Xiaomi Redmi AirDots slusalice

Sa slušalicama Xiaomi Redmi AirDots zakoraćite u svijet Bluetooth audia, a to vas neće mnogo koštati. Možda to mnogi i ne primjećuju, ali tehnološki razvoj je učinio da se Bluetooth audio polako i sigurno “uvlaći” u naše živote. Razumljivo je da se mnogi i ne snalaze najbolje u mnogovrsnoj ponudi na tržištu, ali sa cijenom od 50KM Xiaomi Redmi AirDots model slušalica je nešto što će vas definitivno privući da razmislite o kupovini. Ovo je jeftina varijanta Bluetooth slušalica i vi možete komotno da zakoračite u taj svijet.

Dizajn Xiaomi Redmi AirDots

Xiaomi Redmi AirDots slusalice

Dokazano Xiaomi donosi estetski primamljive uređaje i to je nešto na što smo skoro pa već navikli. Pogledavši ovaj uređaj, nismo odmah zaključiti ko proizvodi AirDots. Lijepo urađen “Redmi” logotip koji je utisnut u poklopac – pokazuje o kome je riječ. Kada otvorite lijepo dizajniranu kutijicu, dočekat će vas male bubice za uši koje su manje od onih što smo očekivali. Prilično minimalistički dizajnirane, sa zaobljenim rubovima izgledaju jako jednostavno.

Upoređujući ih sa drugim bežičnim slušalicama, ove izgledaju nekako “šuplje” i lagane. To daje dobar ugođaj prilikom korištenja AirDots-a, ali nismo sigurni u kvalitet zvuka kojeg daje. Pošto su dizajnerski male i urađene od plastike, sa dobrim oblikom kojeg posjeduju ove slušalice dobro prijanjaju na uho. Iako i ostale slušalice teško mogu da potpuno uklone buku, sa ovim modelom to možete dobro da blokirate. Što se tiće otpornosti, možemo reći da su slučalice otporne na prskanje vodom iako bi savjetovali izbjegavanje korištenja po kiši i kišnom vremenu. LED koji sastrane treperi obavještava vas o stanju baterija.

On će sijati plavo-bijelom bojom priikom povezivanja sa uređajem, a crvenom bojom kada se stave u futrolu i kada se pune. Udobnost nošenja je velika pa je sasvim očekivano vrijeme nošenja od dva ili tri sata prije nego ih uklonite sa ušiju. Jako neobično je samo povezivanje slušalica jer se spajanje može uraditi odvojeno. Ali to nek vas mnogo ne brine, jer ako spojite jednu bubicu druga se automatski spaja. I kada jednom prođete kroz sve ovo, povezivanje će se automatski odraditi u roku od nekoliko sekundi.

Kontrola i kvaliteta zvuka

Što se tiće kontrola može se reći da one nisu baš najbolje rješenje. Na svakoj strani bubice imate tipku za klikanje. Jednim klikom pauzira se sve što se trenutno reprodukuje, a dvostrukim klikom aktivira se Google Assistant na Android telefonima. Kontrole su najslabiji dijelovi AirDota i neće vam biti nimalo ugodno da ih koristite. Ako želite brzu pauzu, jednostavno izbjegnite radnju klikom. Zvuk koji Xiaomi Redmi AirDots daje i nije nešto što će vas oduševiti. U najbolju ruku može se reći da je dobar.

To se naravno ne može ni očekivati od ovako jeftinog paketa, i malo je slučajeva da imate dobar zvuk sa tako niskom cijenom. Osim toga primjetili smo i mali zaostatak u zvuku prilikom gledanja Youtub videa. Nismo sigurni da li je ovo problem sa Youtub ili sa uređajem. Ovi problemi zaostatka nisu primjećeni kod praćenja Netflixa ili Amazon Instant videa. Što se tiće govora i telefonskih poziva ni tu se nije pokazala neka snaga pa vam ni ovo ne bi preporučili. Jedino na nekom mirnom mjestu možete imati jasan telefonski poziv i normalan razgovor.

Redmi AirDots ima upravljačke programe koji mogu postiči dobru razinu zvuka sa pristojnim i ugodnim bass-om, ali konačan dojam je taj da je zvuk globalno nekako tanak i da tu nešto fali.

Život baterije

Xiaomi Redmi AirDots je dao neočekivane rezultate na ovom polju. Svaka bubica ima trajnost reprodukcije od četiri sata prije novog punjenja. Naravno to se povečava punjenjem sa malim kučištem koje mugu tri puta napuniti bubuce kada vam to zatreba. I teoretski to je do 14 sati potencijalne reprodukcije što je zaista jako dobra karakteristika. Punjenje se vrši putem microUSB-a a ne USB-C-a, te se baterija od 300mAh napuni dosta brzo (20 min)

Zaključak

Xiaomi je zaista dobar u stvaranju solidnih jeftinih tehnologija, pa i AirDots nije izuzetak od toga. Za 50KM kupljene Xiaomi Redmi AirDots slušalice su opravdale cijenu. Kvalitet zvuka vezan za cijenu, ali upoređujući ih sa drugima ipak su ovo bolje slušalice od mnogih koji se prodaju po istoj ili čak i nešto skupljoj cijeni. Možda nisu “morate imati”, ali su sasvim opravdane za “vrijedi probati”.