telefoni

Nema sumnje da potrošači imaju skoro neograničen izbor kada je u pitanju kupovina mobitela. Postoji više od desetak velikih proizvođača, od kojih neki svake godine izbace na tržište više od desetak modela mobitela.

Međutim, koliko god se ti izbori mogli činiti neograničenima, vaše mogućnosti se smanjuju kada počnete istraživati osnovne karakteristike mobitela. Ove „breaker“ karakteristike su aspekti pametnog telefona bez kojih apsolutno ne možete. Jednom kada počnete kupovati znajući osnovne karakteristike koje tražite, vaš izbor može postati toliko mali da biste mogli imati samo jedan uređaj koji odgovara vašim potrebama. Ponekad ćete otkriti da uopšte ništa ne zadovoljava vaše potrebe.

Možda vam neće biti jasno o čemu pričamo, možda nemate složenu listu svih stvari koje vam nudi pametni telefon da bio dostojan vašeg novca. Ako je to slučaj, pogledajte našu listu osnovnih funkcija mobitela u nastavku. Ovaj bi vam popis mogao pomoći da donesete vlastite zaključke i pomoći vam da budete pametniji kupac.

Radi jasnoće, nećemo uključivati “osnove” osobine mobitela, kao što su Bluetooth podrška, podrška za Wi-Fi, kameru sa prednje i zadnje strane, itd. Da, to su očigledno ključne karakteristike mobitela, ali bilo bi vam teško prihvatiti da pronađete novi mobitel koji ih ne uključuje. Te osobine ne možemo poredati određenim redoslijedom, jer su sve podjednako važne i tiču vas se itekako.

Aplikacije telefona

Za razliku od mnogih Android fanboysa, možda vam se neće dopasti jednostavna verzija Androida. Smatramo to previše anemičnim za nečiji lični ukus. Pojedinim kupcima se sviđa kada kompanije uključivanjem zanimljivih funkcija dodaju telefonu poseban izgled, dizajn i dodatne detalje zbog kojih Android pruža zadovoljstvo svakodnevnog korištenja.

Neke kompanije idu ipak predaleko. Mnogo Androidovih sistema koje smo imali vidjeti preplavljeno je vlasničkim funkcijama i softverskim aplikacijama da gotovo možete osjetiti da telefon postaje sporiji dok navigarate, dok neke druge imaju dizajnerske sitnice koje nemaju smisla, ružne su ili oboje. Stvaranje Androidove unutrašnjosti nekako je poput osjetljive umjetnosti.

Po našemem iskustvu, nijedan Android nikad nije imao Oxygen OS, sistem koji dolazi s OnePlus telefonima. To je jednostavno, lijepo i donosi važne karakteristike koje nedostaju kod jednostavnih Android-a, a da pritom ne postane prenaglašeno.

Nekim korisnicima se sviđa i Googleova Android postavka koja je dostupna na Pixel telefonima, a koja je i sama slična jednostavnom Androidu, ali sa suptilnim podešavanjem. Ipak, Samsungov novi One UI izgleda nevjerojatno zanimljivo. Što se tiče TouchWiz i Samsung Experience, čini se da je ova nova verzija poprilično izbalansirana.

Podrška za brzo punjenje

brzo punjenje

Već krajem 2017. činilo se da su svi postali očajni zbog bežičnog punjenja.
Ono što je važnije puno više od bežičnog punjenja je brzo punjenje. Kad nas baterija napusti u nekom nezgodnom trenutku, ne želimo ga stavljati na punjač nekoliko sati kako bih ga ponovo napunili: želimo da se napuni i da je spreman za minut, ako je moguće. Zbog toga bežično punjenje i standardno punjenje jednostavno ne funkcioniraju, zato bi naša preporuka bila funkcije brzog punjenja.

USB-C priključak

Kada govorimo o punjenju, dani Micro-USB priključka su prošlost, USB-C je ono što bi vam mi preporučili. Očekivano, gotovo svaki veliki vodeći brend iz posljednje dvije godine ima USB-C priključak, ali iznenadili biste se koliko smo telefona otkrili u 2019. godini koji su imali Micro-USB priključak.

Istorija kompanije redovna i obimna ažuriranja softvera

Kada kupujemo novi pametni telefon, to je investicija: planiramo da ga koristimo najmanje dvije godine, a možda i duže. Kakva je svrha uložiti u takvu investiciju a otkriti da manje od godinu dana proizvođač ne vrši ažuriranja softvera. To je loše ulaganje.

Određene kompanije dokazale su se kada je u pitanju softverska podrška, uključujući OnePlus, Essential, Google (očito), pa čak i Samsung (kompanija je postigla velike korake u posljednjih godinu dana). U međuvremenu, mnoge druge kompanije imaju prilično lošu reputaciju ažuriranja, uključujući LG, HTC i Motorolu. Apsolutno imajte na umu ove pogodnosti prije kupovine telefona.

Senzor otiska prsta okrenut prema naprijed

Rasprava oko postavljanja senzora otiska prsta između nekih ljudi može postati prilično strastvena, pri čemu svaka strana ima svoje argumente. Onaj ko je koristio pametne telefone koji imaju stražnji senzor znaće cijniti ovu razliku jer nije potrebno da dižete svoj telefon svaki put kada ga želite otključati.

Dok se ne pojavi novi biometrijski sigurnosni sistem koji je superiorniji senzoru otiska prsta, birajte telefone samo sa senzorom na prednjoj strani. To može biti prikaz ili obični senzor – ne trebate biti izbirljivi – ali mora biti na prednjoj strani.

NFC čip

Volite li koristiti Google Pay? U tom slučaju nikada nemojte kupiti telefon bez NFC čipa koji vam omogućava beskontaktno plaćanje u prodavnicama.
Jer kada dođete do kase zašto biste izvlačili svoj novčanik kada možete platiti svojim pametnim telefonom.

Pristupačna cijena

Ovo smo sačuvali za poslednju od svih sedam osnovnih karakteristika smartfona na ovoj listi. Kad kažemo „fer“ cijena ne znači nužno i „jeftina“ cijena. Očito biste htijeli potrošiti što manje novca na pametni telefon a da dobijete funkcije koje želite.

Vaš izbor?

Ovisno o vašim preferencijama, vi birate ključne funkcije svog mobitela. Možda ćete biti zbunjeni jer nismo navodili najnovije procesore vrhunskog kvaliteta, kvalitetu kamere ili IP ocjene, ali smo sigurno istakli sve bitne prednosti koje moramo cijeniti u svakodnevnoj upotrebi smart telefona. Posjetite naš web shop i izaberite smart telefon za vas uvažavajući gore navedene karakteristike na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/560-mobiteli