punjaci brzo punjenje

Od mobitela do laptopa i kabla do punjača, proizvođači govore o “brzom punjenju”, ali što to zapravo znači? Brzo punjenje je pojam koji se često koristi na tržištu punjača i uređaja koji se mogu puniti brže od trenutnog standarda punjenja (5 W). Trebali biste biti svjesni da, iako mnogi proizvođači tvrde da njihov proizvod isporučuje velike brzine punjenja, može osigurati samo standardnu ​​snagu od 5 W.

Sastavili smo ovaj vodič koji će vam pomoći da shvatite šta je brzo punjenje mobitela i pronađete tehnologiju brzog punjenja koja odgovara vašem uređaju.

Na koji način funkcioniše brzo punjenje

Osnovne komponente punjenja su amperaža, napon i vati. Amperaža (ili struja) je količina električne energije koja teče iz baterije na vaš telefon ili drugog spojenog uređaja. Napon je brzina ili jačina struje. W jw amperaža pomnožena s naponom. Uobičajena usporedba je crijevo za zalijevanje. Amperaža (ili struja) je širina crijeva, napon je tlak vode, a vati koliko vode dolazi iz crijeva.

Kako se povećava brzina punjenja?

Prije nego što krenete u punjenje velikom brzinom, trebat će vam odgovarajuća oprema. Vaš će telefon, tablet, laptop ili drugi uređaj treba da koristiti isti standard brzog punjenja. U nekim će slučajevima čak i vaš kabal treba da bude kompatibilan sa standardom brzog punjenja koji se koristi u vašem uređaju i punjaču.

Kad dobijete punjač i kabal s standardom brzog punjenja kompatibilnim s vašim telefonom, laptopom ili drugim uređajem, uzmite u obzir maksimalnu brzinu punjenja za oba. Na primjer, ako koristite 27W punjač sa telefonom koji ima maksimalnu brzinu punjenja od 18 W, telefon će se puniti na 18 W.

Vrste standardna brzog punjenja

Originalne i najpopularnije vrste standarda za brzo punjenje su USB napajanje (ili USB-PD) i Qualcomm Quick Charge. Pored njih možda su vam poznati TurboPower, Adaptive Fast Charging ili SuperCharge. Mnogi od njih temelje se na Qualcomm Quick Charge. Slično tome, Apple koristi USB-PD standard u svojim uređajima, tako da će vaš iPhone biti kompatibilan sa svim USB punjačima i kablovima.

Da li je brzo punjenje sigurno?

Kako ove tehnologije omogućuju vašem pametnom telefonu da se puni brže od standardnog punjenja, vaš se telefon i punjač mogu više zagrijati tokom punjenja. Kako biste osigurali da uvijek sigurno punite, koristite visokokvalitetne punjače i kablove koji imaju sve odgovarajuće certifikate. Kad koristite potpuno certificirane dodatke, brzo punjenje jednako je sigurno kao i standardno punjenje.

Odličnu ponudu punjača za mobilne telefone možete pogledati na sljedećem linku: https://www.procomp.ba/899-punja%C4%8Di-za-mobitel