laptop chromebook

Chromebook ili Windows laptopi? Koje biste trebali kupiti? Bilo da tražite najbolj računar za svoje dijete ili samo razmišljate koji jeftin računar je pogodan za vašu kuću, pojaviće vam se ovo pitanje – Trebam li kupiti Chromebook ili Windows laptop? Postoji dosta pitanja a odgovori na njih će vam dati smjernicu za vašu odluku.

Ko bi trebao kupiti Windows PC?

Laptop koji pokreće Microsoft Windows nudi nekoliko prednosti: Windows nudi više fleksibilnosti pri pokretanju bilo kojeg programa, i izbor bilo kojeg preglednika koji odaberete. Prilikom kupovine račuanra možete izabrati ili sami sklopiti konfiguraciju računara koji vam treba. Ovo nažalost često donosi i veću cijenu u odnosu na većinu Chromebooka.

Ko bi trebao kupiti Chromebook?

Chromebook koji pokreće Googleov OS Chrome može biti i stotine dolara jeftiniji od sličnog Windows računara. Google rješava svu sigurnost. Internet nudi mnogo toga što će vam trebati, a update-ovi se neprimjetno dodaju u pozadini. Postoje jako dobri uređaji sa OS-om Chrome, poput Chromebook Flip-a, kao i tableti sa sustavom Chrome OS, poput Google Pixel Slate. Fizičke razlike su odmah vidljive, ali u biti Chromebook se ne razlikuje od Chrome tableta.

Koja je razlika između Chromebooka i računara?

Windows računari pokreću Microsoft Windows. To je dominantan operativni sistem koji je pohod na računarske konfiguracije započeo prije više od 25 godina. Računari sa Windows sistemima su dostupni kao račuanari i laptopi. Windowsi se mogu konfigurirati na beskonačan način kako bi udovoljili potrebama korisnika. Prateći Chromebookove, oni su dosta jednostavniji i često su nekoliko stotina dolara jeftiniji od sličnog Windows računara.

Najnoviji Chromebookovi imaju mogućnost pokretanja nekih Androidovih aplikacija, a mogućnost pokretanja Linuxa je osigurana. Sa Windows sistemima imate mnogo hardverskog izbora: “obični” računar, 2-u-1 Windows tablet sa odvojivim tastaturom ili čistim Windows tabletima. Chromebook-ovi uglavnom preferiraju oblik preklopnika. Budući da su OS Chrome i Android sada povezani, pravi razlog kupnje tableta Chrome OS po našem mišljenju je ta – koliko često ćete koristiti Androidove aplikacije. Na nivou procesora su takođe razlike: Windovs laptope pokreču procesori Qualcomm Snapdragon, a Chromebookovi uglavnom favoriziraju Intel Atom čipove.

Karakteristike Chromebook-ova i Windows-a su dosta slične. Mnogi Chromebook-ovi i jeftini laptopi dijele sličan HD (1366×768) ili Full HD (1920×1080) ekran, Windows obično zahtijeva malo više u pogledu memorije i pohrane podataka. Obje platforme mogu raditi na 4 GB memorije, ali 8 GB je preporuka mnogih za stabilan i rad uređaja. I Chromebook-ovi i Windows uređaji omogućuju upotrebu vanjske pohrane, iako bi Google radije da pohranite svoje aplikacije i datoteke na Cloud. Windows PC obično posjeduje USB utor na koji se može spojiti eksterni disk.

Je li Chromebook ili laptop bolji za uredski posao?

Velićinu radnog vremena poslovni korisnici provedu pisajući tekstove, dokumente ili Excel proračune. Windows sistem kao i Chromebook imaju nekoliko izbora za to. Možete pomisliti da je Office ograničen na Windows, ali to nije istina. Office Online, radi u web-pregledniku, i ako imate pretplatu na Office 365 – nudi gotovo sve funkcije koje Office 365 ima. Paket Google Apps također se pokreće putem interneta, ali ima samo ono osnovno bez mnogih funkcija koje ima Office. U oba slučaja, produktivnost je moguća na Chromebook-u i Windows računaru, mada je očekivati da ćete morati platiti pretplatu.

Što je bolje za pregledavanje web stranica, Chromebook ili Windows PC?

Pretraživanje interneta putem Chrome-a na uređaju Chrome OS gotovo je isto kao i korištenje Chrome-a na PC-u. Windows PC će dozvoliti i druge opcije pretraživača, uključujući Microsoft Edge, Opera i Firefox. Ali jednostavnost Chrome OS-a donosi više opcija i lakši je rad sa ovom opcijom. Ovdje da dodamo da treba obratiti pažnju da se može ograničiti broj kartica nego inače kako danas koristimo računare.

Može li Chromebook igrati igre kao i Windows PC?

Što se tiće igara tu se nema šta puno reći. Windows igre su sve ove godine i rađene kao takve za Windows sisteme i sigurno su dominantniji. Ali, zahvaljujući Chrome OS-u 53 iz 2016. i njegovoj sposobnosti pokretanja Androidovih igara imamo hiljade “ekskluziva” za Chromebook. Naravno, ni u kom slučaju ne očekujte da ćete najnoviju Tomb Raider igru igrati na Chromebook-u, barem ne kao izvornu igru.

Ko nudi više aplikacija, Chromebook ili Windows računari?

Brojne aplikacije i uslužni programi koji mogu olakšati svakodnevne zadatke su spremne za obje platforme. Jedna od prednosti Windows sistema se nalazi u njegovoj dugogodišnjoj arhivi igara, uslužnih programa i drugih aplikacija koje su isporućene na tržište sve te godine. Chrome OS se jednostavno ne može takmičiti s tim.

Kako se koristi Chromebook vs Windows računara?

Jedna lako zanemariva karakteristika Chromebook-a je pristup upgrade-a i sigurnosti na njemu. Sve se odvija skriveno. Što se tiće Windows sistema i on u pozadini preuzima antivirusni update, ali za nešto drugo potrebno je ponovno pokretanje. Ako nije dobro konfigurisan Windows, jako je neugodno (a često se dešava) ponovno pokretanje tokom rada. Iako je potrebno ponovno pokretanje Chromebook za primjenu updatea, postupak je brži i manje nametljiv jer Google prilično brzo ponovno učitava stranice na kojima ste bili.

U biti to “brzo” i jest jedno od najboljih karakteristika Chromebook-a. Njihovo ponovno pokretanje obično se čini bržim od Windows-a. Najnoviji slogan pokazuje još jedan detalj – “Plavi ekrani smrti pojavljuju se na Windowsima, a Chromebook-ovi se rijetko sruše”. Ipak neke obične stvari poput printa, upravljanja datotekama i uslužnih programa, mogu biti frustrirajuče na Chromebook-u. Primjet toga je print. Putem bežične mreže ili preko USB kabela, printeri su od početka rađeni za Windows i Mac sisteme. Drugačiji pristup ima Chromebook koji preferira postavljanje “pisača u oblaku” za print dokumenata putem bežične mreže. Tu povremeno dolazi do problema.

Koji je sigurniji, Chromebook ili Windows?

Ovo nije oblast na koju se može sa sigurnošču odgovoriti. Chromebook i Windows računari se ovdje dosta razlikuju. Raznovrsni softver koji Windows podržava, otvaraju hakerima u mnogo više mogućnosti za napad za razliku od jednostavnosti Chromebook-a koji nudi daleko manju “napadačku površinu” od Windows-a. Chromebook-ov odbrambeni dio štiti vas bez razmišljanja u slučaju da neko “s vana” pokuša da instalira zlonamjerni program (virus) na vaš računar.

Čuvanje sigurnog Windows računara puno je složeniji posao. Potrebno je redovno održavati vaš antivirusni softver i za Windows operativni sistem. Ipak, rupe se neprestano otkrivaju. Sigurnost prijave radi približno isto na obje platforme. Za prijavu na Chromebook potreban je Google račun i njegova lozinka. Računari sa Windows sistemom takođe preferiraju Microsoftov račun i lozinku.

Koji Chromebook ili laptop treba kupiti?

Što se tiče laptop-a postoji nekoliko jako dobrih modela koji bi vam savjetovali, a jedan od njih je Asus ZenBook Flip koji je odlični 2 u 1 model. Nešto je skuplji od Chromebooka ali ne toliko da bi se pravila neka velika razlika zbog cijene. Od Chromebooka bi vam savjetovali dosta jeftini 10-inčni Asusov Chromebook Flip C101PA tablet ili Acer Chromebook Spin 11 model koji posjeduje olovku.

Što je bolje, Chromebook ili laptop?

Odgovor na ovo nije lako dati, a evo jednog naćina kako da vam olakšamo u tome. Ako mislite da je Chromebook bolji za vas, uzmite Windows računar i probajte. Skinite preglednik Google Chrome i radite isključivo sa njim za dan ili tako nešto. Nakon toga mnoge stvari če vam biti jasnije. Moglo bi se reći da Windows nudi sveobuhvatnije iskustvo, ali Chrome OS je značajno jednostavnije i jeftinije iskustvo.

Poznata misao – “Mogu s Windowsom Chromebook raditi gotovo sve, ali …” neće skroz riješiti vašu dilemu, jer tek printanje, upravljanje datotekama i sl. će vjerovatno donijeti vašu konačnu odluku.