lg televizori

Kada se odlučimo da kupimo novi LG televizor odmah na startu imamo nekoliko nedoumica. Da li če naš izbor zadovoljiti naša očekivanja i da li za uložene novce nećemo za nekoliko mjeseci dobiti veliko – razočarenje. Eh sad osim ovoga, LG kao i mnogi drugi proizvođaći daju prostora za još nešto zbunjenosti kupaca prilikom kupovine TV-a. A to su često jako dugi nazivi modela sa mnogo brojeva i znakova.

Kako bi vam pomogli u snalaženju prilikom razumjevanja šta se krije iza kratica i brojeva u nazivu TV-a uzećemo LG televizor LG OLED55C7V.

LG OLED modeli

Odmah da kažemo da OLED u nazivu ovog modela je drugaćiji naćin imenovanja u odnosu na LG TV-e ranijih godina. OLED kao vrsta ekrana na modelima se upisuje u naziv odmah iza LG kratice. Televizori koji nisu OLED iza LG započinju veličinom ekrana tog modela.

Broj 55 iza oznake OLED oznaćava veličinu ekrana u inčama, što bi skupa značilo da je ovo TV sa OLED vrstom ekrana i veličinom od 55 inča. Znači polako ali sigurno se počinjemo snalaziti sa kraticama u imenu modela. Slovo koje slijedi označava dizajn modela koji može biti B,C ili E. U ovom slučaju to je model C, ali ova slova ne pokazuju neku razliku osim te da ukaže na različite modele jednog modela.

Sljedeće slovo je slovo koje pokazuje godinu razvijanja modela i broj 7 u našem primjeru označava da je to 2017 godina. Posljednje slovo se odnosi na vrstu digitalnog tunera. Može biti sa oznakama P,D,J ili kao u ovom slučaju V.

LG modeli koji nisu OLED

U ovom slučaju uzimamo LG televozor LG 43LF540V. Ovaj model iz 2015-e ima 43 inča velik ekran. Nakon tog broja vidimo slova LF koja obilježavaju modele televizora koji podržavaju Full HD rezoluciju ekrana. Broj 5 u nazivu nam govori da je proizveden 2015, a sljedeći broj 4 ukazuje na televizore sa manjim veličinama ekrana.

Osim ove 4-ke, postoje i 3,5,6,7,8 te veliki ekrani od 80 do 100 inča koji se obilježavaju brojem 9. Zatim broj koji slijedi a koji može biti od 0 do 9 je broj modela u seriji. I na kraju posljednje slovo je vrsta tunera i ima sličan način imenovanja kao kod OLED modela ali se ovaj put navode kao slova T,C,S,V,U,B ili O.

Stariji LG modeli

Neki stariji modeli nakon veličine ekrana daju jedno od A,M ili N slova i time označavaju rezoluciju ekrana. A označava visokokvalitetnu sliku, kao što je 4K Ultra High Definition rezolucija od 3840 x 2160 tački. M je kratica za 3D HDTV, a N da televozor ima Full HD rezoluciju od 1920 x 1080.

Cijene i dobavljivost LG televizora možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.procomp.ba/266-lg-televizori