus TUF FX504GD cijena više nego razumna.

Cijene su vrlo konkurentne u usporedbi s gaming laptopima s Intelovim procesorom i Nvidia grafikom. Ovako je i kod drugih laptopa koji su bazirani na AMD-u. Ako ima dobre performanse kao i Intel / Nvidia, Asus TUF Gaming FX505DY uistinu nudi dobru vrijednost za uloženi novac.

Veći ekran i baterija

  • Ako želite veći ekran, tu je i Asus TUF FX705DY koji ima skoro iste specifkacije. Samo mu je ekran iznosi 17.3 inča. A brzina osvježavanja je na 60Hz.
  • Ostale razlike su težina i veličina FX705DY (kako se i očekivalo). Veći laptop dolazi s većom baterijom od 64Wh u odnosu na 48Wh modela FX505DY. No, kako bi baterija trebala napajati veći ekran, pretpostavljamo da će trajanje baterije biti prilično slično između dva modela.

Dizajn

Ako vam je potreban tanki i lagani laptop Asusovih ROG Zephyrus linija laptopa, morat ćete tražiti dalje. S ovom cijenom, a s TUF-ovim mehanizmom, ne biste trebali očekivati lagan gaming laptop.

[ngg src=”galleries” ids=”40” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0” number_of_columns=”4”]

Međutim, nisu toliko veliki i nezgrapni kao laptopi od prije nekoliko godina. Dimenzije su mu 39,9 x 27,9 x 2,6 cm i težina od 2,2 kg. To je čvrsti laptop s kojim ćete se osjećati ugodno dok ga nosite. A i pritom nije previše težak.

Asus TUF Gaming FX505DY i testovi izdržljivosti

Kao i drugi uređaji Asusove marke TUF, i Asus TUF Gaming FX505DY prošao je niz testova izdržljivosti. Ovo uključujue i vojnu ocjenu MIL-STD-810G kako bi se osiguralo da je čvrst i izdržljiv.

Dakle, može izdržati visoke nadmorske visine i sunčevo zračenje. Ono možda najkorisnije je da je otporan na lupkanje i ispadanje, naravno u nekim granicama.

Iako vam vjerovatno neće trebati zaštita od visine ili vlage, bitna vam je ova druga stavka. Činjenica da je testirana na zaštitu od udara i vibracija vam je bitna ako nosite ovaj laptop na takmičenja i turnire.

To također znači da ne morate brinuti o tome da li će se vaš novi sjajni gaming laptop polomiti. Ovakav pristup posramljuje delikatni stil i osjećaj koji imamo kod skupljih laptopa.

Glomazni dizajn laptopa

Naravno, cijena koju plaćate za ovakvu zaštitu je glomazniji dizajn laptop. Dizajn izgleda zastarjelo u odnosu na (skuplje) tanke i lagane laptope. No, za ljude koji žele solidan laptop o kojem ne trebaju brinuti kada ga nose sa sobom, glomazniji dizajn bi mogao vrijediti toga.

“NanoEdge Display”

Osim toga, sveukupne dimenzije Asus TUF Gaming FX505DY ipak nisu prevelike.A to zahvaljujući nekolicini impresivno vitkih okvira oko ekrana. Asus ga naziva “NanoEdge Display”.Displej dolazi sa lijevim i desnim okvirima dimenzija samo 6,5 mm, s tim da je gornji ne mnogo deblji (zbog web kamere).

Ne samo da tanki okviri smanjuju dimenzije laptopa, dodatno ga i naglašavaju. Uz sve to nude pristojnu veličinu ekrana. Ovo je jedno od područja gdje dizajn Asus TUF Gaming FX505DY izgleda moderno.

Izgled laptopa Asus TUF Gaming FX505DY

Tipke na tastaturi laptopa ‘WASD’ (više o njima poslije) omotane su crvenim linijama. Asusov logotip na stražnjoj strani ekrana je metalik crvene boje. Uz Gold Steel dobivate žute tipke i zlatni Asusov logo.

Ostatak tijela oko tastature ima izbrušen čelični izgled, ali je jasno da je plastični laptop. To je u redu za ovu cijenu. Međutim, ako želite da laptop izgleda impresivnije, vjerojatno ćete morati potražiti negdje drugdje. Ali trebate biti i spremni platiti više novca.

Portovi na ovom gaming laptopu

Brza napomena o portovima. Dobijate pristojan niz portova, od kojih biste većinu očekivali na gaming laptopu po ovoj cijeni. Dakle, imate USB 2.0 priključak, dva USB 3.1, Ethernet priključak, kombinirani audio priključak i HDMI 2.0 . Svi su smješteni uz lijevu stranu laptopa. Postoji i priključak za punjač.

Dobijate pristojan niz portova, od kojih biste većinu očekivali na gaming laptopu po ovoj cijeni.

Nedostatak USB-C-a sramota je, ali ne iznenađuje u ovakvom laptopu. Ipak, voljeli bismo da vidimo Asus TUF Gaming FX505DY kako dodaje nove periferije u budućnosti.

Tastatura Hyperstrike

Prema Asusu, TUF Gaming FX505DY tastatura je “inspirirana desktop računarima”. Ovo znači da biste trebali očekivati vrstu kvalitete i udobnosti koju dobijate sa tastaturom desktop računara.

Nismo u potpunosti uvjereni u to, ali tastatura nije loša za laptop ove cijene. Tipke su pristojne veličine, što omogućava kucanje bez greške. Asus obećava da tastatura može da izdrži 20 miliona dodira.

Tipke imaju visinu od 1,8 mm . To je prilično plitko. Istaknuti su WASD ključevi kako bi pomogli FPS igračima. Mada ako ste marljivi igrač, malo je vjerojatno da će vam trebati pomoć oko pronalaženja tih bitnih tipki.