mobitel huawei p30 lite

Kupovina Huawei P30 Lite je danas jako isplativa odluka. Oni koji nisu u mogučnosti da kupe neki od najnovijih telefona na tržištu, kupovinom Huawei P30 Lite za pola cijene dobijaju (po karakteristikama) slične telefone ranijih modela. I koje se karakteristike vežu za ovaj model, o svemu možete pročitati u tekstu koji slijedi.

Cijena i konkurencija

Iako izgledaju jako slični, naravno da postoji nekoliko ključnih nedostataka koji ih razlikuju. Umjesto da koristi vrhunski P30 i P30 Pro Kirin 980 procesor, P30 Lite je opremljen sa relativno slabim pogonom Kirin 710 čipseta i samo 4 GB RAM-a. Sličan raspored kamera na zadnjoj strani može da zbuni kupce, a zbog želje da se smanji cijena izmjenjene su specifikacije optičkog zumiranja.

Huawei P30 Lite ne koristi uobičajene mogućnosti optičkog zumiranja. Postizanja cjenovno konkuretnog telefona donio je sljedeće rezultate. Huawei P30 Lite je nešto ispod polovine cijene P30, i nešto jeftiniji od Mate 20 „Lite“ verzije. Postigla se jako dobra cijena, ali postoje neke povoljnije alternative o kojima se treba razmisliti prije kupovine ovog telefona. Ipak, još uvijek je Xiaomi's Snapdragon 845 Pocophone F1 vodeći pametni telefon u gotovo svakom pogledu.

Dizajn i ključne karakteristike

O samom dizajnu bi mogli reći da je Huawei ostao dosljedan da pravi maštovite telefone sa kojima su kupci jako zadovoljni. Zadnja strana 3D zakrivljenog stakla je ugodna za držanje, a gradijent boja je zadivljujuča. Prelaz od okeansko plave do tamne (orhidejske ljubičaste) je prelijepo urađen. Dojam dizajna je takav da P30 Lite djeluje jednako privlačno kao i ostatak P-serije.

mobitel Huawei P30 Lite

Nedostaci dizajna su vidljivi u tome da P30 Lite ne liježe posebno dobro na ravnoj površini. Osim ovoga, P30 Lite ne uključuje niti jedan od čitača otiska prsta Huawei uređaja za prikaz za sigurno otključavanje. Nespretno postavljen senzor otiska prsta na zadnjoj strani je pokušaj da se to nadomjesti. I još nešto. Unaprijed postavljen zaštitni ekran koji bi trebao omogućiti zaštitu od ogrebotina i malih padova je odgovor na to da – P30 Lite nije presvučen Gorilla Glassom. O svemu ovome treba dobro da se razmisli.

Ekran Huawei P30 Lite

mobitel Huawei P30 Lite

Huawei P30 Lite dolazi sa LCD ekranom, a ne sa fenomenalnom OLED tehnologijom. Sam ekran je veličine 6,15 inča i rezolucijom od 2.312 x 1.080 piksela. Cjenovno i kvalitetom to nije loš ekran, a ako bolje pogledamo i nije mogao biti bolji. Iako nije baš precizan po pitanju boja, P30 Lite ekran je dobro pokrio 93% sRGB raspona boja. Kontrast nije baš najoštriji, ali ima dovoljno osvjetljenja za rad na otvorenom.

Performansa i trajanje baterije

mobitel Huawei P30 Lite

Za razliku od Kirin 980 čipa koji se nalazi u P30 i P30 Pro, Huaweijev P30 Lite koristi Kirin 710 procesor sa niskim pogonom. Ovaj okta-core procesor izgrađen je sa 12nm procesnom tehnologijom i uključuje četiri jezgre na 2,2 GHz i još četiri jezgre na taktovima od 1,7 GHz. Za multitasking koristi 4 GB RAM-a, a 128GB internu pohranu može proširiti preko microSD-a. Očekivano P30 Lite nije sposoban da postigne rezultate svoje braće, ali brzina telefona je i dalje velika. Rezultati su puno bolji od Sonyjevog Xperia 10 Plus cjenovno sličnih modela, i vrlo blizu onoga što možete očekivati ​​od Nokije 8.1.

Unatoč Huawei marketinški aktivnim obečanjima, igrači neće biti zadovoljni. Ovo nije jaki dio P30 Lite modela. Nećete naći nikakve probleme sa starijim naslovima, ali ne očekujte vrhunsku vizualnu kvalitetu i gladak prikaz na ekranu. Neimpresivni vijek trajanja P30 Lite baterije nije oduževio korisnike. 10 sati 20 minuta prije nego što je potrebno ponovno punjenje je pokazatelj da se radi o najmanje izdržljivosti baterije nove P serije.

Kamera Huawei P30 Lite

Fotografske mogućnosti P30 Lite donosi zamimljivije rezultate. Baš kao i kod uobičajenog P30, P30 Lite je opremljen trostrukim rasporedom kamera na zadnjoj strani. Masivni senzor od 48 megapiksela s otvorom blende od f/1.8 je postavljen kao glavna kamera i pojačana je sa ultra širokim objektivom od 8 megapiksela i senzorom dubine od 2 megapiksela. Na prednjoj strani se nalazi senzor od 24 megapiksela sa relativno širokim otvorom f/2.0. Slike su ispunjene detaljima i kvaliteta slika P30 Lite-a je prilično dobra.

Zaključak

Najveći problem za Huawei P30 Lite je taj što je Xiaomi Pocophone F1 bolji izbor i košta malo više od P30 Lite. I to mnoge kupce navodi na pomisao da je ipak bolje uložiti tu malu razliku i kupiti ipak bolji model telefona.

Comments are closed.