lenovo-legion-y520

Ako tražite laptop za igre znate i sami da će vas to uživanje koštati malo više novca nego da uzimate neki desktop računar sličnih karakteristika. Ali bar danas možete biti mirni jer više ne vrijedi ono “kupi PC za igre, laptopi nisu za to”.

Danas jesu i te kako jesu. Sve je to tu negdje osim naravno pomenute razlike u cijeni. Ako ste od onih kupaca koji su odlučili za uživanje igranja igara na laptopu a spremni ste da izdvojite oko 900 € onda imate jako dobar izbor u Lenovo Legion Y520 modelu. Odličan ekran sa isto tako odličnom tastaturom, solidnim performansama i stabilnošću čitave mašine donijet će vam mnogo zadovoljstva prilikom korištenja.

Mada osim hvale ovdje moramo da odmah napomenemo i neke nedostatke koje su urađene zbog Lenovo strategije da ovaj laptop bude što dostupniji krajnjem korisniku. Baterija ima kratak vijek trajanja a zvučnici su prilično sitni gledajuči ostale modele.

Šta nam nudi osnovni model ?

Lenovo Legion Y520 je dostupan u nekoliko varijanti zavisno od konfiguracije koju posjeduje. Možemo napomenuti da je osnovni model sa Core i5-7300HQ procesorom i Nvidia GTX 1050 4GB DDR5 memorijom najrasprostranjeniji u ponudi a samim tim i najprodavaniji.

Osim tog procesora i grafike ovaj model sadrži 8 GB DDR4 RAM-a i 1TB 5400 HDD. Ekran laptopa je veličine 15,6 inča 1080p rezolucije. Mana ovog laptopa a odmah i naš savjet je da laptop u osnovi ima 5400 HDD pa vam savjetujemo da uradite zamjenu HDD za SSD disk. Osjetno se poboljšavaju performanse laptopa.

Mnogo priključaka na laptopu

Lenovo Legion Y520 nam dolazi u standardno urađenom dizajnu sa desne strane je USB čitač kartica, HDMI izlaz, priključak tipa C Thunderbolt i dva USB 3.0 port priključk. Sa lijeve strane je priključak za slušalice, USB 2.0 priključak i Lenovo priključak za punjenje.

Ako imate potrebu za korištenjem podrške za HyperThreading jer radite sa obradom videa ili fotografije savjetovali bi vam kupovinu Core i7-7700HQ CPU modela. Ali ako to nije prioritetno u vašem radu onda vam savjetujemo da ostanete sa Core i5 i eventualno potrošite novac kupujući još RAM-a ili SSD. Pomenuvši memoriju moram reći da je ona nadogradiva ali je sakrivena ispod metalnog štitnika.

Cijenu i dobavljivost ovog model laptopa možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/laptopi/4122-laptop-lenovo-legion-y520-15ikbn-80wk010fsc-.html