klima uredjaji

Ljeto koje nam donosi visoke vrućine donosi često i odluke o kupovini klima uređaja. Klimom se branimo od visokih temperatura, ali je i neizvjesno da li ćemo da uzmemo baš kvalitetan uređaj. Ovdje možete naći sve što trebate znati o klima uređajima i na šta treba da obratite pažnju prije kupovine. Na raspolaganju je širok raspon klima uređaja, ali sama kupnja nije jednostavna ako želite udoban klima raj.

Ovi uređaji takođe mogu biti rješenje za grijanje, što ih čini svestranim rješenjem za vaš dom. Postoje brojni klima uređaji, od kojih svaki odgovara određenim proračunima i prostornim zahtjevima.

Standardni klima uređaji

klima uređaji

Jedinica ovog sistema unosi zrak u jednu prostoriju puhanjem hladnog zraka i isisavanjem topline. Sastoje se od unutrašnje zidne jedinice i vanjskog samostalnog kompresora koji odvodi toplinu iz ohlađenog prostora. Standardne klime su uglavnom tiše od drugih, jer je kompresor koji stvara najveći dio buke postavljen van prostorije. Loša strana ove vrste klima uređaja je da oni nisu dovoljno snažni da se ohladi cijela kuća, i mogu biti skupi za instalaciju.

Inverter klime

Inverter klime troše manje el. energije, što je njihova osnovna, ali ne i jedina prednost. Osnovna prednost standardnih klima je što su puno jeftinije. Inverter klime su manje bučne, a još jedna veoma bitna stvar je da mogu rade na dosta nižim spoljnim temperaturama od standardnih. Kod njih se takođe primjenjuje spomenuta napredna SEER i SCOP klasifikacija. Brže postižu zadatu temperaturu i dugovječnije su.

Obje vrste su split sistemi – prepoznatljiva varijanta gdje imate unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Takođe, obje vrste vrte unutrašnji vazduh, kome se samo oduzima ili dodaje toplota. Za zaključak, standardne klime su sasvim respektabilan uređaj, ne treba shvatiti stvari pogrešno. Jednostavno – inverter klima je bolja opcija.

Pokretni ili prenosivi klima uređaji

klima uređaji

Ako trebate samo hlađenje u jednoj maloj sobi, onda bi pokretna klima mogla biti savršena za vaše potrebe. Ovi uređaji mogu se relativno lako pomicati i lako su dostupni. Loša strana je što prijenosni klima uređaji imaju ograničen raspon i neće ispuniti vaša očekivanja na otvorenijim prostorima.

Klima uređaji sa obrnutim sistemom

Klima uređaj obrnutog sistema može stvoriti i topli i hladni zrak, pomažući da vam prostor bude ugodan za život tokom cijele godine. Ovi sistemi su općenito malo skuplji od običnih sistema hlađenja, ali su velika odlična investicija za one koji žive u pojasu česte izmjene temperatura.

Prozorske klime

klima uređaji

Prozorske klime su slične sa pokretnim u tom pogledu da je takođe sve u jednoj kutiji. One za razliku od split sistema ubacuju svež vazduh spolja u prostoriju. Nisu pokretne, ali se definitivno mogu lakše relocirati od split sistema. Ugrađuju se u prozor i dolaze već napunjene gasom. U principu, ako ste malo veštiji po kući, možete ih i sami instalirati za razliku od split sistema gde se samostalni pokušaji apsolutno ne preporučuju. Bučne su u radu.

Klimatizacija kroz sistem ventilacije

klima uređaji

Ovo je klima sistem koji je najskuplji za postavljanje. Mogu biti dosta skupi zbog potrebe postavljanja više kanala koji prolaze kroz vaš dom ili ispod njega. Također morate imati kompresorsku jedinicu koja će napumpati hladan zrak do prostorija koje želite razhladiti. Dobra strana ovog sistema je što on daje bolje hlađenje od drugih sistema. Često se postavljaju u velikim ustanovama, dvoranama, bolnicama.

Snaga klima uređaja

Model klima uređaja koji je najbolji za vas zavisi od veličine prostorije ili prostora koje želite razhladiti ili ugrijati. Kao opće pravilo, klima uređaj bi trebao imati oko 125 vati snage za svaki kvadratni metar površine koju želite razhladiti. Recimo da imate sobu koja je 5 x 5 metara – soba je površine 25 kvadratnih metara. Ako pomnožite 125 sa 25, dobit ćete 3125 vata ili zaokruženo 3,2 kW.

Energetska korisnost i mogućnosti

Prilikom kupovine klima uređaja imajte na umu koliko je koristan u skladu sa ocjenom energetske zvijezde. Energetski sistem ocjenjivanja zvjezdica je federalna inicijativa osmišljena tako da jednostavno ilustrira koliko je energetski koristan neki uređaj. Što više zvjezdica ima klima uređaj, to je energija korisnosti bolja i manje će vas koštati. Prikazuju se dvije vrste informacija kroz boje. Crvene prikazuju koliko je uređaj koristan u grijanju, a plava za hlađenje.

Nakon što odaberete željeni tip i veličinu klima uređaja treba se obratiti pažnja i na mogućnosti i karakteristike kao što su senzor prisutnosti u prostoru, podešavanje žaluzina, način uklanjanja vlage itd. Sve su ti karakteristike koje poboljšavaju mogućnosti klima uređaja.

Ušteda na klimatizaciji

Uvijek je u vašem najboljem interesu da uštedite novac gdje možete, pa ovdje možete vidjeti nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izaberete klima uređaj za sebe. Veoma je bitna izolacija prostora jer time pomažete da uređaj korisno odradi svoju funkciju. Koristite tajmer i načine uštede energije gdje god je to moguće kako biste izbjegli pretjeranu uporabu zraka. Provjerite vrata i prozore da li su dobro zatvoreni kako bi klima uređaj radio onako kako želite.

Jako dobru ponudu i odlične cijene klima uređaja možete pogledati na web shopu ProComp-a na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/373-klima-ure%C4%91aji

Comments are closed.