mikseri

Kvalitetan kuhinjski mikser osnovna je oprema svake kuhinje. No, nisu svi mikseri stvoreni jednako i svaki kuhar ima zahtjeve koje neki mikseri neće zadovoljiti. Naš vodič će vam pomoći da se izaberete najpogodniji za vaše potrebe.

Vrste miksera

stapni mikser

Štapni mikser – prvenstveno je namijenjen za manje svakodnevne poslove i onima koji maksimalno žele uštedjeti na vremenu, ali i smanjiti količinu suđa za pranje. Štapni mikser će zamijeniti glomaznije uređajepoput blendera u jednostavnijim zadacima u kuhinji i u svega nekoliko sekundi će pripremiti preljeve za salatu, dječju hranu ili smoothije. Lako se čisti i zauzima malo prostora. No, ako vam treba pomagač u izradi kolača ili pekarskih proizvoda, većina modela štapnih miksera neće zamijeniti pravi mikser.

rucni mikser

Ručni mikser – idealan je za lagane zadatkepoput izrade šlaga od slatkog vrhnja, snijega od bjelanjaka ili pirea. Može se koristiti u bilo kojoj zdjeli, ne zauzima puno prostora, jednostavno ga je pripremiti za korištenje te očistiti i spremiti kada nam više ne treba. Pored svega, ne košta mnogo, ne troši puno struje i jednostavan je uređaj s osnovnim opcijama, kojeg ćete koristiti maksimalno 1-2 puta mjesečno.

mikser sa posudom

Mikser s posudom – snažniji je od štapnih/ručnih miksera, te može obaviti više poslai raditi duže vrijeme, a uglavnom ima drastično više funkcija, pa je idealan za najobimnije zadatke u kuhinji kao što je što je pripremanje više vrsta i velike količine hrane u jednoj turi. 

Zapravo, malo je toga s čime se mikser s posudom ne može nositi. Većina njih dolazi s puno više od samo 3 brzine kako biste smjesu izmiksali što preciznije. Osim toga, neki mikseri s posudom su spoj više uređaja u jednome, pa tako možete izrađivati sladoled led ili pripremati sokove, ovisno o uređaju. Mikseri s posudom idealna su opcija za izradu recepata s puno sastojaka. Dok ručni mikser u pravilu morate zaustaviti i odložiti kako biste u zdjelu dodali sastojke, s ovom opcijom dodavat ćete sastojke bez stresa.

To znači: odlučite se za mikser s posudom ako želite profesionalniji uređaj, često ćete ga koristiti, imate ga gdje spremiti, želite stroj koji će obaviti veći dio posla umjesto vas i pripremate velike količine jela za čije spravljanje vam treba mikser. 

Najvažnije karakteristike kuhinjskih miksera

Ugodan za korištenje

Ovo se prvenstveno odnosi na ručni mikser i odabrali ste ga jer želite uređaj koji je relativno lagan. Kod miksera sa zdjelom želite suprotno. Mikser sa zdjelom treba biti što težikako bi ostao stabilan za vrijeme miksanja. No, takav mikser nećete jednostavno pomicati s jednog mjesta na drugo, pa vam osim adekvatne radne površine treba i odgovarajuće mjesto gdje ćete ga držati kad se ne koristi.

Brzina 

Većina miksera, pogotovo ručnih, dolazi s 3 brzine. Ako ćemo iskreno, to vam je više nego dovoljno. Napredniji mikseri s posudom ponekad imaju više od 10 brzina te, iako ima situacija u kojima je to izuzetno praktično, većina nas odlično će se snaći samo s 3.

Međutim, korisna je opcija postepenog ubrzanja. Ako koristite mikser u rijetkoj tekućoj smjesi, naglo ubrzanje dovest će do toga da tekućina pošprica na sve strane. To ćete izbjeći korištenjem postepenog ubrzanja.

Nemojte zamijeniti brzinu i jačinu miksera. Kuhinjski mikseri su najčešće jačine između 250 W i 1500 W, no testiranja i recenzije su pokazali da snaga miksera nema značajan utjecaj na to koliko dobro miksa. A to znači da ne morate brinuti ako zbog ograničenog budžeta morate kupiti slabiji mikser koji troši manje struje – velike su šanse da će raditi bolje od onih koji troše 1500 W.

Materijal

Većina miksera, pogotovo ručnih, izrađena je od plastike. Iako će vas takvi mikseri izvrsno služiti, postoje i kvalitetniji uređaji od nehrđajućeg čelika koji su, ipak, stabilniji i dugotrajniji.

Pranje

Ako radije perete suđe u perilici, prije kupovine miksera provjerite mogu li se njegovi nastavci i zdjela prati u perilici, i to pod kojim temperaturama. Čak i ako je siguran za pranje u perilici, provjerite detalje da neki plastični dio ne bi slučajno pukao npr. zbog previsoke temperature ili tokom sušenja.

Zamjenski dijelovi

Lako se dogodi da pukne zdjela ili neki od nastavaka, pogotovo ako su plastični. Zbog toga provjerite koliko traje garancija i pokriva li zamjenu dijelova, ali još važnije – je li moguće kupiti zamjenske dijelove. Ako vaš mikser s posudom može raditi samo s jednom specifičnom zdjelom, morate biti sigurni da je možete nabaviti ako se originalu nešto dogodi. 

Veličina zdjele

Ako kupujete mikser s posudom, obratite pažnju na njenu veličinu. U prosjeku će većini odgovarati posuda zapremine od 5 litara. Takva je posuda idealna za osobe koje većinom pripremaju manje količine hrane, a za veće birajte model sa većom zdjelom. 

Ako kupujete ručni mikser, rekli smo da možete koristiti bilo koju vašu adekvatnu posudu, ali ako nabavljate posebnu, onda probajte pronaći zdjelu s gumom na dnu koja će spriječiti klizanje dok miksate. 

Nastavci

Dva osnovna nastavka na svakom mikseru su mutilice i spiralni nastavci za tijesto. Na ručnom mikseru spiralni nastavci ponekad neće biti dovoljno efikasni u izradi tijesta kao na mikseru sa zdjelom, pogotovo ako se radi o slabijem mikseru. Stoga nemojte ulagati previše nade da ćete s malim ručnim mikserom pripremati masovne količine hrane. 

Osim klasične mutilice, neki mikseri sa zdjelom dolaze s gumenom strugalicom koja će tokom miješanja pokupiti svu smjesu sa stijenki zdjele, što vam preporučujemo.

Štapni mikseri ponekad dolaze s dodacima pomoću kojih ga možete pretvoriti u blender ili u sjeckalicu hrane. No, takvim uređajima cijene su ponekad više i od miksera sa zdjelom. 

Kao što smo ranije spomenuli, miksere sa zdjelom ponekad možete pretvoriti u uređaje za izradu tjestenine ili sladoleda ili u stroj za mljevenje mesa. Takvi uređaji lako zavedu svojim brojnim opcijama, pogotovo ako naiđete na odličan popust. Međutim, ako do sada u životu niste nikada imali potrebu za strojem za mljevenje, nove spravice sigurno vas neće potaknuti da promijenite svoje navike.

Ako ćete kupovati mikser s dodatnim nastavcima, štedite novac i odlučite se isključivo za one koji vam stvarno trebaju, a ne nešto što će bespotrebno zauzimati slobodan prostor u ormariću. S druge strane, ako bi vam više takvih spravica dobro došlo, tada je ulaganje u mikser sa zdjelom s više nastavaka korisnija i praktičnija investicija od kupovine 5 posebnih uređaja.

Kojeg proizvođača izabrati?

Mnogo brendova proizvodi male kućanske aparate, uključujući i kuhinjske miksere. Ako ste zadovoljni proizvođačem svog frižidera, štednjaka, mikrovalne ili nekog drugog kuhinjskog aparata, idealna opcija je da se odlučite za istog proizvođača kod kupovine miksera.

Među najpopularnijim proizvođačima kuhinjskih miksera koje vam mi nudimo su Philips, Bosch, Tefal, Zilan. Odličnu ponudu svih vrsta miksera možete pogledati na sljedećem linku: https://procomp.ba/871-mikseri