gaming-laptop

Prateći razvoj u izradi laptopa za igre svi se sječamo davno prihvačenog zaključka “Ako hočeš da se igraš – kupi PC desktop računar a nemoj laptop”. E to danas više ne vrijedi. Ta vremena su iza nas jer su laptopi za igre koji se pojavljuju na tržištu izrazito močni i stabilni laptopi pa se odlično prodaju. Ali naravno da je njihova cijena jako visoka i time nekima manje dostupna.

No oni koji se odluče na kupovinu neče pogriješiti jer dobro znaju šta dobijaju od mašine koju izaberu. U suštini se na kraju sve svodi na to – koliko novca je kupac spreman da uloži za kupovinu laptopa za igre.

Konfiguracija za ugodno igranje

Naravno da za svaki laptop za igranje kao i za desktop računar najbitnija je grafička kartica. Tu trebamo jako dobro da odaberemo model. Jer možemo da kupimo jako skup laptop ali ako nema dobru grafičku karticu to za igre neće biti dobar izbor. Današnje igre su jako zahtjevne pa je bitno da uzmemo laptop sa nekom dobrom arhitekturom grafičke kartice čime bi bili zadovoljni neko duže vrijeme. Nvidia i njena Pascal GPU arhitektura je pravi izbor jer daje rezultate jednake kao i desktop računari.

Procesor koji se danas najviše nalazi u laptopima za igranje je Intelove quad core procesore sedme generacije – i5 i i7. Time smo sve rekli. Odabir bilo kojeg od njih je odlična odluka.

Što se tiče memorije naravno da je krilatica “što više to bolje” u ovom slučaju jako istinita. Probajte da kupite računar sa minimalno 8 GB DDR4 RAM memorije ali dobro bi bilo da ima i 16 ili 32 GB. Naravno da je poželjno da ima još slobodnih prostora za nadogradnju memorije.

Hard disk koji bi trebali da uzmete je SSD disk. Razlika u cijeni je drastično smanjena a razlika u brzini je jako osjetna. Zato ako imate odluku – uzmite SSD hard disk.

I na kraju još veličina ekrana. Iako su sve češći laptopi sa 4k rezolucijom – oni su jako skupi pa je većina kupaca i dalje za monitore idealne veličine od 15 inča. To je i naša preporuka.

Sada vam navodimo modele gaming laptopa koje možete nabaviti u BiH:

1. ASUS ROG STRIX GL503
2. LENOVO LEGION Y520
3. ACER PREDATOR HELIOS
4. HP OMEN 17-AN019NM