Kao što svi znate, Instagram se vrti oko visokokvalitetnih i dobro osmišljenih fotografija.
Srećom za nas, pametne telefonske sposobnosti fotoaparata poboljšavaju se svakim novim modelima telefona što olakšava snimanje profesionalnih fotografija.
Danas, neki telefoni imaju više piksela od vašeg prosječnog fotoaparata!
Neki od vas ovo čitaju, nisu fotografi ili možda ste tek počeli i nisu spremni uložiti fotoaprat. Ovi savjeti omogućiti će vam snimanje profesionalnih fotografija s vašim mobilnim telefonom.

Koristite Gridlines
Gridlines je sjajan način da lako pronađete ravnotežu u svakom kadru. Gridlines su niz od 4 linije koji dijeli sliku u 9 odjeljaka koji se prikazuju na ekranu dok fotografišete.
Ovo je također poznato kao “zlatno pravilo” u fotografiji (vidi primjer u nastavku).

IPHONE KORISNICI: Da biste uključili Gridlines , otvorite Postavke, a zatim se pomaknite prema dolje do opcije “Fotografije i kamere”. Dodirnite “Fotografije i kamere” da biste pristupili postavkama i pomaknite se do odjeljka “Grid”. Dodirnite za uključivanje i isključivanje.
ANDROID KORISNICI: Otvorite fotoaparat, dodirnite postavke u gornjem lijevom uglu i spustite se prema dole do Gridlines. Dodirnite za uključivanje i isključivanje.

Eksperimentirajte s perspektivama i uglovima fotografisanja
Različite perspektive i uglovii čine fotografiju zanimljivijom za oko. U fotografiji, drugacija perspektiva može pretvoriti osnovnu svakodnevnu scenu, u umjetničko djelo, čak i ako je to snimljeno sa telefonom.
Pokušajte fotografisati iz neočekivanih perspektiva kako biste stvorili veću dubinu fotografije.

Fotografišite u prirodnom svjetlu!
Svi mi mrzimo to gadno žuto svjetlo koje izgleda mutno i zrnasto na našim telefonima.
To se obično događa pri slabom osvjetljenju ili kad se fotografišemo u zatvorenom prostoru. Na primjer, restorani, uredi, zabava itd.
Postoji nekoliko rješanje za to.
Okidajte u prirodnom svjetlu – izvucite svoj predmet izvan slabog svijetla ili upotrijebite veliki prozor u svojoj kući. Nije opcija?
Uredite svoje fotografije na računaru ili u aplikaciji i upotrijebite temperaturu boja ili opciju boja da biste dali slici više svjetla.

Situacije s slabim svjetlom
Postoje situacije kada želimo slabiju svjetlost ili noćnu sliku, ali se naši telefoni neće ponašati kako želimo. Evo nekoliko načina kako to popraviti.
Držite fotoaparat mirno – bez stativa? pokušajte iskoristiti svoje okruženje (knjigu, tablicu, pločnik itd.). Koristite slušalice za uši i kliknite gumb za glasnoću kako biste čuli zatvarač ili postavili telefon na tajmer.
Potražite mala područja svjetlosti koja će osvijetliti vašu temu, a da pozadina bude tamna.
Pokušajte upotrijebiti aplikaciju s dugom vremenskom ekspozicijom, primjerice Cortex Cam ,NightCap Pro ili Average Camera Pro ili se poigrajte sa svojim HDR postavkama u telefonu.

Čuvajte fotografiju čistom i jednostavnom
Profesionalne fotografije obično izgledaju najbolje ako su čiste i jednostavne. Držite pozadinu čistu i obratite pažnju na male detalje i sve što treba uklonite iz kadra.
Zapamtite, uvijek možete doraditi svoje slike kako biste se riješili neželjenih situacija.

Isprobajte uređivanje slika umjesto filtera
Aplikacije su uvijek bolje od osnovnih filtara za Instagram. Pokušajte eksperimentirati s uređivanjem stilova sve dok ne pronađete svoju jedinstvenu estetiku koju će ljudi prepoznati u fotografiji.