Pročišćivač zraka

Aerozagađenje je jedna od glavnih tema ovog stoljeća. Iako decenijama znamo kakve posljedice ima na zdravlje planete, sve više znamo i osjetimo razorne efekte koje može imati na zdravlje pojedinca. Jasno je da je gradski zrak zagađeniji nego u ruralnim područjima.

Međutim, ono čega prije nekoliko godina nismo bili toliko svjesni jeste činjenica da vazduh u našim kućama i kancelarijama može biti i mnogo više zagađen u odnosu na spoljašnji.

Šta sve utiče na zagađenje zraka?

Aerozagađenje je razultat više faktora. Veliki sistemi grijanja, gradske toplane, saobraćaj, brojne fabrike i industrijska postrojenja imaju veliki ulogu u onečišćenju zraka. Sve to u kombinaciji sa različitim klimatskim prilikama doprinosi taloženju visokog nivoa zagađujućih čestica u vazduhu koji udišemo.

Iako naša regija ne spada u industrijski najrazvijenije dijelove svijeta, i ovdje je zrak zagađen više nego ikad i sve više smo zabrinuti za zdravlje. Prema zvaničnim podacima, u BiH su posebno kritični Sarajevo, Zenica, Tuzla, u Srbiji su to Beograd, Užice, Niš, Smederevo, a u Hrvatskoj to su Sisak i Slavonski Brod.

Koji su uzroci unutrašnjeg onečišćenja zraka?

Pomisao da je zrak u zatvorenom prostoru čišći od onoga koji udišemo napolju, pokazalo se, samo je zabluda. Nedostatak ventilacije i direktne sunčeve svjetlosti te izolacija stvaraju upravo suprotni efekat. Taloženje zagađujućih čestica doprinosi tome da njihova koncentracija u nekim zatvorenim prostorijama može biti i nekoliko puta veća nego izvan njih.

Zagađivači vazduha u kući, stanu, kancelariji ili bilo kojem drugom zatvorenom prostoru su brojni, a neki od njih su:

  1. Virusi – Kubni metar vazduha može sadržavati i do 15.000 čestica virusa. S obzirom na to da svi članovi porodice mogu unijeti viruse, nema mnogo načina za spriječavanje ove koncentracije.
  2. Prašina i grinje – Prašina je jedan od najrasprostranjenijih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama, a uz nju tu su i grinje. Svaka grinja dnevno stvara 20 zrna izmeta koja završe u vazduhu i u našim plućima. Grinje predstavljaju veliki problem za one koji su alergični na ove parazite, ali mogu biti i izvor neprijatnosti čak i za one koji nisu alergični.
  3. Životinjska dlaka i ljuspice kože – Svaka životinja, bilo kratkodlaka, dugodlaka ili sa perjem, svakodnevno gubi određenu količinu peruti i sve to se taloži na različitim površinama, pa može izazvati alergijske reakcije kod onih koji pate od alergija na životinje.
  4. Ostali alergeni – Pored grinja i prašine drugi najčešći alergeni koji se nalaze u kućnom vazduhu su polen, vlaga i buđ. Skoro sva čula su pod uticajem alergija: miris, vid, ukus i dodir, pa simptomi alergije mogu biti različiti – curenje iz nosa, iritacija oka, osip na koži ili nepcu.

Posljedice udisanja zagađenog zraka

Jasno je da uz sve zagađujuće elemente raspršene u zraku zatvorenih prostora, možda čak i ne shvatamo sve posljedice za naše zdravlje i život.
Jedna od čestih posljedica je osjećaj umora. Zagađen vazduh zahtijeva više rada naših pluća, tako da se može osjećati umor čak i bez ikakvog razloga. Takođe, to može biti i razvoj određenih patologija, pa pored alergija, zagađeni vazduh može dovesti do pojave astme i kardiovaskularnih bolesti.

Američka fondacija za astmu i alergije, Asthma and Allergy Foundation of America, navodi da je zagađenje vazduha povezano sa pogoršanjem simptoma astme. O studijama koje potvrđuju ovu tezu govori i tekst koji se može pročitati na zvaničnom sajtu svjetske fondacije: https://www.aafa.org/air-pollution-smog-asthma/.

Kao zaključak se ističe da postoji dosta načina da se spriječi, ili bar umanji zagađenje unutrašnjeg vazduha. Najjednostavnije je kupiti prečišćivač zraka, ali postoje i brojni drugi načini koji mogu biti od pomoći: uklanjanje ili smanjenje alergena, redovno provjetravanje prostorija, korištenje aspiratora (naročito u kuhinji i kupatilu, kako bi se spriječilo stvaranje vlage i buđi), odustajanje od pušenja u zatvorenom, izbjegavanje korištenja mirisnih svijeća i sličnih proizvoda koji bi prikrili neprijatne mirise vlage i sličnoga.

Šta je prečišćivač zraka?

Budući da pojedinac ne može mnogo toga da uradi i poboljša kvalitet vazduha napolju, kod unutrašnjih prostorija je potpuno drugačija situacija. Ukoliko vam je stalo da vazduh u vašem domu ili poslovnom prostoru bude zdraviji, pročišćavači su pravo rješenje.

To su uređaji koji su namijenjeni prečišćavanju vazduha u kućnom okruženju, odnosno bilo kojem zatvorenom prostoru. Oni iz atmosfere određenog prostora uklanjaju sve one čestice koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu biti štetne za udisanje. Neke od njih vremenom mogu dovesti i do problema sa disajnim putevima, posebno za već ugrožene ljude.
Ukoliko u prostoru u kojem boravite imate problem i sa suhim vazduhom ili vlagom, postoje uređaji bliski prečišćavačima koji mogu riješiti ove probleme. To su ovlaživači i odvlaživači zraka.

Ovo je važno napomenuti jer pročišćavači mogu biti i u kombinaciji sa nekima od njih. Takvi modeli ne samo da pročišćavaju vazduh, već ga i ovlažuju, odnosno odvlažuju. Ukoliko želite najbolji uređaj za svoj dom, imajte na umu sve prethodno.

Zašto se odlučiti za kupovinu pročišćavača zraka?

Upotreba pročišćavača je značajna jer spriječava, ili bar ublažava, sve posljedice koje koncentracija zagađujućih materija u zatvorenom prostoru može prouzrokovati. Održavanje kućne atmosfere čistom pomaže u spriječavanju nastanka astme, virusnih bolesti, bronhitisa i alergija, a ublažavaju simptome ovih patologija kod onih koji već pate ili su im posebno podložni.

Zato pročišćavači zraka za kuću, stan ili poslovni prostor predstavljaju pravo rješenje u borbi protiv zagađivača kao što su:

  • Različiti alergeni
  • Dim cigareta i drugi neprijatni mirisi
  • Isparenja raznih vrsta, ugljen monoksi
  • Brojni spoljni zagađivači

Kako radi prečišćivač zraka?

Prečišćavač zraka je veoma jednostavni uređaji. Koriste sisteme zasnovane na ventilatoru i filetrima. Filteri imaju zadatak da razgrade zagađujuće čestice, a takođe i čiste vazduh od prašine, uklanjaju neprijatne mirise ili duhanski dim.

Vrste filtera

HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) je najefikasniji filter koji je danas dostupan. Uspijeva zadržati čak 99,97% i najmanjih čestica veličine 0,3 mikrona. Njegov izgled podsjeća na čvršći papir ispresavijan u harmoniku (cik-cak), ali je zapravo napravljen od staklenih vlakana.
Njegove prednosti su što uklanja mnoge štetne čestice u bilo kojem zatvorenom prostoru, kao što su parašina, grinje, polen, perut, buđ. Posebno je značajno što ne proizvodi ozon, kao ni druge štetne nusproizvode.

filter prečišćivač zraka

Filter sa aktivnim ugljem je proizveden od ljuski kokosa, drveta ili uglja. Sadrži ogroman broj malih pora između atoma ugljenika koji mogu da zarobe različite mirise, plinove i hemijski zagušiva isparenja. Izuzetno je značajan jer predstavlja idealno rješenje za neutralizaciju različitih mirisa i plinova. Kao ni HEPA filter, ni on ne proizvodi ozon i druge štetne nusproizvode.

Za jonizator vazduha je karakteristična proizvodnja negativnih jona. Negativni joni se vezuju za zagađujuće čestice raspršene u vazduhu i uzrokuju njihovo prijanjanje na najbližu površinu.

Poznato je i pozitivno djelovanje negativnih jona na zdravlje ljudi. Negativni joni povećavaju protok kisika u krv, što doprinosi smanjenju pospanosti, bržem oporavku od fizičke iscrpljenosti, osjećaju smirenosti, bržem oporavku od bolesti poput astme i bronhitisa.

Različite funkcije pročišćavača zraka

Što više funkcija, više je i mogućnosti za prilagođavanje upotrebe pročišćavača različitim potrebama. Neke od najčešćih su:

  • Nivoi rada – Omogućavaju prilagođavanje performansi uređaja u skladu sa vašim potrebama kako bi se izbjeglo nepotrebno trošenje energije.
  • Tajmer – Podešavanje vremena rada unaprijed, kao i vremena isključivanja.
  • Kontrola uređaja pomoću aplikacije – Praktičnija upotreba i mogućnost kontrole na daljinu.
  • Noćni režim rada – Smanjuje rad pročišćavača, kao i buku, kako ne bi ometao san onih koji su u istoj prostoriji. Ovo je posebno značajno kod modela koji su nešto bučniji.
  • Senzor kvaliteta vazduha – Modeli pročišćavača koji imaju ovaj senzor prikazuju količinu, odnosno nivo, zagađujućih čestica u vazduhu. Senzor može biti koristan ne samo za podešavanje rada samog uređaja već i za uvid, tj. praćenje stanja kvaliteta vazduha nakon njegovog aktiviranja.

Gde se postavlja prečišćavač zraka?

Pročišćavač se može postaviti bilo gdje u kući i kancelariji. Važno je da ne bude prekriven, kako bi neometano radio i u što kraćem vremenskom periodu postigao maksimalni efekat.

prečišćivač zraka philips

Podrazumijeva se da prozori moraju ostati zatvoreni tokom upotrebe pročišćavača, inače je njegovo djelovanje potpuno beskorisno. Takođe, idealno bi bilo da i vrata prostorije (u kojoj je pročišćavač) ostanu zatvorena.

Zaštita od virusa, bakterija, prašine i alergena

Malo je reći da je prečišćavač zraka potreban svakom domu i kancelariji. Ako uzmemo u obzir činjenicu da 85-90% vremena svog života provodimo u zatvorenom prostoru, kvalitet vazduha prostorija u kojima svakodnevno boravimo je od velikog značaja.

Uobičajena upotreba prečišćavača je apsolutno preporučljiva svima koji žive u gradskom okruženju. Posebno se ističe njihov značaj ukoliko u kući žive deca ili ljudi alergični na polen, prašinu ili dlake kućnih ljubimaca. Značaj prečišćavača ističe se i kada su u pitanju virusi – redovnim prečišćavanjem vazduha u prostoriji u kojoj boravite znatno smanjujete mogućnost širenja virusa i bakterija.

Koji prečišćivač zraka kupiti?

Danas je na tržištu mnogo najrazličitijih modela prečišćivač zraka. Neki od njih imaju kombinaciju više filtera i imaju više naprednih funkcija. Zato je i njihova cijena nešto viša u odnosu na jednostavnije modele.

Prije kupovine je potrebno dobro se upoznati sa njihovim mogućnostima i odabrati odgovarajući model u skladu sa vašim potrebama. Dobar prečišćivač zraka je pravi način da boravak u svom domu ili poslovnom prostoru učinite zdravijim i prijatnijim.

Pogledajte odlične modele prečišćivača u ProCompu i ne propustite priliku da osigurate čistiji i zdraviji vazduh svojoj porodici ili zaposlenicima. Sigurni smo da će upravo neki od proizvoda ove namjene koje nudi ProComp uticati na to da kvalitet vašeg života bude na višem nivou. Poudu prečišćivača zraka možete pogledati na sljećem linku: https://procomp.ba/879-pre%C4%8Di%C5%A1%C4%87iva%C4%8D-zraka/